Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Plekanec se uvedl gólem a pomohl Kladnu k vítězství nad Litoměřicemi

Útočník Tomáš Plekanec odehrál první zápas po ukončení kariéry v NHL stylově. Kladenským Rytířům pomohl gólem k domácí výhře 4:2 nad hokejisty Litoměřic a byl vyhlášen nejlepším hráčem týmu v utkání.

Tomáš Plekanec v dresu Kladna
zdroj: rytirikladno.cz autor: Roman Mareš

V dresu Středočechů nastoupil Plekanec naposledy 27. prosince 2012 při extraligovém souboji s Třincem během výluky NHL. Teď oslavil centr s tisícem a jedním startem v základní části zámořské soutěže velký návrat.

"Delší pauza byla sice znát, ale nebylo to špatné. Od půlky zápasu už jsem byl trošku unavený, ale cítil jsem se nad očekávání a docela dobře. Věřím, že vše ještě doženu zápasovým zatížením, dostanu se do dobrého tempa a budu se cítit stoprocentně i na konci zápasu," řekl Plekanec.

V této sezoně okusil Plekanec, jenž má vyřízený střídavý start s extraligovou Kometou Brno, zápasové tempo naposledy 17. října, tehdy ale ještě jako hráč Montrealu v souboji proti St. Louis. Dnes na něho bylo zvědavo 4357 diváků, kteří ho bouřlivě přivítali transparentem "Tady jsi doma" s Plekancovou podobiznou.

"Bylo to krásné. Nevěděl jsem, co čekat, i když mi Víťa Heral (tiskový mluvčí klubu) říkal, že něco bude. Moc si toho cením," ujistil Plekanec. "Strašně jsem se těšil, až budu hrát před fanoušky tady v Čechách. Ať je to na Kladně nebo kdekoliv jinde, hrozně moc si to užívám."

Z jeho tváře přitom bylo jako obvykle těžké vyčíst pocity. "Možná to na mně není vidět, ale je to krásné. Atmosféra tady na tom stadionu, když se navíc vyhrává, je úžasná. Navíc bylo skoro plno. Doufám, že si to do konce sezony ještě užiju, budeme se ještě zlepšovat a uděláme nějaký úspěch," přál si Plekanec.

Je nám líto, video expirovalo.
Plekanec v prvním zápase za Kladno pomohl gólem k výhře

Šestatřicetiletý útočník s tradiční čtrnáctkou na zádech fanoušky nezklamal. Nedávné zdravotní potíže na něm nebyly znát a na ledě dominoval. Držitel stříbra a dvou bronzů z mistrovství světa byl hlavním tahounem Rytířů.

Celkem jako herně nejvytíženější forvard Kladna odehrál téměř 21 minut, vyslal sedm střel mezi tyče a měl skvělou bilanci na vhazování, když vyhrál 14 buly ze 17.

"Tolik jsem nehrál minimálně čtyři roky. Na přesilovkách už jsem taky nebyl tak tři roky. Je hezké se na ni dostat, než jen chodit na oslabení a pouze vyhazovat puky ze třetiny," smál se Plekanec, v posledních letech ceněný v NHL především pro skvělé defenzivní schopnosti.

Za tříbodovým ziskem navíc nasměroval Středočechy úvodní trefou z 25. minuty po nahrávce Petra Vampoly. "Jsem rád, že jsem to proměnil, protože jsem měl předtím dvě šance a dal jsem je doprostřed brány. Bylo načase, abych to dal trošku vedle gólmana a jsem rád, že jsem to trefil," připomněl Plekanec, jehož posledním zásahem za Kladno před dnešní trefou byl gól v Chomutově 21. prosince 2012 při výhře 5:2.

Kamarád na pozici klubového šéfa Jaromír Jágr jeho trefu nekomentoval. "Po gólu jsem nic neslyšel a po zápase ho ještě neviděl. Myslím, že už ze stadionu odešel. Teprve mi bude zpětně vše vyčítat," pousmál se Plekanec. "Doufám ale, že začne brzo hrát, abychom si zase užili vše spolu na ledě," doplnil.

Situaci okolo Tomáše Plekance se věnoval nový Hokej fokus podcast:

Kladenští na něho hodně spoléhali i v přesilovkách, občas možná až příliš. "Něco jsme tam zkoušeli, měli jsme pár šancí, zcela bez debat však můžeme více střílet. Byl to ale první zápas, ještě to vypilujeme," ujistil Plekanec.

Útočnou trojici tvořil juniorský mistr světa z roku 2001 s Patrikem Machačem (24 let) a Adamem Kubíkem (20). "Bylo to s nimi výborné, kluci hráli opravdu skvěle a já jsem si to s nimi užil. Měli jsme spoustu šancí, mohli jsme dát ještě tři čtyři góly. Kluci hrajou výborně, jsou šikovní s pukem, bylo to fajn," konstatoval Plekanec.

Problematická záda zápasovou zátěž vydržela. "Trošku jsem se toho bál, ale bylo to dobré. Doufám, že to do zítra bude stejné, jako je to nyní po zápase, nic se s nimi nestane a budu se cítit alespoň tak, jak jsem se cítil dneska. Ty roky od mého posledního působení tady jsou znát, ale snažím se držet krok. Když se budu celkově cítit jako dnes a ještě potrénuju, bude to dobré," věří Plekanec.

Potvrdil tak záměr o dalším startu v neděli, kdy Rytíři v předehrávce 31. kola přivítají Frýdek-Místek. "Budu hrát," přitakal. "Nevím, jestli zvládnu hrát tolik minut kolik dneska. Budu to muset trošku zkorigovat a mít kratší střídání. To ale s klukama vypilujeme."

Za svůj výkon byl centr s 1001 starty v základní části NHL vyhlášen kladenským hráčem utkání. "Těch tisíc zápasů v NHL bylo vidět. Pro nás je to obrovský přínos, Tomáš je velkým příkladem," pochvaloval si kouč Jindřich Lidický.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články