Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Američané proměnili zápas o bronz v exhibici, Pešánův výběr schytal debakl

Duel dvou zklamaných semifinalistů se nesl v režii domácích Američanů, kteří si vytvořili dvěma góly v oslabení uklidňující náskok a poté proměnili zápas v gólovou exhibici. Mladíci Spojených států si po jednoznačném vítězství 9:3 zajistili zisk třetí medaile v řadě. Čeští junioři skončili na turnaji čtvrtí a i přes škraloup v podobě dvou závěrečných debaklů proti týmům ze Severní Ameriky si připsali nejlepší výsledek od roku 2005, kdy byli jejich předchůdci třetí.

Utkání Česko "20" - USA "20"
zdroj: ČTK/AP autor: Jeffrey T. Barnes

V předposledním utkání turnaje se mělo ukázat, který z týmů se rychleji oklepe z porážky v semifinále. Nakonec dokázali zklamání rychleji setřást Američané, kterým pomohla úvodní branka na konci první třetiny a psychologickou pojistku přidali hned na začátku druhé dvacetiminutovky. Oba góly přitom padly v oslabení USA.

Češi se po druhém inkasovaném gólu doslova sesypali a výpadek v podobě šesti inkasovaných branek v prostřední části hry položil základ k velkému debaklu, který zmírnili až v závěru i díky polevení v americké hře. Spojené státy táhl zejména Trent Frederic, autor čtyř branek, Kieffer Bellows se prosadil dvakrát.

Zápas začal opatrně, ale hned ve druhé minutě se mohli Češi zničehonic poprvé radovat. Filip Chytil se dostal po samostatném průniku k odraženému puku a vpádu ho posunul směrem na branku. Americký brankář Oettinger přes skrumáž hráčů neviděl a kotouč mu mezi betony prošel až na tyč.

Jinak byli ale aktivnější domácí a Josef Kořenář, který se do české brány vrátil poté, co výprask od Kanady dochytal Jakub Škarek, musel čelit hned několika americkým pokusům. Čeští junioři se osmělili až v druhé polovině první části, ale na vyloženou šanci se stále čekalo. Změnit to mohl obránce Jakub Galvas, ale v nadějné pozici se z pravého kruhu neprosadil.

Skóre se pohnulo až v poslední minutě úvodní třetiny, ale ne směrem, jaký by si český tým při vlastní přesilovce představoval. Martin Kaut se dostal na útočné modré čáře do tísně a v otočce doslova namazal Fredericovi do protiútoku. Americký útočník se v samostatném úniku nehnal do kličky a místo toho zvolil střelu, kterou prostřelil Kořenáře pouhé tři vteřiny před přestávkou.

Sportovní katastrofa však měla teprve nastat. V doznívající přesilové hře české reprezentace se prosadil Poehling už po devíti vteřinách prostřední třetiny po chybě Martina Nečase za vlastní brankou a národní mužstvo poté herně odpadlo. Američané následně spustili gólovou smršť, když se v průběhu 25. a 33. minuty trefili hned čtyřikrát, přičemž Frederic zkompletoval hattrick.

Třetinu uzavřel Bellows, který z trestného střílení vymíchal Škarka, který do utkání nastoupil za stavu 0:3. Kořenář se následně vrátil do branky na začátku poslední části hry a branky začaly padat také na druhé straně. O čestné úspěchy se postarali z dorážky v další přesilovce Kaut, po něm Pavlík a ještě i Kurovský.

Američané si však bronzové medaile pohlídali a navíc náskok ještě navýšili. Frederic si připsal čtvrtou branku v utkání a zlepšil se na pět zásahů na turnaji. Tečku za zápasem dal Harper, který upravil na hrozivých 9:3. Američané přidali po loňském zlatu tentokrát bronz a slaví třetí cenný kov v řadě.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu - o 3. místo:

USA - ČR 9:3 (1:0, 6:0, 2:3)

Branky a nahrávky: 20. Frederic, 21. Poehling (J. Anderson, Perunovich), 25. J. Anderson (B. Tkachuk, Mittelstadt), 26. Frederic (Hughes, Tufte), 28. Bellows z trestného střílení, 33. Frederic, 40. Bellows (Norris), 46. Frederic (Bellows, Harper), 58. Harper (Samberg) - 41. M. Kaut (Hájek, Nečas), 43. R. Pavlík (Kodýtek, Vála), 48. Kurovský (Kodýtek, R. Pavlík). Rozhodčí: Schukies (Něm.), Sjöqvist (Švéd.) - Kilian (Nor.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 7122.

ČR: Kořenář (25. - 40. Škarek) - Hájek, Budík, J. Galvas, Vála, Hrdinka, Šalda, F. Král - M. Kaut, K. Reichel, M. Zachar - F. Zadina, Nečas, Michnáč - Kurovský, Chytil, R. Pavlík - Kodýtek, Hrabík, Lauko - od 30. navíc Safin. Trenéři: Filip Pešán, Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.

USA: Oettinger (57. Swayman) - Fox, Samberg, R. Lindgren, Perunovich, Peeke, M. Anderson - Poehling, Yamamoto, Bellows - B. Tkachuk, Mittelstadt, J. Anderson -Norris, Harper, Jones - Hughes, Tufte, Frederic. Trenéři: Bob Motzko, Greg Brown, Kris Mayotte, Steve Miller a Grant Potulny.

Filip Pešán (trenér ČR): "Minulý zápas jsme prohráli, ten poslední jsme také prohráli. Američané ve druhé třetině dominovali, v té třetí trochu polevili, čehož jsme využili a poupravili skóre. Dnes jsme ale určitě nebyli lepším týmem."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články