Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Brankář Mazanec byl rád, že pomohl Plzni k výhře za tři body

Plzeň - Hokejisté Plzně dokázali poprvé po reprezentační přestávce naplno bodovat. Pětizápasové čekání na výhru v běžné hrací době ukončili indiáni už bez finského gólmana Tuukky Raska. Místo posily pro výluku v NHL z Bostonu, která se vrátila do zámoří, nastoupil proti Zlínu jako jednička Marek Mazanec.

"Vůbec jsem nevěděl, co od sebe mohu čekat. Nesedí mi brzké začátky, raději mám zápasy večer. Navíc už si ani nepamatuji, kdy jsem naposledy nastoupil," přiznal Mazanec po utkání, které začalo netradičně už ve 14:00. "Soustředil jsem se sám na sebe, abych pomohl mužstvu. Tuukka (Rask) tu nasadil laťku hodně vysoko a není jednoduché na jeho výkony navázat," připomněl jedenadvacetiletý plzeňský odchovanec povedené působení gólmana
Bostonu na západě Čech.

"Po té dnešní výhře mi spadl kámen ze srdce. Už jsme čekali na výhru za tři body pět utkání a to dnešní vítězství jsme moc potřebovali," pochvaloval si Mazanec, jenž dnes pochytal 32 střel soupeře. "Ve druhé třetině při mně stálo i trochu štěstí. Kromě jednoho nájezdu ale Zlín žádné gólovky neměl. Byly to spíš střely ze střední vzdálenosti, zbytek kluci skvěle odbránili," pochválil spoluhráče Mazanec, jenž kvůli většímu zápasovému vytížení pomáhá během sezony svému rodnému prvoligovému Písku.

"Pro mě teprve teď začíná sezona. Na začátku jsem odchytal asi čtyři zápasy, pak přišel dlouhý útlum a teď po ochodu Tuukky (Raska) jsem se zase dostal do brány," prohlásil Mazanec, který naposledy chytal 23. října proti Slavii, kdy po první třetině vystřídal Raska.

Hosté především ve druhé třetině Plzeň přehrávali, ale paradoxně v té době dokázal vyrovnat Josef Balej. Jeho trefu z dorážky ve 34. minutě musel potvrdit až videorozhodčí. "Jako jediný jsem viděl, že už byl puk za čárou. Byl jsem si jistý, přestože byla před brankou pěkná mela," uvedl k důležitému momentu utkání slovenský forvard.

"Takové góly jsou potřeba. Nemůžeme dávat jenom krásné góly po kombinacích do prázdné branky. Právě tyhle vybojované góly mužstvo nejvíc povzbudí. Navíc v naší situaci o to víc, když jsme potřebovali naplno bodovat. Pak je vidět, že tam byla bojovnost a srdce," řekl Balej, který se po letním příchodu z Brna na západě Čech zabydlel ve druhém útoku a jedenácti góly pomohl indiánům na čelo extraligové tabulky.

"Co si budeme povídat, jsme na čele a každý si na nás dá pozor. Všechny týmy jsou teď na nás dobře připravené, mají nás dokonale nastudované. My ale musíme hrát tu naší hru, která nám doteď přinášela úspěchy," uvedlo třicetileté pravé křídlo. "Jen dobrý tým se dokáže dostat ze série bez vítězství a my jsme to dokázali. Bylo to pro nás důležité především po
psychické stránce," vrátil se Balej k plzeňskému čekání na tříbodovou výhru od 4. listopadu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články