Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Něco změníme a zkusíme je překvapit, říká před druhým zápasem play-off Plekanec

Tři využité přesilovky pomohly hokejistům Kladna k vítěznému vstupu do čtvrtfinále první ligy s Přerovem, který udolali 4:2. U dvou gólů v početní výhodě asistoval Tomáš Plekanec, jedna ze dvou hlavních hvězd Rytířů. Šestatřicetiletá opora týmu si pochvalovala souhru s dalším veteránem, sedmačtyřicetiletým Jaromírem Jágrem.

Plekanec stejně jako Jágr asistoval ve 13. minutě u kladenské branky na 2:0, kterou dal Brendon Nash, a na konci druhé třetiny nabil v další početní výhodě na gól na 3:2 osmnáctiletému Šimonu Jelínkovi, jenž se v utkání trefil podruhé.

"Věděli jsme, že v téhle soutěži se hodně vylučuje, a to se potvrdilo. Přesilovky a oslabení budou ohromně důležité i v dalších zápasech. Celou dobu jsme to trénovali a jsem rád, že nějaké ty situace vyšly," řekl Plekanec, který věří, že Rytíři zvládnou na svém stadionu i druhý domácí zápas.

"Do soboty pár situací změníme, protože oni se na to podívají. Zkusíme je překvapit jinými věcmi. Doufejme, že z toho zase dáme góly a rozhodne to zápas," řekl centr prvního kladenského útoku, který v NHL sehrál 1001 zápasů a dalších 94 utkání absolvoval v bojích o Stanleyův pohár.

Favoritům play-off první ligy se věnoval i Hokej fokus podcast:

Za svůj mateřský tým si Plekanec zahrál play-off poprvé. V roce 2002 se představil jen v neúspěšné baráži o udržení, poté odešel do zámoří, kde hrál až do loňska. Souboj s Přerovem před 4008 diváky si užil. "Atmosféra je na zápasech v Čechách a celkově v Evropě asi hlučnější než v Americe," podotkl Plekanec.

Absolvoval i tvrdý souboj s útočníkem Filipem Dvořákem, který kouč Přerova Vladimír Kočara označil na tiskové konferenci jako za hranou. Po něm došlo i k potyčce mezi fanoušky. "To se stává. Bývá to tady asi normální. Pamatuju si, když jsem sem chodil na hokej jako kluk, tak tady vždycky byly rvačky. Snad se nikomu nic nestalo, všechno se uklidnilo a dopadlo to dobře," komentoval Plekanec emoce, které přináší play-off.

Ty jsou podle něj nutné i na ledě. "Je to play-off a hrajeme hokej, abychom vyhráli a postoupili. Máme nějaký cíl, když k tomu nedáš emoce a nemáš vášeň pro hru, tak by ani nemělo cenu to hrát. Dneska jsme ji měli celý mančaft a pomohla i k tomu, že jsme vyhráli," pochvaloval si.

Pro nadějné hokejisty, jako je například Jelínek, jsou podle něj takové zápasy skvělou školou. "Je to to nejlepší, co pro ty hráče může být. V takových zápasech člověk nejvíc roste, nejvíc se učí a získává zkušenosti. Je super, že to můžou prožít a zápasy jsou takto vyhecované a vyrovnané. Strašně je to posune dál," řekl juniorský mistr světa z roku 2001.

Podle zkušeného útočníka je skvělé, že mohou být mladíci v kabině s legendou, jako je Jágr. "Jardovi je sedmačtyřicet a nemůže od něj nikdo čekat, že bude rozhodovat zápasy jako před deseti nebo patnácti lety. Pro kluky v kabině je ale obrovská pomoc, že tam s ním můžou sedět a může jim předávat zkušenosti," dodal Plekanec.

Je přesvědčený, že Jágr po dlouhé herní pauze bude stále více ukazovat své umění. "Pomáhá nám, že je na ledě, a ještě je vidět, jak hraje za mančaft. To už je samo o sobě úctyhodné. Dvacetiletý kluk by to nezvládl. Myslím, že ještě nějaké góly přidá z přesilovek, možná i pět na pět tam bude mít něco a ty zkušenosti budou znát," dodal Plekanec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články