Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

21 500 diváků zhlédlo v Brně pod otevřeným nebem výhru Sparty

Brno - Zcela zaplněné mobilní tribuny na místě bývalého zimního stadionu za Lužánkami sledovaly vrchol Hokejových her, ve kterých hostilo Brno pražskou Spartu. Většina z 21 500 diváků, kteří ustanovili nový návštěvní rekord českého hokeje, stranila domácím, kteří šli do vedení ve druhé třetině. A radovali se pak ještě jednou, avšak Pražané zlepšenou hrou v druhé polovině zápasu postupně otočili až na konečných 4:2 pro Spartu.

Brno - Sparta
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Do sestavy domácích se po delší době vrátili dva útočníci, prestižní duel si nenechali ujít Ton a Špirko. Zejména pro Tona byl duel speciální, do Komety totiž přišel před minulou sezonou právě ze Sparty a je historicky nejlepším střelcem Pražanů. Oba se však v úvodu museli věnovat hlavně obraně. Sparta byla aktivnější a brankář Čiliak měl více práce než jeho protějšek Lukáš. Ani 14 střel v první třetině však hostům ke gólu nepomohlo. Nejblíže k otevření skóre byl ve 13. minutě Klimek, nezakončil však ideálně.

Lukáš, jenž dostal přednost před jedničkou Pöpperlem, si za 20 minut připsal jen tři zákroky. Nic složitého řešit nemusel. Vondráček nestihl tečovat střelu od modré, Ton poté ve 20. minutě ve slibné příležitosti přestřelil. Hned na začátku druhé části však byl vyloučen Švrček a Kometa přesilovou hru po třinácti sekundách využila. Lukáše překonal od modré Kuboš. Vedení domácí povzbudilo, druhý gól však z následujících akcí nepřidali.

Při Procházkově vyloučení vyzkoušel pozornost sparťanského brankáře Kováčik, neuspěl však stejně jako následně Ostřížek. Ve 31. minutě ale předvedl důraz kapitán Čermák a dorážkou v pádu zvýšil. Při Burianově vyloučení se však hra přesunula do obranného pásma domácích a přestože Čiliaka hosté v početní výhodě nepřekonali, ve 35. minutě se jim podařilo snížit. Švrčkovu střelu od modré tečoval Hamilton.

A vzápětí mohlo být vyrovnáno. Hrbas ale po Pechově průniku trefil jen levou tyč. V úvodu třetí části měli domácí několik šancí zvýšit, Lukáše však nepřekonali a ve 45. minutě toho litovali. Přibyl totiž využil kontaktu Stehlíka s rozhodčím Šindlerem, vybruslil si zpoza branky před Čiliaka a vyrovnal. Oba týmy poté měly několik příležitostí, v závěru však Sparta rozhodla o zisku tří bodů. Nejprve se na konci přesilové hry prosadil obránce Čajkovský, v 59. minutě uzavřel skóre důrazný Klimek.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 2:4 (0:0, 2:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 22. Kuboš (J. Káňa II), 31. L. Čermák (P. Mrázek, H. Zohorna) - 35. Hamilton (Švrček), 45. Přibyl (Buchtele), 58. Čajkovský (Sabolič, J. Mikuš), 59. Klimek. Rozhodčí: Fraňo, Šindler - Jiří Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 21 500 (vyprodáno).

Brno: Čiliak - Kuboš, T. Kaberle, Kováčik, Malec, Trška, Stehlík - P. Ton, J. Hruška, Ostřížek - Špirko, V. Němec, J. Káňa II - H. Zohorna, L. Čermák, P. Mrázek - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Hadamczik, K. Beran a Pokorný.

Sparta: Lukáš - Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš, Kalina - Forman, Přibyl, Buchtele - Hamilton, Klimek, Sabolič - Netík, Pech, Kumstát - M. Procházka, Dragoun, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.

Alois Hadamczik (Brno): "Sparta v první třetině neproměnila šance. My jsme se díky tomu dostali do hry, i když jsme v první třetině hráli trochu naivně. Sparta nás přebruslovala a dokazovala, že má silný tým, který dává nejvíce gólů v lize. Po pohovoru po první třetině jsme změnili taktiku, využili jsme první přesilovku. Škoda, že jsme dostali gól do šatny. U druhého inkasovaného gólu jsme udělali blbou chybu, kterou jsme umožnili soupeři vyrovnat. Škoda, že jsme neproměnili šanci, kterou měl Ton. Sparta potvrdila, že je v útočné hře velice silná. Navzdory porážce si myslím, že jsme odehráli velice slušné utkání, které mělo vynikající úroveň. Chtěl bych poděkovat divákům, že udělali hokejový svátek se skvělou atmosféru a dobrou reklamu pro celý český hokej."

Josef Jandač (Sparta): "Celý večer se povedl. Bylo to parádní vystoupení obou týmů. Padl i divácký rekord, který byl dopředu hodně sledovaný. Atmosféra byla krásná. Pro nás to bylo o to hezčí, že jsme vyhráli. Jeden novinář mi připomenul, že zápas pod širým nebem v Pardubicích, které jsem tehdy vedl, měl stejný průběh. Já jsem si to do té doby neuvědomil. Když srovnám obě utkání, tak atmosféra v Pardubicích nebyla zdaleka taková jako dnes. Brněnský zápas byl výborně připraven a diváci vytvořili hokejovou atmosféru.

Bylo by to úplně super, kdyby nezazněly sprosté nadávky."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články