Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rozjetá Jihlava nepolevuje, v prodloužení s Kladnem urvala první finále Chance ligy

Osm vítězství v řadě, ale pozor v play-off. Hokejisté Jihlavy živí výbornou formu a zahájili úspěšně finálovou sérii první ligy na ledě Kladna. V 50. minutě vyrovnával bek Jan Strejček na 3:3 a v prodloužení poté rozhodl v čase 61:24 o triumfu 4:3 Peter Lichanec. Vítěz Chance ligy letos postupuje přímo do extraligy.

Hokejisté Jihlavy slaví branku Jana Strejčka
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Dukla si připsala osmou výhru v řadě od doby, kdy začala čtvrtfinálový obrat s Litoměřicemi za stavu 1:3 na zápasy. Jihlavští hráli v nejvyšší soutěži naposledy v sezoně 2017/18.

"Doufám, že nás to povzbudí. Říkal jsme klukům po zápase, že máme za sebou zatím skvělé play-off a musí si věřit, ale bylo vidět, že respekt a ostych tady byly. Bylo to na nich vidět, někteří potřebují nasbírat zkušenosti, tak se jim ani nedivím," řekl trenér Jihlavy Viktor Ujčík.

Je nám líto, video expirovalo.
Jihlava vyhrála první finále o extraligu

Devětačtyřicetiletý hrající majitel Rytířů Jaromír Jágr, který 7. dubna odstoupil už v první třetině posledního čtvrtého semifinálového duelu na ledě Poruby, v utkání nechyběl, ale odnesl si z něj tentokrát krvavý šrám v obličeji.

Ujčík nemohl nasadit do utkání útočníka Joshuu Jamese Máchu, který patří extraligové Olomouci a nestihl za Duklu sehrát pro finále požadovaných 15 utkání. Do čtvrté formace tak zařadil obránce Adama Dvořáka.

"Před zápasem jsme zjistili, že nemůže hrát Josh Mácha, který měl být ve čtvrté lajně. Protože jsme si nikdo neuvědomili, že jak byl zraněný a měl zlomenou ruku, tak za nás nestihl odehrát 15 zápasů. Tak jsme dovezli druhého kluka a bohužel nemůže hrát taky, takže pecka. Z naší strany chyba, která by se neměla stávat. Stala se," uvedl Ujčík.

"Nasadil jsme obránce do čtvrté lajny do útoku. Dala i gól, takže odvedla, co jsme od ní očekávali, ale třetí třetinu už jsme hráli na tři útoky. Na zítřek už nám přijede Tomáš Chlubna, takže snad už budeme hrát na kompletní čtyři lajny," dodal Ujčík.

Kladno mělo sice v úvodní třetině převahu, ale gólově ji nevyjádřilo. Nejvíce problémů nadělala brankáři Žukovovi v 7. minutě Jágrova střela. Dukla se ubránila i při Marešově vyloučení a v čase 15:12 sama udeřila. Miklišovu rozehrávku zachytil na útočné modré Vítězslav Brož a z levého kruhu přes bránícího kladenského obránce prostřelil Košarišťana. V 17. minutě vrazil Pitule na mantinel tvrdě Strejčka a dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Rytíři se ale v dlouhém oslabení ubránili. Potom domácí odolali i při Fryeově trestu a sami využili Havránkova vyloučení k vyrovnání. Ve 32. minutě Račuk vyhrál vhazování a kombinaci Marosze a Melky sám úspěšně zakončil. Hned vzápětí mohl otočit stav Marosz, ale nepodařilo se mu trefit opět odkrytou branku Dukly.

Necelé dvě minuty po vyrovnání domácí přece jen překlopili vedení na svou stranu. V přečíslení proměnil Jelínkovu přihrávku Machač. Jihlava odpověděla v 37. minutě, kdy Čachotský našel Havránka, který poslal puk za ležícího Košarišťana. V otočce skóre zabránila Illéšovi tyčka.

Rytířům pomohla do opětovného vedení ve 47. minutě početní výhoda. Plekanec si vyměnil puk s Fryem a z pravého kruhu prostřeli Žukova na lapačku. Za tři minuty byl stav opět vyrovnaný, protože obránce Strejček se trefil bekhendem přesně k levé tyči Košarišťanovy branky. V 55. minutě mohl vrátit Kladnu vedení Kubík, ale Žukov jeho šanci kryl. Prodloužení neodvrátil ani Račuk.

Nastavení ukončil po 84 sekundách střelou z levého kruhu Lichanec krátce poté, co nevyužil šanci domácí Machala. "Potvrdilo se nedáš - dostaneš. Je to obrovská škoda, protože jsme dneska měli vyhrát," uvedl kladenský útočník Patrik Machač. Rytíři soupeře přestříleli v poměru 49:25.

"Povětšinu zápasu jsme měli víc ze hry, ale bohužel dostali jsme první smolný gól a druhý jsme inkasovali po obratu hned další střídání. Prodloužení je vabank a byla šťastnější Jihlava. Nepovedlo se nám to," dodal Machač.

Finále play-off první ligy - 1. zápas:

Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava 3:4 v prodl. (0:1, 2:1, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 32. Račuk (Melka, Marosz), 34. P. Machač (Š. Jelínek), 47. Plekanec (Frye) - 16. Vítězslav Brož, 37. T. Havránek (Čachotský, Strejček), 50. Strejček (Pekr, Čachotský), 62. Lichanec (Bilčík). Rozhodčí: Petružálek, Pražák - Jindra, Kokrment. Vyloučení: 3:5, navíc Pitule (Kladno) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Bez diváků.

Sestavy:

Kladno: Košarišťan - Frye, Mikliš, Snuggerud, Sorokin, J. Suchánek, Zacharčuk - Jágr, Plekanec, O. Machala - Račuk, M. Filip, Marosz - Hlava, Pitule, Melka - Kubík, P. Machač, Š. Jelínek - V. Bílek. Trenér: D. Čermák.

Jihlava: Žukov - D. Kolář, Bukač, Mareš, Dundáček, Bilčík, Strejček, A. Dvořák - Illéš, Fronk, T. Harkabus - T. Havránek, Lichanec, Čachotský - Pekr, M. Zadražil, Jiránek - Vítězslav Brož, P. Čermák. Trenér: Ujčík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články