Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Američané si po výhře nad Finskem zahrají o finále

Bern - Hokejisté Spojených států amerických dnes porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa Finsko 3:2 a poprvé od šampionátu v České republice v roce 2004 mohou získat medaili. V pátečním semifinále narazí na obhájce titulu Rusko. Finové vstoupili do zápasu aktivněji, jenže všechny jejich pokusy o vedoucí branku zlikvidoval gólman Esche. Všechny branky padly ve druhé třetině, autorem vítězného gólu byl Suter. Další informace najdete na serveru mshokej.cz.

Američané se vážněji osmělili až v deváté minutě, ale ani Higgins proti Rinnemu neuspěl. Seveřané poté i zásluhou přesilovek pokračovali v náporu, celkově v první třetině přestříleli soupeře poměrem 20:7, i přesto však zůstal stav bezbrankový.

Důležitým okamžikem se ukázalo vyloučení Higginse z konce úvodního dějství, neboť v dohrávané přesilovce poslal Finy do vedení Niko Kapanen. Následovala další početní výhoda týmu Suomi, ovšem bez gólového trestu a sérii přesilovek poté měli k dispozici Američané. Před polovinou základní hrací doby hráli dokonce pět na tři po dobu 83 vteřin. Přestože tuto výhodu nevyužili, dvě sekundy po návratu prvního hříšníka Hyvönena na led vyrovnal po přesné kombinaci Brown.

Američané si vypracovali rozhodující náskok

Přesně o 100 vteřin později se Američané radovali znovu. Po chybě Finů v útočném pásmu jeli v málo vídaném přečíslení čtyř na jednoho, které po rychlé předávce puku přesně zakončil Oshie. Za dvě minuty navíc přidal třetí gól úspěšnou dorážkou Suter a s Finy to vypadlo velmi zle, což také vycítila jejich lavička a kouč Jalonen si vyžádal oddechový čas. Úspěch se záhy dostavil. Immonen trefil ve 38. minutě Escheho do masky a puk do prázdné branky ihned dorazil Hyvönen.

Finové se snažili stupňovat tlak, ale jejich hra se s rychle ubíhajícím časem měnila spíše v křeč. Necelé tři minuty před koncem mohl definitivně rozhodnout Backes, který zblokoval střelu ve vlastním obranném pásmu a uháněl sám na Rinneho, ale neuspěl. Finové se v závěrečné snaze o vyrovnání při hře bez brankáře do nadějné pozice nedostali a bronzové medaile z loňska neobhájí.

Finsko - USA 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 21. N. Kapanen (Hagman, Miettinen), 38. Hyvönen (Immonen) - 31. Brown (Suter, Hainsey), 33. Oshie (Backes, Okposo), 35. Suter (Blake, C. Wilson). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Reiber (Švýc.) - Blümel (ČR), De Haan (Kan.). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 9334.váš text

T. J. Oshie střílí gól
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články