Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

1. liga nabídne znovuzrozený Motor, Boleslav chce zpět extraligu

Praha - Okořeněná o několik zvučných jmen začne ve středu úvodním kolem první hokejová liga. V Mladé Boleslavi si hodně slibují od příchodu Michala Broše, Jihlava se těší na střelecké umění Viktora Ujčíka a v Litoměřicích se k hokeji vrací po roční odmlce další útočník Martin Chabada.

Budějovice si v první lize po osmi letech opět zahrají s Ústím
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Velká pozornost bude upřena rovněž do Českých Budějovic, kde vznikl po odchodu Mountfieldu do Hradce Králové nový tým a fanoušci se musejí místo extraligy spokojit - alespoň prozatím - s druhou nejvyšší tuzemskou soutěží. Na soupisce Motoru vyčnívají především Aleš Kotalík s bohatými zkušenostmi z NHL a dlouholetá opora Karlových Varů Václav Skuhravý.

Jednoznačným favoritem soutěže je Mladá Boleslav, které na jaře v baráži jen těsně unikl okamžitý návrat mezi elitu. Tým pod vedením zkušeného kouče Františka Výborného se nyní chystá na druhý pokus a v Bruslařském klubu věří, že budou úspěšní. Vedle Broše navíc dokázali do týmu přivést dalšího hráče s extraligovými zkušenostmi Tomáše Klimentu. "Baráž mě zdravě nakopla, protože jsem viděl, že to mužstvo má na to, aby se o extraligu popralo. Jsem rád, že tu mohu nadále pracovat a máme druhý pokus na to, abychom to dokázali," řekl Výborný, s nímž společně pokračuje ve středočeském klubu i jeho syn David.

Utkání Mladá Boleslav - Třebíč
zdroj: isifa/mafra autor: Petr Lemberk

Podobně smělé plány mají ovšem i v Olomouci, druhém prvoligovém účastníkovi baráže, která ale týmu vůbec nevyšla. "Pokud bychom hráli stejně vysoká patra jako loni, určitě by nebyl cíl projít jen přes čtvrtfinále, ale projít znovu až do baráže," řekl pro klubový web Jiří Dopita, majitel klubu a zároveň asistent hlavního trenéra Petra Fialy. "Doufáme, že se nám podaří, pokud to jen bude možné, udělat poslední krůček do extraligy," doplnil ho generální manažer Erik Fürst.

Jistý ústup z prvoligové slávy zažívá oslabené Ústí nad Labem, jež skončilo v minulém ročníku po základní části třetí. "Budeme muset začít bojovat a chtít uhrát nějaké výsledky. S týmy, co hrají hokej, bychom neměli mít problém, s ostatními, kteří bojují, už to bude horší. Na to se budeme muset připravit," řekl klubovému webu útočník Jan Alinč, který se vrátil do týmu po ročním hostování v pražské Slavii.

Neznámou bude síla Českých Budějovic, které lepily kádr za pochodu a svou situaci touží během nadcházející sezony především stabilizovat. "Chceme hrát atraktivní hokej, pohybovat se v horní polovině tabulky a bojovat o účast v play-off. Pokud bude možné postoupit do extraligy, tak proč ne, ale s tímto cílem počítáme spíše až pro příští sezonu," uvedl prezident klubu Roman Turek.

Druhým nováčkem soutěže je vedle Jihočechů Havířov, který si vybojoval postup z druhé ligy. V základní části se týmy utkají čtyřkolově každý s každým, následné boje ve čtvrtfinále i v semifinále play-off se hrají na čtyři vítězné zápasy. Úspěšní semifinalisté se pak mohou těšit na baráž o extraligu s nejhoršími dvěma celky nejvyšší soutěže.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články