Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vsetín se loučil s Čechmánkem výhrou, choreem i pochodem. Litoměřice předstihly Sokolov

Fanoušci ve Vsetíně se rozloučili se zemřelou legendou klubu Romanem Čechmánkem výhrou nad Sokolovem 4:0 ve 21. kole první hokejové ligy. Slavného gólmana, který nečekaně zemřel ve dvaapadesáti letech, uctily stovky fanoušků v černém pochodem s transparentem s nápisem Legenda. Ve 23. minutě zápasu pak předvedli pietní choreo: Teď chytáš za tým nebe. Poté následoval dlouhý potlesk vestoje. Vsetínští hokejisté absolvovali rozbruslení v dresech s jednotným číslem 23, které patřilo klubové legendě. Sokolov tak v tabulce předstihly Litoměřice. Ty jsou třetí poté, co porazily 4:2 Přerov.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Litoměřice – Přerov

Stejně tomu bude při pátečním derby ve Zlíně. Klub, hráči i fanoušci také uctili Čechmánkovu památku minutou ticha před začátkem zápasu. Valaši do utkání nastoupili se smuteční černou páskou na rukávech. Na zápasových dresech také přibyla nášivka 23, kterou na Čechmánkovu památku budou mít celou sezonu.

Před úvodním buly se objevili na ledě Čechmánkovi rodinní příslušníci. "Děkujeme všem, kteří se dnes přišli rozloučit s naším tatínkem. Moc si vážíme, že se rozloučení může konat právě na Lapači. Roman zde prožil ty nejlepší roky svého života a velmi si to užil," uvedli podle serveru onlajny.com.

Smuteční průvod, do kterého se zapojili lidé všech věkových kategorií, budil pozornost kolemjdoucích. Řada lidí se k průvodu připojila, případně si jej natáčela a fotografovala. Pochod se na chvíli zastavil na náměstí, kde fanoušci symbolicky odpálili 23 světlic a lidé začali spontánně tleskat. Průvod se poté vydal k zimnímu stadionu na Lapači, fanoušci také skandovali Čechmánkovo jméno.

"Roman zůstal v srdcích spousty fanoušků a zaslouží si důstojnou rozlučku," řekl ČTK zástupce fanoušků Ondřej Slováček. Úmrtí bývalého brankáře byl podle něj šok. "Domlouvali jsme se během chvilky, udělalo se choreo, komunikovalo se to s klubem. Dělali jsme, co bylo v našich silách, aby byla rozlučka co nejdůstojnější," uvedl Slováček.

Do pochodu fanoušků se zapojila například Eva ze Vsetína. "Na hokej chodím pravidelně. Jak je domácí zápas na Vsetíně, tak chodím. Roman Čechmánek byl vsetínská ikona, znávala jsem ho jako náctiletá. Zůstal v nás a je nám strašně líto, že už tady s námi není. Oceňujeme, že to byl vynikající brankář, byl v nároďáku, olympiáda... Pro Vsetín je čest, že náš brankář se dostal do národního týmu a slavil i úspěchy mezinárodní," řekla ČTK paní Eva.

S brankářem se s rodinou přijel symbolicky rozloučit také Jakub ze Zubří na Vsetínsku. "Roman Čechmánek byl můj nejoblíbenější gólman, nezapomenu na něj. Byl to srdcař, nejlepší gólman po Haškovi, co u nás vyrostl," řekl ČTK. Akce ve Vsetíně na Čechmánkovu počest se mu líbila. "Je to pěkné gesto, poděkování za všechno. Myslím, že si to Roman zaslouží, a všichni mu přejeme všechno nejlepší tam nahoře," uvedl fanoušek.

U vstupu na stadion je pietní místo, kde lidé zapalují svíčky a mohou nechat vzkazy. Před zápasem klub uvedl, že vsetínští hokejisté absolvují rozbruslení symbolicky v dresech s jednotným číslem 23. Stejně tomu bude při pátečním derby ve Zlíně. Klub, hráči i fanoušci také uctí Čechmánkovu památku minutou ticha před začátkem dnešního zápasu. Valaši do utkání nastoupí se smuteční černou páskou na rukávech. Na zápasových dresech také přibude nášivka 23, kterou na Čechmánkovu památku budou mít celou sezonu. Fanoušci na dnešek na 23. minutu utkání připravili pietní choreo.

Čechmánek prožil velmi úspěšnou hráčskou kariéru. Z mistrovství světa měl tituly z let 1996, 1999 a 2000 a také dvě bronzové medaile. Na turnaji století v Naganu dělal při tažení za olympijským zlatem náhradníka Dominiku Haškovi. Bývalý brankář Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009, později se věnoval trénování. Naposledy působil od ledna jako šéftrenér mládeže v Uherském Hradišti.

Čechmánek zemřel v noci na neděli ve věku 52 let. Pitva podle policie prokázala, že nespáchal sebevraždu, na jeho smrti se nepodílel ani žádný další člověk. Přesnou příčinu úmrtí policie neuvedla. Zdravotní pitva byla nařízena poté, co koronerka nemohla určit příčinu úmrtí. Před smrtí měl Čechmánek problémy s rukou, kvůli nimž šel na obstřiky.

21. kolo první hokejové ligy:

Vsetín - Sokolov 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky: 11. a 56. Hrňa, 32. T. Jandus, 39. Rob. Rozhodčí: Skopal, Maršálek - Kleprlík, Otáhal. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 3323.

Třebíč - Zlín 4:3 v prodl. (3:0, 0:2, 0:1 - 1:0)
Branky: 2. Vodný, 19. Štebih, 20. Ferda, 61. Malý - 23. Hrbas, 36. Z. Čáp, 50. Keränen. Rozhodčí: Obadal, D. Čáp - Zídek, Polák. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. Diváci: 1051.

Litoměřice - Přerov 4:2 (1:1, 0:1, 3:0)
Branky: 6. a 59. P. Svoboda, 41. Hauser, 58. Sihvonen - 11. Tomi, 22. R. Nemec. Rozhodčí: Kosnar, Mejzlík - Maštalíř, Maňák. Vyloučení: 2:7. Využití: 1:1. Diváci: 849.

Poruba - Pardubice B 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Branky: 33. P. Mrázek, 35. Berisha, 43. O. Šedivý, 57. Razgals - 26. J. Zdráhal. Rozhodčí: Barek, Ondráček - O. Veselý, Peluha. Vyloučení: 3:8. Využití: 3:0. Diváci: 485.

Slavia Praha - Jihlava 4:5 v prodl. (0:1, 3:2, 1:1 - 0:1)
Branky: 40. a 44. Průžek, 28. Klikorka, 30. M. Beran - 15. Kachyňa, 27. Š. Jelínek, 30. Bilčík, 60. Menšík, 61. Štefančík. Rozhodčí: Valenta, Zavřel - Baxa, Beneš. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 776.

Prostějov - Znojmo 7:3 (3:1, 3:1, 1:1)
Branky: 10. a 26. Ostřížek, 11. J. Veselý, 19. V. Burian, 23. Jiránek, 34. Pitule, 44. Illéš - 13. a 39. T. Svoboda, 47. Bartko. Rozhodčí: Kubičík, Šudoma - Malý, Pěkný. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 1131.

Kolín - Frýdek-Místek 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky: 4. a 9. Marosz, 31. Martynek. Rozhodčí: Wagner, Zeliska - Juránek, J. Dědek. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 921.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články