Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Bez vstřeleného gólu a bez semifinále. Češi na MS po prohře se Slováky končí

Montreal – Cesta českých hokejistů mistrovstvím světa do 20 let skončila již potřetí v řadě ve čtvrtfinále. Výběr Miroslava Přerosta v duelu se Slovenskem nedokázal využít ani jednu ze svých šancí, naopak třikrát inkasoval a proti dobře bránícímu soupeři prohrál 0:3. Slováky tak čeká semifinále, v němž narazí na Kanadu, která deklasovala Dánsko vysoko 8:0.

Utkání Česko "20" - Slovensko "20"
zdroj: ČTK/AP autor: Ryan Remiorz

Češi se do bojů o medaili nedostali na juniorském šampionátu podesáté za sebou. Naposledy se jim to podařilo v roce 2005, kdy tým okolo Krejčího či Frolíka porazil v boji o třetí místo Američany. Naopak Slováci budou bojovat o druhý cenný kov v historii, když doposud mají na kontě pouze jeden bronz. "Pro všechny z nás to jsou skvělé pocity a myslím, že každý na Slovensku je na nás hrdý. Jsem si jistý, že lidé ten zápas viděli a nenechali si to ujít," uvedl střelec poslední branky Martin Réway.

"Je to obrovské zklamání. Měli jsme obrovskou příležitost prolomit to pro nás zakleté čtvrtfinále, ale nedokázali jsme ji využít. Asi jsme si to takhle zasloužili, možná to mělo takhle být," prohlásil český útočník David Pastrňák a narážel tak na nepřesvědčivé vystoupení týmu v turnaji.

V posledním zápase základní skupiny s Ruskem předváděli čeští hokejisté výborný a pohledný hokej. Dobře bruslili, kvalitně bránili a svého soupeře přehrávali. Na svůj výkon však v první třetině proti Slovensku nedokázali navázat. V úvodních minutách sice hráli aktivněji, ale jejich útočné snahy končily většinou na pevné a dobře organizované obraně soupeře.

Na hře obou celků bylo patrné, že především nechtějí inkasovat, a tak místo krásného hokeje diváci sledovali taktickou bitvu s celou řadou nepřesností. O větší vzrušení se postaral až ve dvanácté minutě Jakub Vrána, který šikovně tečoval nahození od modré, jenže puk těsně minul odkrytou část branky.

S přibývajícím časem začali přebírat iniciativu Slováci a brankář Miroslav Svoboda se musel činit. Nejprve nebezpečně po přečíslení pálila největší hvězda výběru Ernesta Bokroše Martin Réway. Ve čtrnácté minutě se pak za českou brankou dokonce rozsvítilo červené světlo. To když Pavol Skalický orazítkoval tyč a kotouč následně po odrazu od betonu Svobody směřoval do odkryté branky. Video však nakonec ukázalo, že český brankář puk stačil ještě na čáře zachytit.

Svoboda byl v permanenci i nadále a své spoluhráče podržel také při průniku Christiána Jaroše. Užuž to vypadalo, že Češi převahu Slováků přežijí do konce třetiny, ale minutu před odchodem do kabin se po propadnutí české defenzívy dostal před branku Michal Kabáč a i díky velké dávce štěstí poslal svůj tým do vedení.

Do druhé části vstoupili podobně jako v úvodu duelu lépe Češi a po třech minutách mohli srovnat. V oslabení se do sólového nájezdu dostal Ondřej Kaše, položil si Denisa Godlu, jenže následně trefil tyč.

Český výběr byl nebezpečnější, ale i nadále měl velké problémy propracovat se přes dobře fungující obranu soupeře. Nic na tom nezměnily ani dvě přesilové hry, v níž Češi několikrát pálili. Přesto se ve čtyřiatřicáté minutě dostal po pasu Davida Pastrňáka do obrovské šance Patrik Zdráhal, jenže sám před gólmanem přestřelil. "Nedal jsem obrovskou 'tutovku', což si vyčítám. Nakoplo by nás to a mohl se hrát úplně jiný zápas, ale to se bohužel nestalo," litoval útočník Patrik Zdráhal.

Slovensko se v závěru třetiny zatáhlo a český tým z toho mohl profitovat. Po úniku Jakuba Vrány se puk odrazil k Davidu Kämpfovi, který však nedokázal prostřelit změť těl, jež se před ním na ledě vytvořila. "Druhá třetina rozhodla. Měli jsme obrovské množství příležitostí, které jsme neproměnili. Pak už možná v závěru zapracovala nervozita," uvedl kouč Přerost.

Ten samý hráč se dostal do další příležitosti hned na začátku části třetí a Godla musel zasahovat. O chvíli později se do dobré pozice dostal Pastrňák, před nímž zívala odkrytá branka, jenže do jeho rány obětavě padl jeden z obránců. 

Místo vyrovnání tak mohlo udeřit znovu na druhé straně. V oslabení se dostal do samostatného úniku Skalický a Svoboda musel vytáhnout další povedený zákrok. A český brankář byl vidět i v dalších minutách, kdy vyřešil několik nebezpečných situací. 

Avšak ani on již nestačil pět minut před koncem na pokus Petera Cehlárika, jenž zakončil pohlednou akci Slovenska. Na konečných 0:3 pak v samotném závěru do prázdné branky upravil Réway.

ČR - Slovensko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 19. Kabáč (Koyš), 55. Cehlárik (Lantoši, Rosandič), 60. Réway. Rozhodčí: Gofman, Olenin - Lazarev (všichni Rus.), Mills (Kan.). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 7696.

ČR: M. Svoboda - Klok, Němeček, Štencel, Mašín, Košťálek, Ščotka, Baránek - Vrána, Kämpf, O. Kaše - Pastrňák, Zacha, Zdráhal - Mandát, Špaček, D. Kubalík - Gorčík, Marek Růžička, Voženílek. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Juřík a Pavel Trnka.

Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Hochel, Bačik, Jendrol - Cehlárik, Réway, Lantoši - Koyš, Sukel, Skalický - Bondra, Kabáč, Petráš - Paulovič, Rehák, Šoltés. Trenér: Ernest Bokroš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články