Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bříza má zelenou. Český hokej schválil jeho kandidaturu na šéfa IIHF

Výkonný výbor Českého hokeje schválil kandidaturu Petra Břízy do nejužšího vedení Mezinárodní hokejové federace (IIHF). To se bude volit v září 2020 v Petrohradu. Bývalého reprezentačního brankáře v hlasování podpořili všichni členové výkonného výboru, jen samotný Bříza se hlasování zdržel.

Petr Bříza
zdroj: ČTK autor: Vít Šamánek

Bříza bude i jedním z kandidátů na post prezidenta IIHF po končícím Reném Faselovi. Před dvěma týdny uvedl web Mezinárodní asociace sportovních novinářů, že zájem nahradit dlouholetého šéfa federace mají také Dán Henrik Bach-Nielsen, Bělorus Sergej Gončarov, Němec Franz Reindl a Kanaďan Bob Nicholson.

"Pro náš hokej je zastoupení ve vrcholných strukturách IIHF velmi přínosné a Petr Bříza, který se těší v mezinárodním hokeji značnému renomé, získal v něm velké zkušenosti a několik let nás úspěšně reprezentuje v Radě IIHF, je jednoznačně nejvhodnějším kandidátem. Dokládají to i názory zahraničních partnerů, kteří nás v tomto směru oslovili," uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

"Podpora národního svazu představuje přirozenou podmínku pro zařazení na listinu kandidátů, jde však pouze o první krok, na který navážou mnohaměsíční diplomatická jednání. Nebudou jednoduchá, neboť své návrhy předloží do začátku června také další země a ve hře jsou mimo jiné pozice prezidenta, senior viceprezidenta nebo viceprezidenta IIHF pro Evropu," konstatoval Král.

Bříza zdůraznil, jak si příležitosti váží. "Od roku 2008 společně tvrdě pracujeme na tom, aby byly náš mezinárodní kredit a zastoupení v rozhodovacích orgánech IIHF co nejvyšší. Výrazně nám v tom pomohlo skvělé mistrovství světa v roce 2015, hodnocené jako nejvydařenější v historii, a věřím, že pomohou i dlouhodobé vazby, které jsme si v posledních letech vybudovali," prohlásil čtyřiapadesátiletý Bříza.

Ve vedení mezinárodní federace pracuje od roku 2016, kdy se stal členem Rady IIHF a předsedou komise pro rozvoj mládežnického a juniorského hokeje. Členem výkonného výboru a viceprezidentem Českého svazu ledního hokeje byl zvolen v roce 2008, na pořadatelství domácího světového šampionátu před čtyřmi lety se podílel z pozice předsedy organizačního výboru v Praze.

Čtyřnásobný mistr Československa a České republiky působil také jako generální manažer, předseda představenstva a majitel pražské Sparty. Na mezinárodní scéně zastával v letech 2009 až 2013 post člena představenstva European Trophy, v letech 2014 až 2019 byl členem představenstva Ligy mistrů, která na European Trophy navázala.

Z českých zástupců byl dosud nejvýše postaveným funkcionářem Miroslav Šubrt, jenž byl viceprezidentem IIHF v letech 1969 až 2003, členem direktoriátu IIHF od roku 1958 a členem předsednictva IIHF od roku 1960.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články