Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Baník Ostrava má vrátit Slovácku pět milionů korun za Maria Ličku

Uherské Hradiště/Ostrava - Vedení fotbalistů Baníku Ostrava má druholigovému klubu 1. FC Slovácko zpětně vrátit necelých pět milionů korun za přestup Maria Ličky do Southamptonu. Rozhodla tak mezinárodní sportovní arbitráž CAS ve švýcarském Lausanne. Zástupci Baníku však tvrdí, že se hodlají řídit verdiktem českých fotbalových orgánů, kterým věc znovu předávají k prošetření.

Spletitý případ už národní svaz jednou řešil. Rozhodnutí arbitrážní komise Českomoravského fotbalového svazu, podle kterého muselo 1. FC Slovácko zaplatit Ostravě za Ličku vedle kupní ceny 4,8 milionu korun dalších 4,8 milionu za to, že hráč z klubu odešel do anglického klubu, však nyní zrušila mezinárodní arbitráž v Lausanne. Ostravě nařídila, že musí Slovácku vrátit tuto částku včetně úroků z prodlení a uhradit náklady arbitrážního řízení. 

Slovácko koupilo Ličku z Ostravy v srpnu 2005 za 4,8 milionu korun. Smlouva s Baníkem byla uzavřena ještě před vstupem současného majitele druholigového klubu Zdeňka Zemka a obsahovala ustanovení, podle kterého Slovácko musí Baníku zaplatit dalších 4,8 milionu korun v případě, že hráče prodá nebo pošle na hostování do jiného klubu. Na konci léta 2006 záložník zamířil do Southamptonu, kde však údajně podepsal smlouvu jako volný hráč, a Slovácko za něj tím pádem neinkasovalo ani korunu. 

Jiný názor měla česká fotbalová arbitráž, která uznala žalobu Ostravy a v červenci 2007 rozhodla ve prospěch Baníku: Slovácku uložila povinnost uhradit za hráče dalších 4,8 milionu korun včetně úroků z prodlení. Klub z Uherského Hradiště se proti rozhodnutí odvolal k apelační a revizní komisi svazu, ta se však odmítla případem zabývat. Proto se Slovácko obrátilo k mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. 

"Nic jiného nám nezbylo. Jednalo se jednoznačně o nekorektnost vůči našemu klubu," uvedl majitel a předseda představenstva 1. FC Slovácko Zemek. 

Verdiktem sportovního tribunálu v Lausanne však kauza neskončila. Baník zatím neobdržel oficiální rozhodnutí, ale i tak už o problému uvědomil vedení národního svazu. "Pro nás je relevantní, jak rozhodly české orgány, a ty rozhodly jasně. Ale už jsme se obrátili na svaz a čekáme, jaké k tomu zaujme stanovisko," řekl mluvčí ostravského klubu Igor Bruzl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články