Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Amatérismus, nejhorší trenér, pustili se hráči slovenské U20 do Bokroše. Ten chce skončit

Vše odstartovalo vyjádřením dvou hráčů slovenské dvacítky na Facebooku. Martin Pospíšil a po něm i Miloš Fafrák se pustili do kouče Ernesta Bokroše kvůli jeho praktikám před i na mistrovství světa v Kanadě, kde Slovensko skončilo osmé. Vyústění? Devětapadesátiletý trenér chce na lavičce národního týmu po osmi letech skončit, jelikož se ho kritika dotkla.

Ernest Bokroš
zdroj: ČTK autor: Veis David

Osmé místo na šampionátu a vypadnutí ve čtvrtfinále s pozdějšími bronzovými medailisty z Ruska nebylo pro Slovensko něčím, co by se nečekalo. Pořádnou bouři však vyvolala dodatečná reakce dvou hráčů, kterým se nelíbila atmosféra a chování trenéra Ernesta Bokroše.

Vše odstartoval útočník Martin Pospíšil, který se pustil nejenom do kouče, který dvacítku Slovenska v roce 2015 dovedl k překvapivému bronzu, ale také do manažera týmu Roberta Ulehly.

Devatenáctiletý hráč trenéra v dlouhém prohlášení obvinil, že ho vzal na šampionát až po naléhání generálního manažera Miroslava Šatana. Pustil se i do jeho trenérských praktik, kdy se měl s dalšími spolupracovníky hádat přímo před hráči a poté pobízet kapitána a asisteny, aby seřvali vlastní spoluhráče.

"Celá komunikace během MS byla hrozná, jakou špatnou náladu trenér v týmu dělal, to se nedá popsat. Byl to úplný blbákov a amatérismus," hodnotil nejproduktivnější hráč USHL a nazval Bokroše kreaturou.

Je nám líto, video expirovalo.
Mladí Slováci se pustili do trenéra Bokroše. Ten se brání a chce skončit

Manažer Ulehla to od něj zase schytal za nečinnost, když měl Pospíšila vyzvednout, jenže ho nechal na letišti s tím, ať si vezme taxi.

K Pospíšilovi se brzy přidal další útočník Fafrák, který podpořil slova svého reprezentačního kolegy a popsal další potíže, které u slovenského týmu byly. "Tak špatného trenéra jsem ještě neměl. Z výstroje jsem dostal jen hokejky, sami jsme si prali prádlo," popisoval Fafrák.

Za takových podmínek nechci pracovat. Úplatky jsem nebral

Pro samotného Bokroše to byla další kauza během několika týdnů. Už před šampionátem fanoušci sepisovali petici za jeho odstoupení kvůli obvinění z korupce a braní úplatků, které měly hráčům zajistit místo v nominaci. Nyní přibyla kritika hráčů, což se kouče, který je u slovenského výběru od roku 2012, velmi dotklo a chce skončit.

"Je mi líto, že něco takového musíme řešit. Pokud měl někdo takový problém, mohl se ozvat v průběhu turnaje. Pro mě je prvořadá rodina a tato kauza ji zasáhla. Žádná práce za to nestojí. Pokud máme být takto dehonestováni, tak to nebude chtít dělat nikdo. Nemám chuť pracovat za takovýchto okolností," řekl trenér, který se Zlínem v roce 2004 získal extraligový titul.

Bokroš si navíc myslí, že si hráči stěžovali neoprávněně. "Po Fafrákovi jsem šel. Kdybych tak neučinil, zápasy by odflákl. V určitých fázích jsem na něho byl zlý, ale sportovně, možná to těžce snášel. Má jeden problém, nemá rád tvrdou práci," řekl o hráči, s kterým pracuje u slovenské reprezentace od začátku sezony.

Na adresu Pospíšila zase prozradil, že mu nemohl dát prostor, jaký čekal. "Pospíšil je šikovný hokejista, ale jako centr nemohl hrát v prvních dvou formacích kvůli přetlaku. Třetího centra hrát nechtěl, a tímto způsobem znehodnotil své spoluhráče," zhodnotil.

Za Bokroše se postavily i vůdčí osobnosti slovenské dvacítky, které se objevily rovněž na tiskové konferenci, a to Martin Fehérváry a Marek Korenčík. "Napětí v týmu bylo z jediného důvodu. Protože jsme na začátku turnaje třikrát prohráli. Po porážce zkrátka nálada není dobrá," popisoval Fehérváry, velký talent slovenského hokeje, jenž se loni jako osmnáctiletý účastnil dospělého MS. Zároveň se zastal i manažera Ulehly.

"Všichni jsme drželi spolu, parta i realizační tým," nechal se slyšet zase Korenčík.

Pospíšil, u kterého kauza začala, tiskovou konferenci bedlivě sledoval a jeho reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

"Z hráčů jsem zklamaný, ale chápu, že se v 19 letech nechce tyto věci každému řešit. Ne každý přemýšlí jako já a Miloš Fafrák. Tisková konference nás jen utvrdila v tom, že pokud budou lidi jako pánové Bokroš a Ulehla u slovenského hokeje, nikam se neposune. Přišlo mi spoustu zpráv, které mě v tomto pohledu podporují," dodal.

Ve slovenském hokeji je tak opět velice živo. I když asi ne tak, jak by si fanoušci přáli.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články