Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Blaťák: Finové byli oproti Švédům bruslařsky lepší

Helsinky - Čeští hokejisté potvrdili, že se jim zápasy na turnaji Karjala v Helsinkách proti domácímu Finsku nedaří. Naposledy je v Hartwall Areně v rámci listopadového dílu Euro Hockey Tour dokázali porazit v roce 2007 a po loňském debaklu 0:5 tentokrát podlehli Suomi 0:4. Přitom do utkání šli po podařeném čtvrtečním vstupu do turnaje v Örnsköldsviku proti Švédsku (5:2). Podle obránce Miroslava Blaťáka proti nim stál především bruslařsky lepší soupeř a sami udělali více chyb.

Miroslav Blaťák
zdroj: ČTK

O jednoznačnou porážku svěřenců kouče Aloise Hadamczika se postarala především první útočná formace Finů, která měla prsty ve všech čtyřech gólech. "Všechny lajny ale byly výborné. Finové si to dobře dávali a hlavně v tom středním pásmu to bylo složité, protože tam byli vždy v rychlosti, přišla jedna nahrávka a jejich útočník se pak přes nás snadno dostal," řekl  Blaťák v Českém rozhlasu.

Sám odehrál jubilejní 100. zápas v národním týmu. "To jsem vůbec nevěděl," přiznal obránce ruské Ufy, jemuž však jubileum s ohledem na výsledek značně zhořklo. "Moc ty statistiky nesleduju, ale můžu říct, že kdybychom vyhráli, znamenalo by to pro mě víc," prohlásil Blaťák, jehož nešťastná teč v úvodu druhé třetiny navíc znamenala druhou trefu domácích.

"Bylo to těžké, hodně smolný gól. Tečoval jsem to, puk mi trefil prostředek hokejky. Říkal jsem to Kubovi (brankáři Štěpánkovi), který říkal, že to byl jeho gól, ale tam se dá sotva říkat, že to byla něčí chyba. On chtěl chytit nahrávku, ale jak mi to břinklo o hokejku, tak už nestihl puk vyrazit," popsal situaci Blaťák.

"Byly tam nějaké šance, ale neměli jsme tolik štěstí jako ve Švédsku. Kdyby tam nějaký gól padl, mohlo se s tím dát ještě něco dělat," myslí si Blaťák. Při porovnání Švédů s Finy u něho vyhrál nejen kvůli rozdílným výsledkům obou zápasů dnešní soupeř. "Myslím, že Finové jsou na tom lépe bruslařsky. To asi viděl každý, kdo se na ten zápas díval. Všichni byli v pohybu a navíc se výborně vraceli a pomáhali obráncům," všiml si Blaťák.

Zdroj
ČT sport, ČTK, ČRo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články