Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Boston a St. Louis si po 49 letech znovu zahrají o Stanley Cup. Finále je i vzpomínkou na Orrův ikonický gól

Když se týmy St. Louis Blues a Boston Bruins spolu poprvé utkaly o Stanleyův pohár, čítala nejlepší hokejová liga světa pouhých 12 týmů a na zámořských kluzištích teprve začínala zářit hvězda dnes jednasedmdesátiletého Bobbyho Orra. Legendární obránce vstřelil právě proti Blues jeden z nejznámějších gólů historie NHL a rozhodl o první trofeji pro Boston po 29 letech. Od té doby celek z metropole na řece Mississippi na další finále čekal marně. Až téměř po půl století dostal šanci k odplatě.

Utkání Boston - St. Louis
zdroj: USA Today Sports autor: Bob DeChiara

Orr v prodloužení čtvrtého finále 1970 překonal brankáře Glenna Halla a přitom zavadil o hůl protihráče Noela Picarda. Proletěl se vzduchem s rukama nad hlavou a díky pohotovému fotografovi Rayi Lussierovi vznikl jeden z nejslavnějších sportovních snímků. Orrův pád zvěčnil v roce 2010 v podobě sochy, která stojí před halou Bruins, Harry Weber, ironií osudu rodák ze St. Louis.

Vítězný gól Bobbyho Orra ve finále 1970
zdroj: o-canada.com

Bruins na cestě do finále prošli přes Toronto (4:3 na zápasy), Columbus (4:2) a Carolinu (4:0). St. Louis si poradilo s Winnipegem (4:2), Dallasem (4:3) a San Jose (4:2).   

Boston je ve finálové sérii po šesti letech a celkově podvacáté, šestkrát pohár Lorda Stanleyho vyhrál (1929, 1939, 1941, 1970, 1972 a 2011). Blues si o trofej zahráli v prvních třech sezonách po velkém rozšíření NHL, kdy vždy ovládli divizi "nováčků", pak ale ztroskotali na zkušenějším soupeři. Dvakrát to byl Montreal, potřetí právě Boston, a vždy 0:4 na zápasy. Už jediná finálová výhra tak bude pro St. Louis historickým úspěchem.

Blues ale chtějí víc, neboť jsou blízko dopsání pohádkového příběhu. Ještě 3. ledna se nacházeli na posledním místě v lize. Pak se však nadechli ke spanilé jízdě a v závěrečných 45 utkáních základní části měli nejlepší bilanci ze všech 31 týmů a postoupili do play-off. St. Louis se navíc může stát prvním celkem, který dojde k prvenství, přestože po 20. zápase v ročníku byl nejhorší.

"Jakmile jsme se rozjeli, věděl jsem, že se může stát cokoliv. Hráči si zaslouží uznání. Bojovali a věřili, že se do vyřazovací části dostaneme. To se nám povedlo a teď jsme tady," konstatoval trenér Craig Berube, jenž v listopadu nahradil na lavičce Mikea Yea. Za vzepětí mužstva si vysloužil nominaci na Cenu Jacka Adamse pro nejlepšího kouče ročníku.

Radost hokejistů St. Louis
zdroj: USA Today Sports autor: Jeff Curry

V dresu Bostonu budou usilovat o trofej čeští útočníci David Krejčí a David Pastrňák. Před rokem se Stanley Cup vrátil do Česka po tříleté pauze díky obránci Michalu Kempnému a útočníkovi Jakubu Vránovi z Washingtonu, kteří rozšířili počet českých vítězů poháru na 26. Patrňák může být 27., neboť Krejčí byl součástí vítězného týmu už před osmi lety, kdy navíc ovládl kanadské bodování play-off.

Totéž se mu povedlo o dva roky později, jenže Boston v závěrečném souboji podlehl Chicagu. "Během těch dvou finále jsem byl mladý. Toužil jsem soupeřům ukořistit pohár. Teď vím, jak těžké je dostat se do finále a uspět v něm," řekl Krejčí. V aktuální vyřazovací části nasbíral 14 bodů (4+10) v 17 utkáních, což ho mezi spoluhráči řadí na třetí místo.

