Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plekanec zvolil podle očekávání mateřské Kladno, upsal se na dva roky

Bývalý kapitán reprezentace si opět zahraje první ligu. Hokejista Tomáš Plekanec bude po odchodu z Brna, kde skončil z rodinných důvodů, hrát za prvoligové Kladno. S mateřským klubem se sedmatřicetiletý útočník dohodl na dvouleté smlouvě.

Tomáš Plekanec
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Rytíři tak budou moci opět spoléhat na dvojici legend českého hokeje, kterou vytvoří Plekanec s hrajícím majitelem klubu Jaromírem Jágrem. Právě Plekanec a osmačtyřicetiletý Jágr Kladnu výrazně pomohli v sezoně 2018/19 po pěti letech k návratu mezi elitu.

Plekanec tehdy díky možnosti střídavých startů hájil i barvy Komety, kde odehrál také celou minulou sezonu. A Středočeši bez jeho pomoci opět sestoupili o patro níže. Nyní touží Kladenští po co nejrychlejším kroku vzhůru.

"Uděláme všechno pro to, abychom postoupili. Věřím, že se nám to díky podpoře partnerů, města Kladna i fanoušků povede. Do klubu navíc přichází Tomáš Plekanec, který u nás bude působit dva roky. Jsme moc rádi, že jsme se domluvili, je to výborný a zkušený útočník," uvedl Jágr.

"A znovu jsem ve stejné pozici, kdy chci pomoci Kladnu k návratu. Kvůli té aktuální situaci spojené s koronavirem však není jednoduché nic plánovat. Jsem ale rád, že jsem zpátky, a uděláme všechno pro to, abychom si postup zase zopakovali," přislíbil Plekanec.

Je nám líto, video expirovalo.
Jágr chce být fit na Winter Classic a o Plekancovi říká: Je to pořád skvělý hráč

Plekanec by měl být v sestavě už v sobotním utkání proti Kolínu, jímž Rytíři vstoupí do nové sezony Chance ligy. "Řekl bych, že to je nejen náš první ligový zápas, ale že tím možná začíná i play-off. Pokud by sezona zase skončila předčasně, bude důležité urvat každý bod. Musíme se za každou cenu držet v tabulce na prvním místě," zdůraznil Plekanec.

Věří, že tým se bude prezentovat výkony, kterými dlouho čeřil i v extralize vody v boji o první desítku. Sám měl v brněnském dresu možnost konfrontace - hrál ve všech čtyřech vzájemných utkáních minulého ročníku, z nichž Kometa i Kladno vytěžily shodně po šesti bodech.

"Rytíři hráli v extralize výborně. Pak měli bohužel tu šňůru jedenácti proher a sestoupili. Já je ale vnímal velmi pozitivně, hráli přesně to, co v baráži," řekl Plekanec.

Do Kladna se vrátil kvůli rodině

Angažmá v Brně ukončil po sezoně, kterou už během předkola předčasně utnula pandemie koronaviru, před měsícem. S vedením Komety se Plekanec, jenž byl dlouhá léta spojen s Montrealem v NHL, dohodl na rozvázání spolupráce z rodinných důvodů.

"Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, ale měl jsem pro ukončení angažmá v Kometě vážné osobní důvody. Bohužel moje mamka onemocněla a rádi bychom jí s celou rodinou byli nablízku. Vím, že jí naše přítomnost hodně pomůže. Rád bych ve spolupráci pokračoval, stejně tak Kometa. Nic nestálo v cestě. Tituly a sportovní kariéra ale nejsou všechno," vysvětlil tehdy své rozhodnutí Plekanec s tím, že v hokejové kariéře by ale rád pokračoval.

Plekanec se vrátil ze zámoří v závěru roku 2018. V domácí nejvyšší soutěži stihl od té doby za Brno celkem 66 zápasů a připsal si 40 bodů za 13 gólů a 27 asistencí. V kladenském dresu nastoupil v ročníku 2018/19 včetně baráže do 31 utkání s bilancí 41 bodů, 10 branek a 31 nahrávek.

V NHL odehrál Plekanec 1001 zápasů, drtivou většinu z nich v dresu Montrealu. Jen 17 duelů stihl juniorský mistr světa z roku 2001 v Torontu. V základní části nasbíral 608 bodů za 233 gólů a 375 asistencí, v play-off má na kontě dalších 94 duelů a 53 bodů (18+35). Je vicemistrem světa z roku 2006 a držitelem bronzů ze světových šampionátů 2011 a 2012.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články