Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Asi životní gól, prohlásil k úspěšné fintě při zakončení Barinka

Plzeň - Nečekaným střeleckým trumfem v rukávu sparťanských trenérů se stal v posledních dvou semifinálových duelech s Plzní obránce Michal Barinka. Jednatřicetiletý hokejista v nich přispěl hned třemi zásahy ke dvěma klíčovým výhrám a tím i k postupu do bojů o titul proti Liberci. V šestém utkání na západočeském ledě skóroval díky nádherné fintě, kterou již v minulosti pokořili brankáře například Robert Kysela, Otakar Vejvoda nebo v NHL Marek Malík či Tomáš Hertl.

Michal Barinka v souboji s plzeňským Nicholasem Johnsonem
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Urostlý bek naskakoval na led z trestné lavice a přestože se chvilku zdálo, že pořádně neví, jak se svým sólem naložit, prostrčil si před Matějem Machovským hůl mezi nohama a úspěšně zakončil. "Byl to asi životní gól," řekl Barinka novinářům. "Zkusil jsem si to na tréninku a jsem rád, že to vyšlo v zápase. Většinou střílím od modré, ale teď jsem použil pořádně i ruce. Párkrát jsme to udělali s Adamem Poláškem na tréninku. Úspěšnost si ale nepamatuji, záleží také na gólmanovi."
 
Podle všeho nepiloval svůj ekvilibristický kousek nijak dlouho. "Michal tím překvapil asi úplně všechny tady kolem. Vůbec jsem tomu nevěřil, co udělal, protože jsem to u něj neviděl nikdy ani na tréninku. Ale v poslední době se mu daří střelecky, udělal to výborně a pro nás to byl důležitý gól," řekl Barinkův spoluhráč z obranných řad Marek Hrbas.
 
Slova chvály měl pro Barinku i útočník Lukáš Pech, který nakonec dramatický šestý duel rozhodl v prodloužení. "To byl gól z říše snů. To mi málem vypadly oči z důlků, protože tam předvedl zakončení jako kdysi Marek Malík v NHL. Jsme rádi, že to vyzkoušel. Už neměl rychlost, tak asi kvůli tomu to řešil takhle. Nikdy jsem ho ale neviděl takhle zakončit," řekl Pech.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Plzeň - Sparta: Barinka - 1:2 (33. min.)

O něco méně nadšený byl kouč Josef Jandač. Nikoliv však z gólu, který dlouho vypadal jako rozhodující a postupový. "Byli jsme samozřejmě překvapení všichni, co si dovolil a co tam také spadlo. Takový gól a v takové situaci," pousmál se Jandač. "Já však byl na něho především vytočenej, protože nás dvakrát na dlouhou dobu poslal do tří," připomněl. Právě ve druhém případě ale Barinka po návratu na led skóroval.

Barinka: Finále je pro tým odměnou za celoroční práci
 
Jeho krásný zásah dlouho vypadal, že bude i vítězným gólem. Jenže necelou minutu před koncem vyrovnal Lukáš Pulpán. "Neříkali jsme si po tom plzeňském vyrovnání nic. Povzbuzovali jsme se všichni na střídačce a chtěli jsme jenom vyhrát. Nic jiného jsme neřešili," uvedl Barinka.
 
Pak se trefil Pech a sparťané mohli jásat. "Je to odměna za snahu, za celoroční práci. Šli jsme si za tím. Nikdo nevnímal, že by to mělo být po devíti letech. A teď jsme ve finále," připomněl Barinka poslední finálovou účast Sparty. "Plzeň hrála parádní hokej. Hráli agresivně a hráli výborně před brankou. Rozhodlo, že máme širší kádr, a ukázali jsme, jak moc jsme chtěli postoupit," prohlásil Barinka.
 
Nad sílou finálového soupeře Liberce hráči zatím nepřemýšleli. "Máme ještě pět dnů, ve kterých si odpočineme a připravíme se na ně. Myslím si, že nám trenéři jejich hru dobře rozeberou. Teď proběhne na oslavu nějaké pivo, ale nic velkého," řekl Barinka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články