Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rytíři bez milionů? Kladno pozastavilo dotace kvůli faktuře

Kladno - Kladenští zastupitelé pozastavili milionové dotace pro hokejové Rytíře. Důvodem je i faktura na více než 11 milionů korun pro Jágrovu společnost odporující podmínkám smlouvy mezi městem a klubem. Klub podle ní totiž nesmí platit peníze společnostem, které jsou personálně nebo finančně propojeny s klubem. Při kontrole byla ale objevena faktura společnosti Jagr Team, která patří Jaromíru Jágrovi, jenž zároveň vlastní 70 procent kladenského klubu. Podíl města je 30 procent.

Město provoz hokejového klubu v Kladně podporuje příspěvkem na provoz stadionu, který činí zhruba 18 milionů korun ročně, a dalšími zhruba sedmi miliony přispívá na mládež.

Mezi nesrovnalostmi, které Kladno objevilo ve vyúčtování dotací, byla i Společenská smlouva firmy Hokej Kladno. Zatímco zastupitelstvo schválilo, že má valná hromada rozhodovat 90 procenty hlasů, podle smlouvy, která je založena v obchodním rejstříku, to je dvoutřetinovou většinou, což by mohlo ohrozit zájmy města, které by ztratilo možnost účinně hlasovat. Kontrola objevila i další problémové faktury a naopak nenašla doklady o činnosti kontrolní rady.

"Na základě těchto zjištění jsem byl nucen zastavit tok peněz do společnosti Hokej Kladno," řekl na jednání zastupitelstva náměstek kladenského primátora Přemysl Mužík. Zastupitelé podle něj mohou rozhodnout i o tom, že by klub vracel dotace. Další jednání zastupitelstva je naplánováno na září. Pokud ale klub dá vše do pořádku, tak podle Mužíka není k uvolnění dotací rozhodnutí zastupitelstva potřeba. "Mohou být uvolněny okamžitě," dodal.

"Je to podle mě podraz a divadlo. Došlo tam k nějakým nesrovnalostem a pokusíme se nedostatky napravit. Syn nemohl celou záležitost kontrolovat, protože byl v sezoně v zámoří," řekl k problému s fakturami Jaromír Jágr starší, který se loni v listopadu opět zapojil do dění v klubu. Bývalý dlouholetý prezident v klubu původně skončil v roce 2011. Následně klub převzal Jágr mladší, který jej zachránil před krachem.

Reakci města ohledně Společenské smlouvy firmy Hokej Kladno se diví. "Bylo to jasné ze smlouvy z roku 2011. V ní je, že když se do 31. prosince 2014 nesejde valná hromada, tak se rozhodování mění na dvoutřetinovou většinu," prohlásil Jágr starší.

Zastupitelé také odsouhlasili, že na funkci jednatele klubu bude navržen Pavel Patera, který by tak nahradil Otakara Černého. Ten ve funkci skončil už loni na podzim. "Faktura od společnosti Jagr Team byla předložena v době, kdy já už jsem ve funkci nebyl. Mělo si to ohlídat město," uvedl.

Kladno má také v rozpočtové rezervě osm milionů korun pro podporu A-týmu. "Ta je ale s největší pravděpodobností v rozporu s pravidly Evropské unie," uvedl Mužík. O těchto penězích bude město také rozhodovat pravděpodobně v září. Podle pravidel EU by totiž z veřejných peněz neměly být podporovány profesionální kluby, které obchodují s hráči na evropské úrovni.

(https://cz.pinterest.com/pin/create/extension/)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články