Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Aktivita českého týmu znovu slavila úspěch. Finy vychytal v premiéře spolehlivý Hrachovina

Druhý zápas pod novým vedením reprezentace, druhá výhra. Národní tým uspěl na Turnaji Karjaly po zápase se Švédy také proti domácím Finům, když triumf 2:0 zařídili přesnými trefami Andrej Nestrašil s Janem Ordošem a perfektním výkonem brankář Dominik Hrachovina. Přímý přenos utkání Česko – Rusko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v neděli od 12:20.

Brankář Dominik Hrachovina kryje šanci Finů
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Podobně jako proti Švédsku vyšel trenérskému štábu v čele s Filipem Pešánem taktický plán, který se opíral hlavně o neustálou aktivitu v bruslení, forčekingu a střelbě. Za první dvě třetiny byl poměr střeleckých pokusů 27:12 ve prospěch české reprezentace.

Z aktivity a rychlého přístupu k soupeřům těžili střelci gólů, jak Nestrašil po perfektní kombinaci, tak také Ordoš, který proměnil jeden z celkem tří samostatných úniků v zápase. Náskok pohlídal gólman Hrachovina, který v debutu za národní tým vychytal čisté konto.

"Nervozita tam byla, ale jak zápas začal a šel dopředu, tak jsem se snažil co nejvíc si to užívat. Zaplaťpánbůh za výhru s třešničkou na dortu. Kluci hráli výborně a strašně mi pomohli, hlavně na konci v třetí třetině. Byl jsem za to rád, bylo to proti Finům v Hartwall Areně, určitě pěkný zážitek. Po většinu zápasu jsme je přehrávali," uvedl Hrachovina.

Debut si v českém dresu vedle účastníka mistrovství světa v Dánsku v roce 2018 Hrachoviny odbyl i útočník Jaromír Pytlík, který hned při svém prvním střídání ve třetí minutě prověřil Rajaniemiho. Hrachovina si poradil s dorážkou Koivistoinena u pravé tyče. Na druhé straně zasáhl finský gólman proti teči Červeného po Jeřábkově pokusu.

Ve 13. minutě měl šanci Smejkal a o chvíli později už otevřel skóre Nestrašil, který přes clonu prostřelil debutujícího Rajaniemiho. Za pět minut mohli Češi zvýšit v oslabení při Lencově pobytu na trestné lavici. Po Ordošově úniku zakončeném blafákem do bekhendu vytěsnil brankář Jukuritu Mikkeli puk na pravou tyč.

Po 31 sekundách druhé části už se Ordoš dočkal ve svém šestém reprezentačním startu prvního bodu. Po Moravčíkově přihrávce se dostal opět do úniku a prostřelil Rajaniemiho. Finové se pak ubránili v prvním oslabení při trestu Saarijärviho.

Snížit mohl ve 26. minutě v úniku Innala, ale minul. Při Moravčíkově vyloučení zlikvidoval Hrachovina šanci osamoceného Turkulainena. V polovině zápasu se dostal opět do sólového nájezdu Ordoš, ale Rajaniemiho nepřekonal. Potom zahrozil i Roman.

V úvodu závěrečného dějství minul v dobré pozici Sallinen. Češi se potom ubránili i při druhém Moravčíkově pobytu na trestné lavici. Pešánovu týmu se dařilo náskok bránit. Po faulech Nestrašila a Lence odolal i 18 sekund v oslabení tří proti pěti a stav se nezměnil ani v závěrečné power-play. Finové, kteří v úvodním utkání podlehli Rusům 2:6, zůstávají bez bodu poslední.

"Zápas byl hodně o tom, kdo dá první gól a převáží to na svou stranu. V první třetině na nás vletěli a měli jsme pár těžkých střídání u nás v obranném pásmu, ale gól nám hodně pomohl. Ve druhé třetině jsme pak hned dali na 2:0 a hra se trošku uklidnila. I když tam měli Finové v oslabení 'tutovku', Dominik Hrachovina to skvěle vychytal. Druhou třetinu jsme jinak kontrolovali. Ve třetí do toho Finové zase trochu šlápli a byli jsme malinko pod tlakem, ale myslím, že systémově jsme to zvládli dobře."

Hokejový Turnaj Karjaly v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:

Finsko - ČR 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Nestrašil (H. Zohorna, Galvas), 21. Ordoš (Moravčík, Lenc). Rozhodčí: Vikman, Heikkinen - Sormunen, Niittylä (všichni Fin.). Vyloučení: 5:1. Bez využití. Diváci: 2412.

Finsko: Rajaniemi - Parikka, Saarijärvi, Lappalainen, Kemiläinen, Seppälä, Rindell, Lintuniemi, Eronen - Innala, Koivistoinen, Saarela - Suomi, Sallinen, Turkulainen - Björkqvist, Björninen, Oksanen - J. Peltola, Siikonen, Nurmi. Trenér: Jukka Jalonen.

ČR: Hrachovina - Jeřábek, Galvas, Mozík, Klok, Hronek, Moravčík - Nestrašil, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, O. Roman, Ordoš - R. Koblížek, M. Špaček, Smejkal - Pytlík, Červený, Š. Stránský. Trenér: Filip Pešán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články