Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Anglická policie propustila na kauci muže podezřelého ze zabití hokejisty Johnsona

Anglická policie oznámila, že propustila na kauci muže podezřelého ze zabití hokejisty Adama Johnsona, který koncem října zemřel po zásahu bruslí během utkání. Muže, jehož identitu ani věk nesdělila, zadržela policie hrabství South Yorkshire v úterý.

Pittsburgh Penguins uctil památku Adama Johnsona před utkáním NHL
zdroj: REUTERS

Devětadvacetiletý Johnson z týmu Nottingham Panthers zemřel 28. října po tragické nehodě v utkání britského Champions Cupu na ledě Sheffield Steelers. Američana trefil nožem brusle do krku kanadský hráč domácího týmu Matt Petgrave, jemuž vylétla do výšky levá noha při kolizi s jiným hráčem Panthers.

Johnson podlehl vážnému zranění po převozu do nemocnice. Pitva potvrdila, že hokejista se zkušenostmi z NHL zemřel na následky smrtelného zranění krku.

Petgrave, který loni na jaře odehrál devět zápasů za Pardubice, se po tragédii stal na sociálních sítích terčem nenávistných vzkazů. Zastal se ho mimo jiné Johnsonův spoluhráč Westin Michaud, jenž událost označil na neúmyslnou.

"Ta nenávist, které Matt čelí, je děsivá a naprosto nevhodná. Je zjevné, že jeho čin byl nechtěný, a každý, kdo naznačuje něco jiného, se mýlí. Pojďme se spojit a nešiřme bezdůvodnou nenávist k někomu, kdo potřebuje naši podporu," uvedl Michaud.

Ovace vestoje

Před nedělním utkáním Sheffieldu, prvním po tragédii, se za Johnsona držela minuta ticha. Petgrave do zápasu nenastoupil, ale když se jeho fotografie objevila na světelné tabuli, dočkal se od fanoušků ovací vestoje.

V minulosti už hokejisté za činy během zápasů trestnímu stíhání čelili. Giacinto "Jim" Boni byl obžalován z vraždy poté, co v roce 1992 ve druhé italské lize udeřil holí do hrudi Mirana Schrotta, jenž v důsledku toho zemřel na srdeční zástavu. Boni přiznal vinu za zabití a byl odsouzen k zaplacení odškodného Schrottově rodině.

Dva ostře sledované případy přinesla také NHL. V roce 2000 byl uznán vinným z napadení Marty McSorley, jenž sekl hokejkou drženou ve dvou rukou Donalda Brasheara, a byl odsouzen k osmnáctiměsíční podmínce. V roce 2004 přiznal Todd Bertuzzi vinu za napadení Stevea Moorea a dostal roční podmínku a 80 hodin veřejně prospěšných prací.

Johnson se během kariéry dostal až do NHL, kde odehrál 13 zápasů za Pittsburgh. Vedle nižších zámořských soutěží působil také v Evropě v Malmö a Augsburgu. Za Nottingham nastupoval první sezonu. Po jeho tragickém úmrtí anglická i německá hokejová liga zavedly od začátku nového kalendářního roku povinnost pro všechny hráče nosit chránič krku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články