Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zlato si z ME odvezou Francouzi, v dechberoucím finále skolili Dány v prodloužení

Mistrovství Evropy házenkářů ovládli Francouzi. Ve finále udolali Dány 33:31 v prodloužení a po 10 letech dosáhli na zlato, které si z kontinentálního šampionátu odvezou počtvrté. Reprezentace ze země galského kohouta zároveň oplatila Seveřanům porážku z loňského souboje o nejcennější kov na MS. Bronz získali Švédové po skalpu Němců a také oni se kvalifikovali na olympijské hry do Paříže.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih strhujícího závěru finále Francie – Dánsko

V beznadějně vyprodané hale v Kolíně nad Rýnem se skóre konstantně přelévalo. Francouzi dokázali v závěru základní hrací doby srovnat na 27:27 a ve druhé části desetiminutového prodloužení finále rozhodnout. Dánové, přemožitelé českého týmu ze skupinové fáze, tak neukončili čekání na evropské zlato, které trvá od roku 2012.

"Našli jsme klíč k tomu porazit takový tým, jako je Dánsko, což hovoří za vše. Jsem naprosto spokojen. Bylo to zatraceně dobré finále. Je úžasné, čeho jsme za poslední měsíc dosáhli. Teď si užijeme zbytek dne a celou dlouhou noc," řekl francouzský trenér Guillaume Gille.

Seveřané vstupovali do finále v roli mírných favoritů a v úvodu ji potvrzovali. Od stavu 4:6 dali pět branek za sebou a v 17. minutě šli do třígólového vedení. Francouzi se ale dokázali do přestávky dotáhnout a v poločase byl stav nerozhodný 14:14.

Po změně stran si úřadující mistři světa udržovali mírný náskok až do 55. minuty, kdy Mahé poslal Les Bleus do vedení 25:24. Dánové ale zareagovali a byli blízko k tomu, aby utkání dotáhli k vítězství po 60 minutách. Nejlepší francouzský střelec Fabregas ale 27 sekund před koncem z pivota srovnal na 27:27 a poslal dramatické finále do prodloužení, které muselo rozhodnout ME poprvé od roku 2002.

V jeho první části Seveřané vedli. Dvě sekundy před vypršením úvodní pětiminutovky ale vyrovnal opět Fabregas a druhou část prodloužení už lépe zvládl jeho tým. Francouzi odskočili do vedení 31:29 a náskok si již udrželi. Ovládli tak druhý z posledních tří vzájemných zápasů o velké zlato, Dány totiž porazili i ve finále minulých olympijských her.

"Nemám rád stříbrné medaile. Bylo to zápas na velmi vysoké úrovni, oba týmy hrály výborně. Klíčové bylo, že jsme nevyužili své šance, které jsme měli, a nedokázali to dotáhnout. Proto tu teď sedíme opravdu zklamaní. V posledních deseti minutách byla Francie o něco lepší," uznal dánský trenér Nikolaj Jacobsen. Jeho svěřencům nepomohla ani téměř čtyřicetiprocentní úspěšnost zákroků brankáře Emila Nielsena.

Francouzi zvládli prodloužení i v pátek v semifinále proti Švédsku, proti němuž v závěru základní hrací doby vyrovnali z devítimetrového hodu. Výběr galského kohouta na ME jako jediný neprohrál a přemožitele nenašel od finále loňského mistrovství světa už rok.

"Tým ukázal obrovskou psychickou odolnost. Bylo nesmírně složité najít tentokrát cestu k vítězství. Museli jsme proti Dánům čelit tolika problémům, tolika těžkým situacím. Několikrát jsme byli na pokraji porážky," poznamenal Gille.

Švédové na Hrách scházet nebudou

Švédové vyhráli první poločas o šest gólů. Pohodlný náskok si udržovali i po přestávce, ale domácí dokázali šest minut před koncem snížit na rozdíl jediného přesného zásahu.

Favorité však obrat nepřipustili. Premiérový evropský bronz přidali do sbírky k pěti titulům a jednomu stříbru. Němci proto musí o místenku v Paříži zabojovat v kvalifikaci.

Mistrovství Evropy házenkářů v Kolíně nad Rýnem (Německo):

Finále:
Francie – Dánsko 33:31 po prodl. (27:27, 14:14)
Nejvíce branek: Fabregas 8, Remili 5, Lenne, Prandi, Nahi všichni 4 – Hansen 9, Gidsel 8, Pytlick 5.

O 3. místo:
Švédsko  Německo 34:31 (18:12) 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články