Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Benefiční pocta Rachůnkovi vynesla přes tři miliony

Staré Město – Třetí ročník Slovácké benefice se uskutečnil s cílem uctít památku tragicky zesnulého hokejového reprezentanta Karla Rachůnka. Součástí akce bylo také fotbalové utkání mezi výběrem hokejistů a fotbalistů se Slavojem Houslice. Půlnoční dobročinná dražba v Redutě v Uherském Hradišti vytkla tečku za benefiční vzpomínkou, která nakonec vynesla tři miliony a sedm tisíc korun.

Hokejisté Ivan (vlevo) a Tomáš Rachůnkovi
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Na pódiu se objevil dres Jaromíra Jágra se speciálním věnováním Slovácké benefici či dres a brusle Josefa Vašíčka, který zahynul loni v září při leteckém neštěstí v Jaroslavli stejně jako Rachůnek a Jan Marek. Ve finále se dražil reprezentační dres Karla Rachůnka. "O závěrečnou čtyřku se strhl velký boj a výsledné částky vyletěly nad tři sta tisíc. Rachůnkův dres byl vydražen dokonce za půl milionu korun," uvedl jeden z organizátorů akce Aleš Mazúrek. Při předávání cenných věcí celý sál povstal.

Celou akci uspořádal kamarád Karla Rachůnka Jakub Kovář. "Moc vám všem děkuji. Díky, že jste přijeli a dokázali, že Karel a kluci byli skutečně velcí lidé. Ta částka je neuvěřitelná. Doufám, že z nás má Karel tam nahoře radost. Tady dole je s námi pořád," loučil se s tleskajícím sálem dojatý Kovář.

Poctu kamarádovi přijel složit těsně před cestou na Euro i fotbalista Michal Kadlec, který přivezl šek na 10 tisíc eur (čtvrt milionu korun) z německé aukce dresu Lionela Messiho. Před utkáním jej předal Domovu pro zdravotně postižené na Velehradě. "Karel vloni vydražil můj dres a měli jsme možnost se spolu seznámit blíže. Jsem rád, že mu mohu dluh splatit aspoň částečně tímto způsobem," uvedl Kadlec.

Je nám líto, video expirovalo.
Herec David Novotný skóruje nůžkami
Benefiční utkání Rachna týmu se Slavojem Houslice
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Fotbalové utkání v rámci Slovácké benefice mezi Rachna týmem a Slavojem Houslice ve Starém Městě skončilo remízou 10:10. Zápasu přihlíželo 3600 diváků. Výtěžek ze vstupného půjde na podporu fotbalové mládeže v okrese Uherské Hradiště. Slavnostní výkop patřil čtyřletému synovi Karla Rachůnka Matějovi, který na závěr zápasu střílel i penalty. Všichni hráči Rachna týmu nastoupili v dresech se společným číslem 4, které nosil Karel Rachůnek. Pod ním měli měli menší čísla 15, 63 a 38 na počest dalších hokejistů Jana Marka, Josefa Vašíčka a Pavola Demitry, kteří rovněž tragicky zahynuli loni v září při havárii letadla v Jaroslavli. Slovácké benefice se zúčastnily manželky všech tří českých hokejistů i Demitrova žena. V týmu Slavoje Houslice z televizního seriálu Okresní přebor nastoupil na deset minut i herec Ondřej Vetchý. "Měl jsem sice hodně povinností v Praze, přesto jsem chtěl alespoň touto formou uctít Karla Rachůnka," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články