Kvůli horečce však třiatřicetiletý centr zmeškal dva tréninky a jeho start v prvním souboji byl nejistý. V neděli se ale znovu připojil k mužstvu a úvodní finálový duel nezmešká. "Na zápas budu stoprocentně připravený. Byl jsem trochu nemocný, což se asi nikomu moc nezamlouvá. V pátek jsme měli volno a v sobotu jsem nemohl bruslit. S doktory jsme se dohodli, že se k tréninku vrátím až v neděli," prohlásil rodák ze Šternberku.

David Krejčí se raduje se spouhráči
zdroj: USA Today Sports autor: Bob DeChiara

St. Louis si bude muset dát pozor na první formaci Bostonu. Trio Brad Marchand, Patrice Bergeron a Pastrňák zařídilo 22 z 57 branek mužstva, což je 38,6 procenta gólů Bruins v play-off. "Proti Bergeronově lajně to nebude snadné. Je to jedna z nejlepších řad v soutěži. Rychle vyrážejí vpřed a jsou dobří v útočné třetině," prohlásil útočník Blues Brayden Schenn.

Boston zdobí nejlepší přesilová hra ze všech účastníků play-off. V předchozích třech sériích využili Bruins 34 procent početních výhod. "Jsme spolu pohromadě už nějakou dobu. Snažíme se pálit na branku a nevytvářet žádné pohledné akce. Hlavní je dostat se k dorážkám. Právě na takových situacích nejvíce záleží," prohlásil Pastrňák.

Klíčovou roli v obou týmech hrají brankáři. Dvaatřicetiletý gólman Bostonu Tuukka Rask inkasoval v 17 utkáních průměrně 1,84 branky s úspěšností zásahů 94,2 procenta. Jeho protějšek Jordan Binnington v 19 duelech obdržel průměrně 2,37 gólu a pochytal 91,4 procenta střel. Pětadvacetiletý Kanaďan se výrazně podepsal pod obrodu Blues a zařadil se mezi kandidáty na Calder Trophy určenou nejlepšímu nováčkovi sezony.

Boston má na své straně více zkušeností. Předchozí dvě finále okusili v jeho barvách kromě Krejčího rovněž Bergeron, kapitán Zdeno Chára, Marchand a Rask. Bek Torey Krug si zahrál finále v roce 2013. Další zadák John Moore se představil v závěrečném klání o rok později v dresu New York Rangers.

David Pastrňák
zdroj: USA Today Sports autor: Winslow Townson

Zkušené jádro doplňují mladí hráči včetně třiadvacetiletého Pastrňáka. "Lídři se snaží mladíkům ukázat, jaké štěstí máme, že jsme v téhle pozici. Máme skoro stejný tým jako před rokem. Kluci vědí, jak těžké je v play-off vyhrát a jak moc bolí strávit vyřazení. Všichni jsme na jedné vlně a nikdo to nebere za samozřejmost," konstatoval Krejčí.

Na straně Blues si před rokem vyzkoušel finále s Vegas David Perron. Jediným vítězem poháru na soupisce týmu z Missouri je Oskar Sundqvist, který se v roce 2016 radoval s Pittsburghem. Tehdy ale naskočil jen do dvou zápasů.

Pastrňáka těší, že hraje za klub s dlouhou historií. Boston vstoupil do ligy v roce 1924 jako první americký tým. "Náš klub má velkou historii. Jsem šťastný, že jsem jeho součástí. Tyhle chvíle si užiju," řekl havířovský rodák.

Proti Blues očekává fyzickou bitvu. "Nebojíme se toho, umíme tak hrát. Bude to skvělý souboj a úžasný hokej. Chceme se soustředit jen sami na sebe. Víme, co v nás je, a toužíme předvést to nejlepší," podotkl Pastrňák, jenž na jaře v 17 utkáních play-off zaznamenal sedm branek a osm nahrávek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články