Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Birner doufá v MS: I kdybych tu měl být na jediný zápas, budu rád

Znojmo - Hokejový útočník Michal Birner před rokem vypadl z kádru reprezentace chystající se na světový šampionát po posledním přípravném zápase, letos opora mistrovského Liberce doufá, že se na vrcholný turnaj sezony poprvé v kariéře podívá. Šestadvacetiletý Birner se k národnímu týmu připojil ve středu ve Znojmě a v pátek nastoupí do zápasu proti Švédsku.

Michal Birner
zdroj: ČTK/AP

Klubová sezona pro Birnera skončila v neděli, kdy Liberec vyhrál šesté finálové utkání na ledě Sparty a získal premiérový titul v historii klubu. "Já nejsem moc slavící typ v daný moment. Většinou mi to dojde, až když sezona skončí. Díky tomu, že jsem věděl, že pojedu na reprezentaci, tak jsem si to užíval vnitřně a nedával jsem to vědět navenek," řekl Birner, podle kterého si ale liberečtí hráči úspěch náležitě užili.

"Pro většinu z nich to byl první velký týmový úspěch. Já už jsem něco podobného zažil, takže to bylo spíše více o emocích. Uvědomil jsem si, jak je těžké něco vyhrát a dostat se takhle daleko v play-off," podotkl rodák z Litoměřic, který v roce 2010 získal finský titul v dresu TPS Turku. "Tenkrát to byla neskutečná sezona. Do play-off jsme šli ze šestého místa a pak jsme byli taky suverénní. Město tím neskutečně žilo. Získali jsme dvanáctý titul, ale po deseti letech. Lidi věděli, jak to slavit," pousmál se Birner.

I v Liberci však byly zájem a nadšení lidí velké. Před šesti lety byl také pozvaný do reprezentace, kvůli zranění se však musel omluvit. "Blesklo mi to teď hlavou. Polovinu play-off jsem ale tenkrát hrál s přetrženým vazem v koleně, takže jsem byl soudný a řekl, že jet nemůžu. Nebyl jsem zdravotně na sto procent a na takovém turnaji nejde hrát na padesát procent. Teď jsem zdravý a uvidíme, jak to dopadne," uvedl třicetiletý útočník.

Pozvánky do národního týmu si ale hodně cení. "I kdybych tady měl být jen na jeden zápas, tak já jsem za každý zápas v národním týmu rád. Určitě to není jednoduchá pozice. Člověk musí během krátké doby přesvědčit, že si zaslouží být v týmu. Udělám ale pro to vše a doufám, že se to povede," přál si Birner.

Pro Birnera byl vždy start v reprezentaci víc než NHL

V pátek proti Švédsku by měl nastoupit v útoku s klubovým spoluhráčem Michalem Řepíkem a Janem Kovářem. "Už jsme spolu hráli ve Švédsku a prohráli jsme 2:6. Přitom jsme mysleli, že to bude dobré. Teď jsme si řekli, že je načase to napravit. Honza je jeden z nejlepších centrů v Evropě, Michal má fazonu z play-off. Já tam budu od toho, abych odváděl černou práci," uvedl.

Pokud by se mu podařilo probojovat se do konečné nominace, považoval by to za úspěšné zakončení vydařené sezony. "Byla by to taková třešnička. Sezona byla z týmového hlediska fantastická. Už před sezonou jsem říkal, že jdu do Liberce vyhrát titul. Tím, že se to povedlo první sezonu, o to je to sladší. Kdyby se povedlo ještě mistrovství světa, jen by to završilo sezonu," řekl Birner.

Třicetiletý hráč podle svých slov patří ještě do generace, pro kterou byl start na světovém šampionátu nejvyšším cílem. "Vyrůstal jsem jako poslední ročník, pro který bylo národní mužstvo víc než NHL. Kluci, kteří na mistrovství hráli, pro mě byli idolové a chtěl jsem být jako oni. Několikrát jsem byl blízko, loni jsem byl vyřazený jako poslední útočník. Uvidíme, jak to dopadne. Nikdy ale na nároďák nezanevřu. Ať se stane, co se stane," dodal Birner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články