Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Augusta: Češi nehráli zle, ale Kanada či USA byly na vyšší úrovni

Praha – Nezklamali, ale ani nezářili. Josef Augusta při hodnocení vystoupení českého týmu na mistrovství světa vyzdvihl především jeho velkou vnitřní sílu a charakter. Zároveň však připustil, že gólový půst v závěrečných dvou duelech o medaile byl výsledkem kvalitativního rozdílu mezi výběrem kouče Vladimíra Růžičky a jeho zámořskými soupeři.

Josef Augusta
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Mužstvo podle mého nezklamalo, mělo svůj charakter, bylo dobře složené, hlavně ve skupině a ve čtvrtfinále, v němž jasně přehrálo Finy, ukázalo svou velkou sílu. Ta vnitřní síla, kterou tým ukázal těmi obraty a zvraty, i třeba ze stavu 0:2, to byla jeho největší devíza," řekl osmašedesátiletý Augusta, jenž byl na střídačce u zlatého hattricku v letech 1999 až 2001. Nejprve jako asistent, poté dvakrát jako hlavní kouč.

Podruhé za sebou po loňském Minsku se český výběr ani jedinkrát gólově neprosadil v závěrečných dvou duelech o cenné kovy. "Určitě nelze mluvit v téhle souvislosti o tom, že jsme udělali chyby v obraně a dostali góly. Obrana v čele s Pavelcem podle mého pracovala dobře," uvedl Augusta.

Hlavním problémem podle něj byla ofenziva. "Útočníci neměli takovou sílu a zručnost, aby přehráli obrany Kanady a USA, které byly na vyšší úrovni. My jsme si tam šance a náznaky šancí vytvořili, ale ten důraz, jako předvedli Jágr s Kovářem proti Finsku, to se nedařilo. Přisuzuji to tomu, že oba soupeři měli ty obrany kompaktnější," domnívá se Augusta.

Kanada hrála neuvěřitelně

Vítězná Kanada ho nadchla. "Neskutečně disciplinovaný tým, který se nenechal vůbec nijak vyprovokovat, i když se o to Rusové všemožně snažili. Byl to od Kanady naprosto skvělý a neuvěřitelný výkon," ocenil Augusta.

Při celkovém pohledu na český hokej a jeho obraz ho zaráží, že z extraligy pronikli do týmu pro MS jen čtyři hráči: Petr Čáslava, Dominik Simon, Michal Vondrka a Jakub Klepiš. "To je málo," podotkl Augusta. "Navíc z mistrovského Litvínova nikdo, z finalistů extraligy jediný Klepiš," řekl.

A v této souvislosti se zmínil i o Jaromíru Jágrovi. "I když je to mimořádný hráč, je mu třiačtyřicet a další lídři nám zatím moc nedorůstají. I když velký krok dopředu udělal například Simon, ten může mít velký potenciál. Jardy si neskutečně vážím a neskutečně mu držím palce. Myslím, že Zlatá hokejka ho opět nemine. Znovu ukázal, jak je velký hráč, převedl mužstvo přes čtvrtfinále," uvedl Augusta.

Špatní nejsou hráči, ale systém

Jako výstižné a zcela správné bere z různých stran zaznívající hodnocení v posledních letech, že českému hokeji v porovnání se světovou špičkou ujel vlak. "Země jako Kanada, USA, Švédsko nebo Finsko jsou ve výchově mladých hráčů daleko před námi, mládežnický hokej je tam spojený se školní docházkou, klade se minimálně stejný důraz na vzdělání jako na hokej, má to všechno pak nějakou návaznost, hráči jsou v dlouhodobějším systému," řekl Augusta.

Domnívá se přitom, že český hokej svou úspěšnou cestu měl. "A vychoval tu generaci olympijských vítězů a mistrů světa. Chtěli jsme podle mého něco předělat, aniž bychom se podívali zpátky. A systém, co tu byl, tak převzaly všechny jmenované země. Snad se nad tím správní lidé zamyslí, vrátí se vše do správných kolejí a v nějaké dohledné době to manko začneme zase ukrajovat, i když je jasné, že i soupeři se budou posouvat."

Augusta nesouhlasí s názory, že v tuzemsku nejsou hráči. "Takhle o tom nelze dokola mluvit. My ty hráče máme, ale je třeba s nimi správně pracovat. Zaostáváme v systému výchovy, nelze dokola vše omlouvat tím, že žijeme v jiné době. Je třeba se vrátit k tvrdé práci, hokej je tvrdá řehole, když se dělá pořádně. Pak to funguje, ale jakmile se poleví, výsledky nepřichází," prohlásil Augusta.

Za příklady dává právě veterány Jágra a Martina Ručinského, který ve svém věku kraloval extralize a dotáhl Litvínov k titulu. "Oba dva vyrostli v tom systému, o němž jsem mluvil, a který vychoval tu silnou generaci," podotkl Augusta. "Ale to vše je téma na velmi obsáhlou diskuzi a pečlivě promyšlený dlouhodobější program," dodal.

V neděli skončený turnaj označil za skvěle připravené a zorganizované MS. "Organizační výbor odvedl úžasnou práci. Zažil jsem to osobně jako fanoušek na obou místech v Praze i Ostravě a před organizačním výborem v čele s šéfem svazu Tomášem Králem smekám. Navíc se otevřela Síň slávy českého hokeje, je skvělé, že se tuto myšlenku podařilo dotáhnout do konce," uzavřel Augusta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články