Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Anketa Nejkrásnější dres národního týmu zná vítěze. Nejvíc se líbil ten s názvem "Jako první mistři"

Dres národního týmu – nejcennější kousek oblečení v šatníku českých hokejistů. Obléknout se do svetru s českým lvem před velkým zápasem byl obřad, který mohli zažít jen ti nejlepší. A tak to vždycky bude, i když se mění jejich podoba, znak i materiál. V každém novém dresu jsou příběhy těch starých, které prošly nejslavnějšími bitvami reprezentačního mužstva. Přesto jeden v anketě ČT sport čněl nad ostatními, hokejoví fanoušci v roce 2019 zvolili dres s přízviskem "Jako první mistři".

Je nám líto, video expirovalo.
Anketa: Nejkrásnější dres

Výsledky ankety:

Výsledky ankety Nejkrásnější dres národního týmu
zdroj: ctsport.cz

ČSR, úzké pruhy: dresy jako znak národní hrdosti (1938 – 1949)

Popularita reprezentačního mužstva během 30. let výrazně stoupla. Jednobarevné svetry s přišitým erbem už nestačily. Přišel čas na lepší dresy. Mužstvo tehdy vedla naše první skutečná hokejová hvězda, Josef Maleček. A šéf jeho obchodu se sportovními potřebami František Kysela nakreslil první původní dres národního mužstva.

Diváci byli novými dresy ohromeni. Zvlášť, když v nich národní mužstvo bojovalo na Štvanici s Německem o 3. místo na MS 1938. Motiv dresů z předválečné éry vydržel až do prvních vítězství československého mužstva na MS 1947 a 1949. Na počest prvních mistrů světa si ho oblékli hráči českého týmu na šampionátu 2008 v Québecu.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: ČSR, úzké pruhy

Modrý svetr: dresy jako elegantní svetry na zahřátí (1947 – 1949)

Při prvním poválečném MS 1947 v Praze se chtěl národní tým ukázat v nových barvách. Takže kromě starých dresů s úzkými pruhy byly připraveny ještě nové. Byly to vlastně svetry – hrálo se stále pod otevřeným nebem, takže oblečení muselo zahřát.

Poprvé si národní tým oblékl na svou dobu elegantní, sytě modré svetry na utkání s Polskem, které celé prosněžilo. O 70 let později si na počest prvních mistrů světa a jejich modrých svetrů oblékli jejich velmi věrné kopie čeští hokejisté na první třetinu utkání se Švédskem v Českých Budějovicích.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: Modrý svetr

Přelepená hvězda: dres jako symbol vzdoru (1969)

Hokejisté si upravují reprezentační dres jen výjimečně. Po okupaci sovětskými tanky dostal československý tým jasný úkol: na MS 1969 porazit Sovětský svaz alespoň na ledě. V prvním utkání se to povedlo. Před druhým se v jádru mužstva odehrála vášnivá debata o státním znaku.

Jaroslav Jiřík, Jan Suchý, Vladimír Dzurilla, Jan Havel a Jaroslav Holík odehráli alespoň část zápasu se Sověty s přelepenou komunistickou hvězdu ve státním znaku. Dres z roku 1969 se tak stal jedním ze symbolů vzdoru a zároveň legendou mezi sportovními artefakty.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: Přelepená hvězda

Se lvíčkem na prsou: boj o barvu dresů a uznání profesionálů (1961 – 1989)

Dresy k zápasu volí domácí tým. Na MS 2004 v Praze to vyšlo tak, že celý turnaj odehrál tým v bílých dresech. Zlatá generace českého hokeje je měla radši. To jejich předchůdci v 70. letech dávali naopak přednost červeným, hlavně proti SSSR.

Na sovětskou posedlost rudou barvou narazili také Jaroslav Pitner a Vladimír Kostka. Na MS v Bernu si oba týmy oblékly tmavé dresy. Drtivá většina diváků u černobílých obrazovek nedokázala hráče rozlišit. Vyjednávání televizní produkce v sovětské kabině bylo marné. Nakonec se do druhé třetiny převlékl československý tým, místo modrých dresů si vzal bílé.

Dres jako silný motivační prvek zapůsobil i na prvním Kanadském poháru. Trenér javorových listů Scotty Bowman tehdy zhodnotil kvality československého výběru slovy: "Mají hezké dresy." Proti domácím pak hráli 9. září hokejisté se lvíčkem na prsou jako snad nikdy předtím a v Montrealu si vybojovali respekt hrdé Kanady. Pro sebe i pro další hráče, kteří oblékli dres národního mužstva.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: Se lvíčkem na prsou

Oranžové kalhoty: dresy a bláznivé kalhoty jako součást taktiky (1972 – 1973)

Trenéři národního týmu chtěli před MS 1972 v Praze připravit tým do nejmenších podrobností. Profesor Vladimír Kostka chtěl podpořit orientaci na ledě a nechal připravit nevídané kalhoty v oranžové barvě. Pro hráče to byl šok.

