Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Brno vidělo galapředstavení čtvrté formace a Češi obrátili duel proti Švédům

To už v české reprezentaci dlouho nebylo. Všichni tři útočníci čtvrté formace ve složení Ondřej Beránek, Jiří Černoch a Daniel Voženílek vstřelili gól a proti Švédům přispěli k výsledkové otočce z 0:1 na vítězných 4:3 ve druhém vystoupení na Českých hrách v Brně. Přímý přenos závěrečného duelu národního týmu proti Švýcarům sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli od 15:40.

K obratu proti již jistým celkovým vítězům seriálu Euro Hockey Tour pomohl také brankář Šimon Hrubec, jenž si připsal za stavu 0:1 několik důležitých zákroků a spolehlivost prokázal také v dalším vývoji utkání, při kterém už Češi postupně převzali vedení.

Nejvíc se činila čtvrtá řada, když se nejprve prosadil Voženílek premiérovou trefou v reprezentaci a po šťastné brance Michaela Špačka na ně navázali Černoch z dorážky a v poslední třetině také Beránek pohotovou střelou po Voženílkově forčekingu.

Švédové za stavu 1:4 pro český tým v závěru dotahovali a dvěma góly zdramatizovali výsledek, ale srovnat nestihli. Češi tak budou v posledním utkání usilovat o celkový triumf na domácím turnaji.

"Jsem hrozně rád, že jsme to vítězství dokázali udržet. S vedením už jsme hráli chytřeji než proti Finsku. Byť to bylo ještě ke konci, řekněme, drama, tak jsme si to pohlídali a bereme tři důležité body. Atmosféra byla skvělá. Jak tam skákali Češi, tak to bylo parádní. I jak zvedali baterky. Já se většinou nedívám do hlediště, ale zase si říkám, že hokej hraju chvíli na to, abych se nepodíval. Chtěl bych poděkovat fanouškům, že udělali dobrou kulisu," hodnotil Hrubec.

Už po 61 sekundách se musel český tým bránit při Kubalíkově vyloučení, ale odolal. V čase 5:05 se radovali Švédové z úvodní branky, přestože na trestné lavici pykal Lindholm. Jiříčkovu střelu od modré čáry zblokoval Lindberg, dostal se do úniku a překonal Hrubce mezi betony.

V pokračující přesilovce po Tomáškově přihrávce vypálil z pravého kruhu Kubalík, ale Högberg zasáhl. Při následném Perssonově trestu prověřil švédského gólmana Tomášek. V přesilovce čtyř proti třem se dostal do dobré střelecké pozice Carlsson. Před pauzou Högberg kryl Sedlákovu ránu.

Na začátku druhé části po Sobotkově vyloučení zlikvidoval Hrubec Peterssonovu šanci a poradil si i se Silfverbergovou tečí. Po chybě v české rozehrávce zlikvidoval gólman Curychu i Berggrenovu možnost. Neuspěl ani Raymond. V polovině utkání se sice Lenc při brejku nedostal do zakončení, ale na jeho přihrávku před odkrytou branku jen těsně nedosáhl Tomášek.

Ve 34. minutě už se Jalonenův výběr dočkal vyrovnání. Beránek přihrál za pravý kruh Voženílkovi, který se přes clonu trefil nad Högbergův levý beton a ve třetím reprezentačním utkání oslavil první branku. Vrátit Švédům mohl vedení po přečíslení s Berggrenem Lindberg, ale Hrubec zasáhl.

V čase 37:25 Češi otočili stav. Kubalík pálil dvakrát v rychlém sledu z pozice mezi kruhy a druhý pokus tečoval do švédské branky Špaček. Za 99 sekund už měli domácí dvoubrankový náskok. Černoch nejdříve vyhrál vhazování, v pokračující akci zády k brance sice Voženílek nepřekonal bekhendem Högberga, ale Černoch z dorážky už skóroval.

Na začátku závěrečné třetiny při vyloučení debutanta Zbořila kryl Hrubec Peterssonovu střelu z pozice mezi kruhy a vzápětí ukryl v lapačce Raymondovu ránu. Švédského gólmana prověřil při Peterssonově vyloučení Košťálek. V čase 45:45 Voženílek donutil forčekingem ke ztrátě Sandina a Beránek z pozice mezi kruhy prostřelil Högberga mezi betony.

Švédové snížili ve 49. minutě při Sedlákově vyloučení, kdy se z levého kruhu trefil Alexander Nylander. Dostat výběr Tří korunek na kontakt se snažil Sandin, ale Hrubec zasáhl. Švédům se to povedlo krátce poté, co tři minuty před koncem sáhli k risku bez brankáře. Raymond se od modré čáry trefil o pravou tyč. Těsný náskok už český tým udržel.

České hokejové hry v Brně, turnaj Euro Hockey Tour:

Česko – Švédsko 4:3 (0:1, 3:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 34. D. Voženílek (O. Beránek, Černoch), 38. M. Špaček (D. Kubalík, Knot), 40. Černoch (D. Voženílek, O. Beránek), 46. O. Beránek (D. Voženílek) - 6. O. Lindberg, 49. A. Nylander (Raymond, Sandin), 58. Raymond (Sandin). Rozhodčí: Štolc (SR), Tscherrig (Švýc.) - Lederer, Šimánek (oba ČR). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5278.

Česko: Hrubec - Kundrátek, J. Zbořil, D. Jiříček, Němeček, Košťálek, Ščotka, Knot, Jeřábek - D. Kubalík, M. Špaček, Červenka - Tomášek, Sobotka, Lenc - H. Zohorna, L. Sedlák, Chlapík - O. Beránek, Černoch, D. Voženílek. Trenér: K. Jalonen.

Švédsko: Högberg - Pudas, A. Lindholm, L. Bengtsson, Sandin, J. Persson, Häman Aktell, Folin - Raymond, L. Carlsson, Zetterlund - Silfverberg, O. Lindberg, Berggren - A. Petersson, P. Lindholm, A. Nylander - Sörensen, J. de la Rose, Everberg. Trenér: Hallam.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články