Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Bříza se uchází o pozici prezidenta IIHF. Po Faselově konci je ve hře pět kandidátů

Spolu s bývalým reprezentačním brankářem Petrem Břízou se budou 25. září na pololetním kongresu v Petrohradu ucházet o post prezidenta Mezinárodní hokejové federace (IIHF) další čtyři kandidáti. Nástupcem Reného Fasela, který post opouští po 27 letech, se mohou stát také Dán Henrik Bach Nielsen, Bělorus Sergej Gončarov, Němec Franz Reindl a Francouz Luc Tardif.

Petr Bříza
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Fasel měl skončit už loni v září, ale kvůli událostem spojeným s pandemií koronaviru, která způsobila mimo jiné zrušení mistrovství světa ve Švýcarsku, rada IIHF navrhla prodloužení jeho mandátu o rok. Břízovu kandidaturu do nejužšího vedení schválil už v listopadu 2019 výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje.

"Od roku 2008 společně tvrdě pracujeme na tom, aby byly náš mezinárodní kredit a zastoupení v rozhodovacích orgánech IIHF co nejvyšší. Výrazně nám v tom pomohlo skvělé mistrovství světa v roce 2015, hodnocené jako nejvydařenější v historii, a věřím, že pomohou i dlouhodobé vazby, které jsme si v posledních letech vybudovali," řekl tehdy Bříza.

Ve vedení mezinárodní federace pracuje od roku 2016, kdy se stal členem Rady IIHF a předsedou komise pro rozvoj mládežnického a juniorského hokeje. Členem výkonného výboru a viceprezidentem Českého svazu ledního hokeje byl zvolen v roce 2008, na pořadatelství domácího světového šampionátu před čtyřmi lety se podílel z pozice předsedy organizačního výboru v Praze.

Šestapadesátiletý čtyřnásobný mistr Československa a České republiky působil také jako generální manažer, předseda představenstva a majitel pražské Sparty. Na mezinárodní scéně zastával v letech 2009 až 2013 post člena představenstva European Trophy, v letech 2014 až 2019 byl členem představenstva Ligy mistrů, která na European Trophy navázala.

Z českých zástupců byl dosud nejvýše postaveným funkcionářem Miroslav Šubrt, jenž byl viceprezidentem IIHF v letech 1969 až 2003, členem direktoriátu IIHF od roku 1958 a členem předsednictva IIHF od roku 1960.

Bříza se stejně jako celá pětice kandidátů na prezidenta uchází i o post viceprezidenta či regionálního viceprezidenta pro Evropu a Afriku a také o členství v Radě IIHF. V té mají zajištěná dvě místa ženy a kandidují jen Maďarka Zsuzsanna Kolbenheyerová a Polka Marta Zawadzká. Regionálním viceprezidentem pro Ameriku bude buď Kanaďan Bob Nicholson, nebo Američan Dave Ogrean, pro Asii a Oceánii pak jeden z tria Gleb Karatajev z Kazachstánu, Aivaz Omorkanov z Kyrgyzstánu, Thomas Wu z Hongkongu.

O sedm dalších míst se vedle dvojice ženských zástupkyň, prezidenta, viceprezidenta a tří regionálních viceprezidentů ucházejí také Rus Pavel Bure, Mexičan Joaquín de la Garma, Ital Andrea Gios, Španěl Frank Gonzalez, Fin Heikki Hietanen, Lotyš Viesturs Koziols, Švéd Anders Larsson, Estonec Jan Molder, Litevec Petras Nauseda, Švýcar Raet Raffainer a Slovák Miroslav Šatan.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články