Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Birner: Můžeme překvapit, před lety Euro taky vyhrálo Řecko

Praha - Poněkud hektický je pro útočníka Michala Birnera tento týden. Dozvěděl se o své dodatečné nominaci, pro výstroj musel letět do Ruska, pak zase zpět na reprezentační sraz. Na Světový pohár se nicméně těší a věří, že na něm Češi nebudou jen do počtu.

Michal Birner s Tomášem Plekancem a Jakubem Voráčkem
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Beru to, jak to je. Samozřejmě jsem rád, že jsem tady, ale mám už také něco za sebou a nejsem úplně nejmladší, takže nervózní z toho určitě nejsem. Těším se na to," řekl Birner. Přiznal, že zpočátku nevěnoval faktu, že je mezi náhradníky, příliš velkou pozornost. "Svaz mě kontaktoval akorát v době, kdy jsem podepsal smlouvu v Čeljabinsku a dorazil tam. To jsem měl ale starosti sám se sebou. Teď v sobotu mě však kontaktoval Pepa Jandač a oznámil mi to," přiblížil.

Pro univerzálního forvarda bude účast na SP návratem na zámořský led. V letech 2004 až 2008 marně usiloval o NHL. "Vím, proč jsem se tam neprosadil. Nebyl jsem dost trpělivý a prostě jsem to tam zabalil moc brzy. Byl jsem mladej, měl jsem svou hlavu a myslel si, že se tam pak jednou zase dostanu. Ale nepovedlo se mi to. Je to jediná věc, co mě v kariéře mrzí, co vím, že jsem měl udělat úplně jinak," připustil Birner.

Očekávanou prestižní akci ale jako šanci na to, aby se za Atlantikem opět ukázal, nevnímá. "Už je mi 30 let a všichni vidíme trend NHL. I stejně staří kluci, kteří tam mají odehráno 500-600 zápasů, to mají těžké," uvedl Birner, který o sobě dal hodně vědět v minulé sezoně, v níž patřil k hlavním oporám Liberce. "Kdyby mi někdo před rokem řekl, jak se to celé postupně vyvine až sem, nevěřil bych mu. V Liberci jsem se určitě stal lepším hráčem, než jsem byl, přestože jsem vždy dával hokeji maximum a snažil se plnit na 110 procent, co se po mně chtělo. A stejné to bude i tady," ujistil.

V národním týmu vnímá snahu trenérů o bruslivý a přímočarý hokej. Právě tak se prezentoval i Liberec při své pouti za titulem. "Od prvního dne se snaží do nás dostat, že nesmíme nikam zalézt a že je třeba být aktivní. To je jediná naše cesta k tomu, abychom měli šanci uspět. Vše na mě působí skvělým dojmem a na vysoké úrovni. Trenéři dělají, co mohou, aby nás nachystali na SP. Teď už bude jen na nás, abychom přenesli na led to, co po nás chtějí," podotkl Birner.

Věří také, že prognózy zámořských expertů, jež český výběr odepisují, může se spoluhráči vyvrátit. "Před lety taky vyhrálo fotbalové mistrovství Evropy Řecko... Je jedno, jakým stylem to bylo, ale vyhrálo, přestože před turnajem by si na něj nikdo nevsadil ani korunu. Taková je i naše pozice v očích nejen zámořských novinářů - nemáme takové individuality, ale můžeme překvapit," domnívá se Birner. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články