Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Bartek a Mertl vynechají dva zápasy, rozhodla disciplinární komise

Praha - Disciplinární komise hokejové extraligy zastavila činnost na dva zápasy útočníkům Tomáši Mertlovi z Hradce Králové a Martinu Bartekovi z Karlových Varů za fauly v nedělních zápasech 44. kola. Slovenský hráč bude v sestavě Energie chybět celkem tři duely, neboť za svůj faul dostal trest ve hře, po kterém následuje automaticky stop pro nejbližší utkání.

Bartek fauloval ve 39. minutě obránce Pardubic Blaže Gregorce, kterého narazil na mantinel, a rozhodčí Pavel Hodek se Štěpánem Součkem jej okamžitě poslali předčasně do kabin. "Bartek vedl svůj zákrok prokazatelně zezadu a mimo zorný úhel pardubického obránce, kterého za pomoci rukou držených u těla cíleně s vyšší intenzitou narazil do zad. Jako zásadní považujeme, že zákrok byl veden z pozice takzvaného třetího hráče v souboji," uvedl předseda disciplinární komise Karel Holý.

Mertl zasáhl v závěru druhé třetiny souboje se Spartou útočníka Miroslava Formana kolenem a odstartoval na ledě sérii šarvátek. I hradeckého útočníka rozhodčí Vladimír Šindler a Alexander Pavlovič vyloučili na pět minut a do konce utkání. "Přestože zákrok nebyl veden ve vysoké nájezdové rychlosti, Mertl se těsně před zákrokem zapřel na své levé noze a ve snaze zastavit další pohyb Formana jej bez jakékoliv pochybnosti za pomoci aktivního vystrčení kolena zasáhl do levé nohy," uvedl Holý, který zároveň vyloučil, že by k nebezpečnému zákroku došlo souběžně s hrou tělem. Při vynesení trestu pro Mertla zohlednil, že Forman neutrpěl zranění a zároveň, že viník zákroku nebyl v uplynulých dvou letech trestán.

Video s fauly:

Faul Martina Barteka ZDE.

Faul Tomáše Mertla ZDE.

Na začátku reprezentační přestávky disciplinární komise udělila i řadu finančních trestů. Brankář Vítkovic Patrik Bartošák dostal pokutu ve výši deseti procent měsíčního platu za nesportovní chování a filmování, konkrétně za shození masky v souboji s Třincem, který na gólmana soupeře podal podnět. "Bartošák celou situaci přihrál tak, aby přerušil hru v momentě, kdy byl Třinec v tlaku. Nikdo se ho nedotkl, masku shodil prudkým trhnutím hlavy," řekl Holý.

Vítkovice upřesnily i konkrétní výši pokuty, která pro nedávnou posilu činí 10 000 korun. Deset procent ze základního měsíčního platu bude postrádat liberecký útočník Jaroslav Vlach. Ten společně s dalším forvardem Michalem Řepíkem reagoval na házení různých předmětů, kelímků a plastových lahví na střídačku Bílých Tygrů ze strany fanoušků domácího Hradce Králové v pátečním utkání.

Vlach podle Holého jeden z předmětů, jež málem zasáhl jednoho ze spoluhráčů, hodil zpět do hlediště, Řepík reagoval stříkáním z vlastní lahve a provokativními gesty. I přes Holého potvrzení, že ke všemu došlo až v reakci na chování diváků, Řepík obdržel napomenutí a Vlach finanční postih, neboť "nemohl s určitostí vědět, kam vržený předmět dopadne a zda nezraní některého z diváků". Právě za chování fanoušků bylo ale potrestáno i vedení Hradce Králové pokutou 15 000 korun.

Dopita se vyjadřoval k rozhodčím, v Litvínově trefil nezbeda rozhodčího

Stejně jako Litvínov, kde jeden z diváků zasáhl plastovou lahví čárového rozhodčího v nedělním utkání s Plzní. Kvůli vhození papírových konfet ze sektoru hostujících fanoušků brněnské Komety obdržela rovněž po nedělním utkání napomenutí Olomouc. Kouč Ocelářů Jiří Dopita zaplatí 10 000 korun za to, že se v den utkání vyjádřil na adresu rozhodčích, které nepřímo kritizoval. "Výroky trenéra Jiřího Dopity jednoznačně směřovaly ke způsobu řízení utkání," uvedl ředitel extraligy Josef Řezníček.

Pokutu ve stejné výši - udělenou rovněž ředitelem extraligy - mají zaplatit i Pardubice, jejichž sportovní manažer Dušan Salfický se měl dopustit porušení povinností stanovených herním řádem soutěže. Salfický při podání podnětu kvůli zákroku třineckého forvarda Vladimíra Draveckého na Tomáše Bokroše v určené lhůtě a stanoveným způsobem neinformoval druhý klub o podání podnětu. Třinec o svém kroku informoval až o více než půl hodiny později, než odeslal e-mail disciplinární komisi, měl tak přitom učinit v jednotném čase. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články