Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Američané ukončili nadvládu Kanady, porazili ji 6:5 v prodloužení

Saskatoon (Kanada) - Hokejisté USA zvítězili ve finále MS hráčů do 20 let nad Kanadou 6:5 v prodloužení. Američané tak ukončili nadvládu Kanady, která získala zlato na předchozích pěti šampionátech. Právě oni se naposledy radovali před Kanadou v roce 2004 na MS ve Finsku. Vítězný gól vstřelil obránce John Carlson v čase 64:21. Od úvodního vhazování se zámořské derby odehrávalo v obrovském tempu a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Po 160 vteřinách hry šli zásluhou Adamova gólu do vedení favorizovaní obhájci titulu, kteří byli v první desetiminutovce o něco nebezpečnější.

Oslavy titulu
zdroj: ČTK autor: ČT24

Američané si však poté přichystali rychlou odpověď. Na konci 14. minuty totiž vyrovnal Kreider a jen o 36 sekund později propálil kanadského gólmana Allena povedenou ranou Schroeder. Domácí ovšem dokázali rychle zareagovat a také Lee v brance týmu USA ještě před první přestávkou podruhé inkasoval. Na začátku 17. minuty vyrovnal útočník Nemisz, jenž do té chvíle na turnaji vůbec nebodoval.

1

Na začátku druhé části dohrávali Američané přesilovku ze závěru první třetiny za faul Pietrangela a dokázali ji využít zásluhou tvrdé rány Carlsona od modré čáry. Na konci 24. minuty už bylo ovšem znovu vyrovnáno, když se za vydatného přispění gólmana Američanů zapsal mezi střelce Hall. Lee následně přepustil své místo mezi tyčemi náhradníku Campbellovi. Hra se poté trošku uklidnila a šancí na obou stranách ubylo. Přesto mohli vrátit vedení na stranu Kanady Kadri a poté Gabriel Bourque, jenže ani jeden z nich neuspěl, a i proto bylo skóre vyrovnané i po 40 minutách.

Finále MS hráčů do 20 let

Kanada - USA 5:6 v prodloužení (2:2, 1:1, 2:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Adam (Caron), 17. Nemisz (Kadri, Hall), 24. Hall (Adam), 58. Eberle (Pietrangelo, Hall), 59. Eberle (Ellis, Kadri) - 14. Kreider (Palmieri, Jenks), 15. Schroeder (R. Bourque, Donovan), 22. Carlson (Kristo, McRae), 45. D˙Amigo (Stepan), 47. Stepan (D˙Amigo), 65. Carlson (Ramage). Rozhodčí: Laaksonen (Fin.), Lärking - Tillerkvist-Jonsson (oba Švéd.), Schulz (Něm.). Vyloučení: 3:3, navíc Pietrangelo (Kanada) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 15 171 (vyprodáno).

V úvodu třetího dějství měl vedoucí gól na holi Kozun, jeho ránu však zastavila levá tyč za zády Campbella. Kanaďané následně pokračovali v náporu díky přesilovce, využít ji však nedokázali. Naopak poté, co se výběr USA zformoval, vyrazil na zteč a přečíslení dvou na jednoho využil střelou do odkryté branky D'Amigo. Uplynuly jen dvě minuty a 11 vteřin a Američané vedli 5:3; po dalekonosném nahození střelce čtvrté branky dokázal gólman Allen puk pouze vyrazit před sebe a dojíždějící Stepan ho vzápětí snadno překonal. Také v kanadské brance následně došlo ke střídání brankářů a svou šanci místo Allena dostal náhradník Jones.

Kanadu opět zachraňoval Eberle, na vítězství to ale nestačilo

Otřesení Kanaďané se jen těžko nadechovali k náporu, přesto mohl šest minut přes vypršením základní hrací doby snížit, Kadri ale neuspěl. Stejně dopadl o pár vteřin později Caron. K vystupňování tlaku pomohl Kanadě zbytečným útočným faulem Palmieri a začaly se dít velké věci. Eberle nejprve trefil pouze konstrukci branky, ale na začátku 58. minuty snížil. A byl to právě spasitel Kanady z loňského semifinále Eberle, jenž také vyrovnal. Před rokem zachránil "Javorové listy" pět vteřin před koncem semifinále proti Rusům, kdy srovnal na 5:5. To samé se mu povedlo i letos v čase 58:25. Další gól již nepadl, a o novém juniorském šampionovi tak muselo rozhodnout prodloužení.

V něm se pěknou individuální akcí protáhl až před Jonese Schroeder, kanadský gólman si však poradil. Jen pár vteřin poté ale přišlo přečíslení, obránce Carlson vzal zakončení na sebe a trefil přesně na bližší tyč. Svým druhým gólem v utkání tak odstartoval radostné opojení Američanů.

Konečné pořadí MS:

1. USA, 2. Kanada, 3. Švédsko, 4. Švýcarsko, 5. Finsko, 6. Rusko, 7. Česká republika, 8. Slovensko, 9. Lotyšsko (sestupuje), 10. Rakousko (sestupuje).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články