Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Karviná získala třináctý házenkářský titul, ve finále porazila Plzeň

Karviná se po posledním vítězství v Plzni ujala vedení 2:1 v sérii extraligového finále házenkářů, kdy v posledních dvou vteřinách rozhodl Dominik Solák. Ve čtvrtém utkání pak domácí házenkáři drželi vedení a po vítězství 35:27 získali po roce další extraligový titul. 

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři Karviné se vrátili na trůn

Šestou finálovou sérii za sebou mezi těmito dlouhodobě nejlepšími českými celky rozehráli lépe obhájci titulu z Plzně, kteří doma porazili Karvinou o pět branek.

V druhém duelu ale Talent tým promarnil náskok a podlehl Baníku po sedmimetrových hodech, středeční třetí utkání rozhodl karvinský Dominik Solák gólem dvě sekundy před koncem a dnešní zápas už měli loňští vicemistři až na vyrovnaný úvod plně pod kontrolou.

Karviná se do výrazného čtyřgólového náskoku dostala už v prvním poločase, od stavu 16:12 ale Kosteski třemi góly během minuty snížil. Šanci na zvrat svěřenci trenéra Michala Brůny Západočechům nedali, soupeře nepustili ani k vyrovnání a postupně navyšovali náskok, který rostl i díky riskantní hře Talent týmu bez brankáře.

V závěrečných minutách se už zápas jen dohrával a karvinští hráči v bouřlivé domácí kulise slavili třináctý titul. Plzeňské mužstvo trenéra Petra Štochla zůstalo v historické tabulce na osmi extraligových prvenstvích.

"Byl to čtvrtý zápas s Plzní a cítili jsme, že to má stoupající tendenci, že každý zápas byl lepší a lepší. Myslím, že dneska jsme to už potvrdili a zápas se nám povedl. Plzeň hrála celou koncovku sedm na šest a podařilo se nám ji ubránit dobře," komentoval po utkání trenér domácích Michal Brůna.

Nejlepším střelcem zápasu byl s osmi góly domácí Matěj Nantl, kanonýr Solák hrající se zlomeným nosem dal šest branek. Plzeňský Nikola Kosteski se trefil sedmkrát. Karvinské podržel brankář Petr Mokroš, jenž výborný výkon korunoval trefou do prázdné branky při jednom z plzeňských risků bez gólmana.

"Myslím, že utkání se zlomilo po začátku druhého poločasu, kdy nám Karviná utekla o čtyři, pět branek a pak už jsme vesměs jenom dotahovali jejich náskok. Tady je strašně těžké, když se Karviná dostane do vedení, to otáčet. Bohužel, ale dneska byli lepší a výborně zachytal Péťa Mokroš. Výborný výkon, kterým jim to dneska vychytal," hodnotil po utkání plzeňský házenkář Jakub Douda. 

"Pro nás byl největší zlom v sérii, že jsme tu nedokázali vyhrát ten druhý zápas, který byl pro nás fantasticky rozehraný. Bohužel jsme to nedotáhli a pak jsme prohráli na sedmičky. Tam byl zlomový bod a my byli od té doby v křeči," řekl. 

Od roku 2018, kdy se spolu Karviná a Plzeň ve finále střetávají, vyhrává Baník v sudých letech a Talent tým v lichých. Pouze v roce 2020 nebyl titul udělen kvůli koronavirové pandemii.

Lovosice znovu třetí

Bronzové medaile v extralize obhájili házenkáři Lovosic, kteří ve čtvrtém utkání v Kopřivnici vyhráli 25:28 a v sérii zvítězili 3:1 na zápasy. Svěřenci trenéra Romana Jelínka potvrdili pozici třetího týmu po základní části.

Čtvrtý duel nabídl vyrovnanou podívanou. Týmy se střídaly ve vedení a žádné z mužstev neodskočilo až do samotného závěru víc než na dvougólový rozdíl. Až poslední šestiminutový úsek od stavu 24:24 vyhrály Lovosice 4:1 a rozhodly o obhajobě bronzu.

Osm jejich gólů vstřelil Jan Kupa, na straně domácích se trefili pětkrát Jan Polcar a Edwin Brito. Kopřivnice prodloužila čekání na medaili od bronzu z roku 1995.

Play-off házenkářské extraligy – 4. zápas:

O 3. místo: Kopřivnice – Lovosice 25:28 (14:13)

Nejvíce branek: Polcar a Brito po 5, Čadra 4/3 Kupa 8/5, Chotěborský 6, Stach a Heřmanovský po 3. Konečný stav série: 1:3.

Finále: Karviná – Plzeň 35:27 (16:15)

Nejvíce branek: Nantl 8, Solák 6, Fulnek 5 Kosteski 7, Vinkelhöfer 6/2, Bláha 5. Konečný stav série: 3:1.

Konečné pořadí: 1. Karviná, 2. Plzeň, 3. Lovosice, 4. Kopřivnice, 5. KP Brno, 6. Dukla Praha, 7. Frýdek-Místek, 8. Zubří, 9. Jičín, 10. Nové Veselí, 11. Strakonice, 12. Maloměřice (udržely se v baráži), 13. Hranice (sestup).


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články