Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brno si před rekordní návštěvou poradilo s Plzní

Brno - Hokejisté Brna porazili v historicky druhém utkání pod širým nebem v novodobé historii české extraligy Plzeň 5:2. Duel za Lužánkami, kde v minulosti Kometa působila a získala jedenáct mistrovských titulů, sledoval rekordní počet 18 514 diváků. V provizorně postavené aréně, kde se příští týden v pátek utká i se Spartou, tak zůstalo ještě téměř tři tisíce volných míst. Dvěma góly se na výhře domácích podílel útočník Jan Hruška.

Kometa do první třetiny nastoupila ve speciálních dresech, kterými vzdala hold válečným veteránům. V jejich sestavě však nakonec chyběl útočník Ton, který po zranění již začal trénovat, ale do hry ještě nezasáhl. Po opatrném úvodu se do první šance dostal ve čtvrté minutě domácí Raška, svůj nájezd však zakončil nepřesnou střelou. Brňané následně nevyužili přesilovou hru při Moravčíkově vyloučení a Indiáni je za to potrestali. Kratěna našel po rychlém protiútoku volného Lva, který překonal brankáře Čiliaka.

V 16. minutě se ale předvedl Káňa. Nejprve se dostal do samostatného nájezdu, který však Machovský zlikvidoval. Útočník domácích se ale o deset sekund později dostal opět k puku a z úhlu plzeňského gólmana již překonal, když našel mezeru mezi tyčkou a postojem Machovského. A ze strany domácích to nebylo vše. V čase 19:16 se po Mrázkově přihrávce zpoza branky prosadil Hruška.

Na začátku druhé části se do slibných šancí dostaly oba týmy, duel následně poznamenala série vyloučení, dalšího gólu se však diváci dočkali až ve 33. minutě. Po plzeňské chybě v rozehrávce se před Machovského dostal Hruška a potvrdil pozici nejlepšího střelce Komety. Hruška si připsal patnáctou branku v sezoně. Vzápětí sice Káňa trefil tyč, ale aktivitu převzali hosté. I když Čiliak řadu šancí soupeře zlikvidoval, ve 37. minutě však nestačil na pokus Indráka.

V samotném závěru prostřední dvacetiminutovky se však slovenský gólman vyznamenal, když zlikvidoval samostatný únik Kracíka. Hosty to mrzelo o to více, že ve 48. minutě se do podobné situace dostal Němec a v koncovce si poradil, Kometa tak vedla 4:2. Západočeši již utkání zdramatizovat nedokázali, naopak při power play uzavřel skóre střelou do prázdné branky obránce Kováčik. Brno tak ukončilo sérii tří plzeňských výher.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Brno - Plzeň

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 16. J. Káňa II, 20. J. Hruška (P. Mrázek, Kováčik), 33. J. Hruška, 48. V. Němec (J. Káňa, Stehlík), 59. Kováčik (Čiliak) - 11. Lev (Kratěna, Kudroč), 37. Indrák (Jeřábek, D. Kubalík). Rozhodčí: Hradil, Polák - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:8. Bez využití. Diváci: 18 514.

Brno: Čiliak - Kuboš, T. Kaberle, Kováčik, Malec, Trška, Stehlík - H. Zohorna, J. Hruška, Ostřížek - P. Mrázek, V. Němec, J. Káňa II - Dočekal, L. Čermák, Raška - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Hadamczik, K. Beran a Pokorný.

Plzeň: Machovský - Kadlec, Jeřábek, Kudroč, Pulpán, Kubka, Moravčík - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Bližňák, Lev - Hrňa, Preisinger, Suchý - M. Beran, Poletín. Trenéři: Michal Straka, Čihák a J. Špaček.

Kamil Pokorný (Brno): "Chtěli jsme dát organizátorům za jejich úsilí při přípravě tohoto utkání dárek v podobě vítězství. Po první inkasované brance se rodilo těžce a stálo nás hodně sil. Prvním impulzem k výhře byla herní pasáž, při níž se nám podařilo otočit dvěma brankami průběh zápasu. Ve druhé třetině jsme přidali třetí gól. Ale zbytečně jsme chodili do forčekinku v době, kdy to nebylo nutné. Plzeň se dostala třikrát do přečíslení. A když při jednom z nich Káňa zlomil hokejku, tak se podařilo soupeři zkorigovat druhou brankou výsledek. Ve třetí třetině jsme lépe bránili střední pásmo a počkali si na chybu soupeře, kterou bravurně potrestal Němec. To byl druhý klíčový okamžik zápasu. Pátý gól Kováčika už byl jen třešničkou na dortu, aby si diváci zápas užili."

Michal Straka (Plzeň): "Nezačali jsme utkání špatně, drželi jsme se dobře na kotouči a vstřelili při přečíslení úvodní branku. Na konci první třetiny jsme začali ztrácet kotouče ve středním pásmu. Kometa nás dostávala pod tlak a dala dvě branky. Ve druhé třetině jsme se chtěli vrátit k naší hře ze začátku utkání, což se nám dařilo. Bohužel jsme doplatili na chybu Jeřábka, který naslepo nahrál kotouč do předbrankového prostoru a inkasovali jsme třetí gól. Naštěstí jsme dali brzy kontaktní branku, druhá třetina byla z naší strany nejlepší. Velkou šanci srovnat výsledek měl v jejím závěru Kracík. Ve třetí třetině jsme opět doplatili na chybu, kterou potrestal Němec. Tento gól zápas rozhodl. Chtěli jsme ještě zkorigovat výsledek. Už se nám to ale nepovedlo. Kometa zaslouženě vyhrála."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články