Vladimír Martinec překvapoval na ledě originálními nápady, které vycházely z přehledu o pohybu hráčů. Nelze určit, jak moc mu pomohla oranžová barva na kalhotách Richarda Fardy při druhém utkání se Sovětským svazem. Každopádně, jeho řešení spletité situace před brankou na 2:0 bylo geniální.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: Oranžové kalhoty

Límečky: módní výstřelek, dres s límečky (1984)

V první polovině 80. let upustili výrobci dresů od klasického šněrování a hledali jiný způsob řešení horního lemu. Na ZOH 1984 v Sarajevu dostal národní tým nové dresy s překvapivým módním doplňkem.

Límečky v opačné barvě byly jediným módním výstřelkem v dres codu národního týmu 80. let. Po olympijském turnaji už se nikdy neobjevily. Ve vývoji hokejového oblečení tvoří krátký most mezi látkovými dresy a moderními materiály. Výborně se ale hodily pro zavěšení stříbrných olympijských medailí.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: Límečky

Replika NY Rangers: dresy po vzoru NHL (1996)

Výrobce dresů pro MS 1996 ve Vídni se nechal inspirovat kluby NHL. Byla to zvláštní podívaná, zároveň vkusně použité motivy soutěže, která si potrpí na výtvarnou úroveň. Pro český tým bylo vybráno řešení NY Rangers. Především pruhování ve spodní části dresu a na rukávech.

Český tým se v tomto oblečení cítil velmi dobře. V dresech podle Rangers vyřadil v semifinále Američany a ve finále porazil Kanadu. Na příští šampionát byly vyrobeny nové dresy, ale právě ty z Vídně patří k výtvarně nejpovedenějším v historii národního mužstva.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: Replika NY Rangers

Dva lvi a dvě orlice: přetlak ve státním znaku (1997 – 2013)

Se změnami názvu republiky a rozpadem federace se měnil také dres národního mužstva. Starý lvíček už nestačil. Nový státní znak se usadil na dresech hned na MS 1993, kde poprvé vystoupila samostatná česká reprezentace.

Zvláštní společnost dvou lvů a dvou orlic provázela národní tým celou zlatou érou a patří i k poslednímu úspěchu českého hokeje v roce 2012. Všechno okolo se měnilo, ale státní znak se držel 25 let bez úprav na dresu národního mužstva. Kromě úspěchů i v časech zklamání.

V létě 2018 nahradilo státní znak nové logo českého hokeje. Zvýšil se prodej dresů, zlepšila se ochrana proti plagiátům, ale velká část veřejnosti ztrátu státního znaku z dresu národního týmu nepřijala.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: Dva lvi a dvě orlice

Czech Nagano: dresy, které původně nikdo nechtěl (1998)

Když firma dodávající dresy na olympijský turnaj v Naganu poprvé předvedla návrhy pro český tým, sklidila rozpačité reakce. V tomhle máme hrát na největším turnaji všech dob? Nápis Czech na zádech dráždil fanoušky svou neúplností. Neobvyklé bylo i půlení barev a firemní oblouček rušící čistou linii dresu.

Jenže český tým v něm začal vítězit. Obě barvy se jakoby spojily. V červených našli hráči kuráž jako stejně kdysi jejich předchůdci, v bílých pak porazili obě hokejové velmoci. V bílých Češi vítězili a v červených slavili. A nikdo už si pak nevzpomněl, že české dresy pro turnaj století se zas tak moc nepovedly.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: Czech Nagano

Vlajková loď: odvážný experiment (2014)

Československá vlajka se objevila na dresech národního mužstva při prvním turnaji po sametové revoluci na MS 1990, kde debutoval juniorský útok Jágr – Reichel – Holík. Vlajka se na dresy vrátila před olympijským turnajem v Soči 2014. Znovu po čtvrt století si měl Jágr obléknout dres s vlajkou.

Vlajkový dres rozdělil veřejnost: jako výtvarný originál se výborně prodával, ale mnozí fanoušci byli z odvážného řešení zděšení. Hráče pletly na ledě rozdílné barvy na bocích. Především v nich ale tým nebyl vůbec úspěšný.

Národní tým stihl v neobyčejných dresech jen tři zápasy, všechny prohrál. Neúspěchy na ledě a výhrady hráčů vedly ke stažení vlajkové lodi po jediné sezoně. V budoucnu se ovšem tento dres stane sběratelským unikátem.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: Vlajková loď

Jako první mistři: návrat k prvním mistrům (2014 - 2018)

Světlá varianta dresů, kterou národní tým představil na olympijském turnaji 2014, odkazovala na dresy prvních mistrů světa. Červená ramena, úzké pruhy, státní znak. Po neúspěchu vlajkového dresu přibyla v roce 2015 ještě opačná varianta s červeným základem.

Odkaz prvních mistrů světa ale přestal fungovat. Čekání na medaili se protahovalo, nepovolená výroba a prodej laciných kopií vedla ke krutému konci dresů, které velmi zdařile propojovaly tradici s nadějí.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejkrásnější dres: Jako první mistři

Hlavní zprávy

Nejčtenější články