Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Američané uhájili proti Rusům těsnou výhru a ve finále MS dvacítek je čekají Finové

Prestižní duel zvládli Američané. V semifinále na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě porazili Rusy 2:1. Mladé sborné nebyla uznána v první třetině branka pro úmyslné zasažení puku bruslí, naopak na druhé straně skóroval Oliver Wahlstrom a Alexander Chmielevski z přesilovky. O snížení se ještě postaral Grigorij Denisenko, ovšem ruský tlak ve třetí části už Američané ustáli. USA vyzve v boji o zlato Finsko, které jasně přehrálo kanadské přemožitele Švýcarsko 6:1. Přímý přenos finále sledujte na programu ČT sport nebo webu ctsport.cz v noci ze soboty na neděli od 02:00 SEČ.

Oliver Wahlstrom slaví branku USA proti Rusku
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Joel Marklund

Zápas USA s Ruskem se hned od úvodu mohl odvíjet opačným směrem, když po necelých osmi minutách hry Nikita Šaškov po nástřelu od obránce Dmitrije Samorukova srazil puk do odkryté branky bruslí. Regulérnost této trefy ještě zkoumali rozhodčí u videa a gól neuznali.

Důvod? Podle nově upravených pravidel IIHF totiž i úmyslné usměrnění kotouče bruslí je v rozporech s pravidly. A tak přišla na druhé straně na tento moment odpověď. Při rychlé akci Logan Cockerill předložil puk Wahlstromovi před prázdnou branku a americký forvard se nemohl mýlit.

Krátce po začátku druhé části USA přidalo další direkt. Povedenou souhru v přesilovce zakončoval mezi betony Pjotra Kočetkova úspěšně na 2:0 Chmelevski po asistenci předpokládané jedničky draftu Jacka Hughes. Sedmnáctiletý talent však v utkání nebyl tak výrazný jako proti českému výběru ve čtvrtfinále.

Rusko to zdravě nabudilo a od té doby bylo na ledě lepší. Grigorij Denisenko to potvrdil snižující trefou na 1:2, když z úhlu zaskočil Caydena Primeaua. Za amerického gólmana pak ještě v závěru třetiny musel zaskočit obětavě bek při ráně do odkryté branky.

Rusové ve třetí části hnali za vyrovnáním a soupeře výrazně přestříleli 15:7. Ze své snahy už ale gól nevytěžili, i když Vitalij Kravtsov byl v úvodu poslední dvacetiminutovky gólu blízko. Američané stejně jako s českým týmem závěr střetnutí v obraně zvládli na jistotu.

"Věděli jsme, že se na nás pokusí vyvinout tlak. Především ve třetí třetině a v přesilovkách. Bylo jasné, že pokud je ubráníme, tak jim trochu sebereme vítr z plachet," řekl Primeau.

Jasná finská záležitost

Druhé semifinále bylo jednoznačnou záležitostí a Finové už v osmé minutě vedli 4:0. Po 40 sekundách otevřel skóre Jesse Ylönen, následně se prosadil dvakrát Aarne Talvitie a potom se při přesilové hře trefil obránce Henri Jokiharju.

"Celý tým hrál velmi dobře. Čtyři rychlé góly nám hodně pomohly, protože jsme se v koncovce trošku trápili," pochvaloval si finský gólman Ukko-Pekka Luukkonen, který kryl 16 střel soupeře.

Gólman Luca Hollenstein, který 41 zákroky vychytal čtvrtfinálovou výhru nad Švédskem (2:0), střídal a nahradil jej Akira Schmid. V 17. minutě zkorigoval stav svou šestou brankou na turnaji Philipp Kurashev.

Ve druhé třetině už dali góly jen Finové. Nejdříve skóroval Aleksi Heponiemi, který si v utkání připsal celkem čtyři body za gól a tři asistence. V 35. minutě využil početní výhodu Rasmus Kupari a dovršil výsledek.

Finové dosáhli na cenný kov poprvé od domácího triumfu v Helsinkách v roce 2016. Stejně jako Američané budou bojovat o páté zlato. Vyhráli také šampionáty v letech 1987, 1998 a 2014. "Na turnaji jde o to vyhrát ty správné zápasy," řekl kouč Finska Jussi Ahokas, jehož tým skončil po porážkách se Švédskem (1:2) a USA (1:4) v základní skupině B třetí. "Jsme na nejlepší cestě, abychom předvedli svůj nejlepší zápas," vyhlíží finále.

Švýcaři se dostali do semifinále počtvrté v historii a opět neuspěli. Proti Rusku se budou snažit dosáhnout na druhou medaili po bronzu z roku 1998.

Je nám líto, video expirovalo.
Finská dvacítka prošla do finále přes Švýcary

Dánové sestupují z nejvyšší kategorie MS juniorů po pěti letech

Dánsko sestoupilo z elitní kategorie. Ve druhém utkání o udržení podlehlo ve Vancouveru Kazachstánu 0:4 a prohrálo sérii 0:2 na zápasy. Ve středu vyhrál nováček Kazachstán 4:3.

Dánsko se loučí po pěti letech. Od postupu v roce 2014 se dokázalo čtyřikrát udržet a předloni dokonce dosáhlo na historické páté místo. Tentokrát ale prohrálo všech šest utkání na turnaji a mezi elitou ho nahradí Německo, které v polovině prosince vybojovalo postup doma ve Füssenu.

Ve skupině měli Dánové ze čtyř utkání skóre 0:28, a přestože se v úvodním souboji s Kazachstánem konečně střelecky prosadili, tak opět neuspěli. V druhém klání svěřenci trenéra Olafa Ellera, otce útočníka a loňského vítěze Stanleyova poháru s Washingtonem Larse Ellera, opět selhali v koncovce.

Kazachstán, který se loni vrátil mezi elitu po devíti letech, rozhodl hned v úvodu. Po 35 sekundách otevřel skóre Sajan Danijar a v páté minutě zvýšil Davyd Makuckij. V závěru při power-play ještě dovršil výsledek dvěma góly do prázdné dánské branky Artur Gatijatov.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let ve Vancouveru:

Semifinále:

Rusko - USA 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 34. Denisenko - 16. Wahlstrom (Cockerill, Samberg), 25. Chmelevski (J. Hughes, M. Anderson). Rozhodčí: Ingram (Kan.), Sjöqvist (Švéd.) - Harrington (Kan.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 14 355.

Finsko - Švýcarsko 6:1 (4:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Ylönen (Virtanen), 3. Talvitie (Kupari, Vaakanainen), 6. Talvitie (Kupari, Heponiemi), 8. Jokiharju (Heponiemi, Puustinen), 28. Heponiemi (Tolvanen, Lundell), 35. Kupari (Kakko, Heponiemi) - 17. Kurashev (Leuenberger, N. Müller). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Sidorenko - Goljak (oba Běl.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 3:6. Využití: 2:1. Diváci: 14 014.

O udržení - 2. zápas:

Dánsko - Kazachstán 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 1. Sajan Danijar (Gaťjatov), 5. Makuckij (Žorabek, Šinkareckij), 59. Gatijatov (B. Muratov, Orechov), 60. Gatijatov (B. Muratov, Samat Danijar). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Staňo - Šefčík (oba SR), Kovacs (Švýc.). Vyloučení: 3:4, navíc Treťjakovskij (Kaz.) 10 min. Bez využití. Diváci: 3502. Konečný stav série: 0:2, Dánsko sestoupilo do skupiny A divize I.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články