Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

BLOG: Co může srazit Kanadu? Hladový Vrána a tlak do brány nejistého Murrayho

Jedinečná šance, jak po devíti letech zase pobláznit Staroměstské náměstí při finále mistrovství světa. Čeští hokejisté se o to mohou postarat, když postoupí přes Kanadu. Přes tým, z něhož mělo v předchozích letech národní mužstvo často přehnaný respekt. Teď nemusí. Kanada je hratelná hned z několika důvodů. Přímý přenos utkání sledujte na programu ČT sport či webu ctsport.cz od 18:55.

Jakub Vrána
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Takto sebevědomou a produktivní hokejovou reprezentaci jsme dlouho nezažili. Od zavedení formátu osmičlenných skupin, které se poprvé uplatnilo hned následující šampionát po slovenském, tedy v roce 2012, národní tým nasázel suverénně nejvíce branek. Když budeme počítat základní skupiny a čtvrtfinále, v Bratislavě už zněla gólová siréna ve 44 případech.

Zatímco v předchozích letech by se český tým zaměřoval spíše na defenzivu a ubránění kanadských es, nyní s mužstvem ze země javorového listu může hrát naprosto vyrovnanou partii. "Kanaďané se umí navzájem doplňovat, hrají rychlý a fyzický hokej, jenže to umíme taky," potvrdil sebedůvěru týmu Dominik Simon.

Kanada? Tentokrát tým bez superhvězd

Kanada nemá v sestavě žádného hráče z top dvacítky bodování základní části NHL. Pozornost fanoušků budí třeba Mark Stone. Důležitému článku sestavy Las Vegas chvíli na turnaji trvalo, než se po vypadnutí v prvním kole play-off NHL rozehrál.

Nyní je společně s Anthonym Manthou, který čtvrtfinále nehrál kvůli disciplinárnímu trestu, stěžejní střelec. Kometa turnaje z Detroitu nasázela sedm branek stejně jako Stone. Oba dělají soupeřům problémy na svém místě na kruhu v přesilovce. Stone se zapsal do paměti především gólem Slovákům necelé dvě sekundy před koncem zápasu.

Právě přesilovky jsou největší zbraní svěřenců Alaina Vigneaulta. Z dvaceti příležitostí proměnili v gól každou druhou a jsou na neuvěřitelném čísle využití – 50 procent. Zvlášť první přesilovková formace budí pozornost.

Největší nebezpečí v přesilovce přichází z kruhů

Od modré čáry hru řídí talentovaný bek Thomas Chabot. Na dvou kruzích úřadují ve většině případů přesní střelci Jonathan Marchessault a zmiňovaný Stone. Před brankou odvádí dobrou práci důrazný forvard Philadelphie Sean Couturier.

Český tým naopak zvládá oslabení. Prokázal to například už proti silným Rusům a má úspěšnost odbráněných přesilovek soupeře 84,3 procenta. Obětavostí mohou čeští beci typu Radka Gudase střelce Kanady pořádně zdeptat.

Rozbruslení před semifinále: Češi tají sestavu, Francouz už je fit

Dopolední rozbruslení české reprezentace před semifinálovým bojem na MS proti Kanadě trvalo 22 minut. Na led už vyjel brankář Pavel Francouz, který kvůli lehkým zdravotním potížím chyběl na střídačce ve čtvrtfinále s Německem. Češi většinu času trénovali po dvojicích či jiných uskupeních, takže složení útoků zůstává utajené a s otazníky. "Dozvíte se ji večer, neříkali jsme ji před čtvrtfinále, neuděláme to ani teď," tajil plány asistent kouče Robert Reichel. Zřejmě i proto, že rozbruslení sledoval kouč Kanady Alain Vigneault.

Pravděpodobná sestava ČR: Bartošák - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - Chytil, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - J. Vrána.

"Proti Německu jsme byli hodně disciplinovaní a nebyli jsme tolik vylučovaní jako v předchozích zápasech. Hráči vědí, že nemůžou dělat zbytečné fauly. A věřím, že proti Kanadě nebudeme vylučovaní. A když budeme, tak to ubráníme a pojede se dál," řekl asistent kouče Robert Reichel.

Murray puky vyráží, využili toho Slováci

Sledovat puk a vrhat se do brankoviště bude jeden z receptů českého celku. Na turnaji už tuto schopnost potvrdil, stejně jako kanadský gólman Matt Murray ukázal nejistotu. Například v základní skupině proti Slovensku dostal minimálně tři z pěti branek z dorážek. Vyraženou střelu uklidil do branky i Švýcar Nico Hischier ve čtvrtfinále.

Murray je samozřejmě kvalitní brankář, ale letos zranitelnější. Ani sezona v Pittsburghu nedopadla podle představ. Kanada letos nedisponuje bomberem typu Coltona Parayka a občas má ve svém brankovišti problémy s odklizením hráčů, což mu také nepomáhá. Jen tři beci mají nad 90 kilogramů.

A kdo může být českým žolíkem semifinále? Jakub Vrána. Pravděpodobně naskočí na pozici třináctého útočníka, ale v překvapivý moment z protiútoku může udeřit. Střelbu na trénincích, když byl mimo sestavu, piloval dost a dost. Navíc koho jiného nasadit proti zámořským hráčům. Vrána sám kabině radil, jak na Murrayho. 

Kdy jindy porazit v důležitém utkání na mistrovství světa Kanadu, když ne teď. Národní tým má s Kanaďany bilanci pěti porážek na šampionátu v řadě. Naposledy je zdolali v roce 2010, při zlaté jízdě v Kolíně nad Rýnem...

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články