Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Ústecký hokej žije a žít bude. Město schválilo dotaci 4,6 milionu korun

Ústí nad Labem – Osud hokeje v Ústí nad Labem visel na vlásku. Bez peněz od města by ústecký Slovan nebyl schopen dokončit sezonu. Ústečtí zastupitelé schválili dotaci 4,6 milionu korun. Loni v prosinci poslali prvoligovému klubu dotaci 400 000 korun, čímž hokej vyčerpal podporu možnou dle evropského nařízení de minimis. Teď město schválilo variantu dotace mimo toto evropské nařízení. Obdobně dostane 2,6 milionu korun i druholigový fotbalový klub.

Radost ústeckých hokejistů
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Podle pravidel veřejné podpory de minimis mohou města podporovat profesionální kluby částkou 200 000 eur (zhruba 5,4 mil. korun) během tří let. Pět milionů už klub přitom získal loni, posledních 400 000 korun pak loni v prosinci. Klub ale počítal s pěti miliony, které mu slibuje sportovní koncepce a také rozpočet města. Jde asi o třetinu ročního rozpočtu klubu. Bez nich by sezonu nedohrál.

"Je to úleva, ale samozřejmě je to úleva jen krátkodobá, protože my už teď musíme pracovat na tom, aby se situace neopakovala," řekl sportovní manažer klubu Vladimír Evan.

Dotace mimo režim de minimis bude znamenat mimo jiné to, že klub nebude moct hrát evropské soutěže ani v EU obchodovat s hráči. "My jsme dnes jediný tým v lize, který nemá cizince. My jsme se cizincům bránili včetně Slováků. Pokud jde o evropské soutěže, tak ty se nás netýkají. Ty se týkají pouze extraligy," doplnil Evan.

Schválených 2,6 milionu potřebuje podle ředitele Petra Heidenreicha i fotbalový klub, který hraje druhou ligu. "Pro nás to znamená to, že se v klidu můžeme připravovat na jarní část sezony a že máme částku, se kterou jsme počítali do rozpočtu. I my jsme samozřejmě netrpělivě čekali, jestli ty peníze budou schváleny," řekl Heidenreich.

Radnice původně navrhovala, že by za symbolických 1000 korun koupila v klubu desetiprocentní podíl, náměstek primátorky Jiří Madar (UFO) tuto část stáhnul. "Bylo vidět po jednání klubů, že by takto materiál neprošel," řekl Madar. Opoziční ČSSD navrhovala podíl koupit a zároveň na to navázat změnu společenské smlouvy, aby klub nemohl hokejovou licenci prodat. Její návrh ale nezískal dostatečnou podporu.

Čeká se na udání

Radnice bude hledat cesty, jak profesionální sport financovat dlouhodobě. "Město to analyzuje, ty varianty všichni znají. Pokud nedojde k výjimce (od Evropské komise), tak se bude hledat cesta, která bude jaksi čistší," doplnil Madar. Radnice zároveň připouští, že dnes schválené dotace mohou být vnímány jako porušení evropských pravidel. "Riziko existuje vždycky. Zatím nebyla žádná kontrola v České republice, byla jen ve Španělsku a v Holandsku. Musíme počkat na rozhodnutí Evropské komise, až nás někdo udá," dodal Madar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články