Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkáři Plzně začali finále extraligy vítězně, Karviná bude dotahovat

Obhájí titul Plzeň, nebo jí házenkáři Karviné oplatí loňskou finálovou porážku? Po první zápase finále extraligy je blíž Plzeň, která vyhrála první zápas ve své hale 30:25. Finále se hraje na tři vítězství a plzeňští loni vedli nad svým současným soupeřem už 2:0 na zápasy, ale Karviná dokázala sérii otočit. Takže se dá čekat dramatický vývoj i nyní. Výhrou Lovosic nad Kopřivnicí 30:26 začala i série o třetí místo. Druhý zápas finálové série se hraje v sobotu v Karviné a můžete jej opět sledovat v přímém přenosu na ČT sport Plus.

Plzeň po rychlém postupu ve třech duelech přes Frýdek-Místek a Kopřivnici a reprezentační pauze čekala na zápas tři a půl týdne. Svěřenci trenéra Petra Štochla nastoupili do svého desátého finále v řadě povzbuzeni dlouhou sérií bez porážky, neboť naposledy prohráli v listopadu s Lovosicemi.

Ve vyrovnaném úvodu nad Karvinou rychle vedli o dvě branky, hosté ale otočili a do dvougólového náskoku se dostali i oni. Ještě v 18. minutě po brance Jana Užeka tým kouče Michala Brůny vedl 12:10, pak ale mistr srovnal a Karvinou už ve zbytku utkání do vedení nepustil.

"V ten moment se asi zápas lámal. Udělali jsme pár chyb v obraně, něco jsme zase neproměnili. Potom už jsme se Plzni výrazněji nepřiblížili," posteskl si v rozhovoru pro Českou televizi karvinský pivot Užek, jenž vyhlížel domácí duel. "Věřím, že publikum nás požene, že halu vyprodáme. Když se vyvarujeme chyb, bude to úplně jinačí zápas, musíme se z dneška poučit."

Poločas Plzeň vyhrála 18:15 a v druhé půli tvrdého utkání, v němž rozhodčí rozdali tři červené karty, náskok navyšovala. Nejlepšího kanonýra Karviné Dominika Soláka, jenž nehrál kvůli disciplinárnímu trestu, nahradil autor devíti gólů Jonáš Patzel, ale domácí se mohli opřít o více střelců. Šestkrát se trefili Jakub Douda a Milan Škvařil.

Navíc Západočechy podržel brankář Karel Šmíd, který zlikvidoval všechny čtyři sedmičky čtyř různých karvinských střelců. "Asi jsem měl dobrý den a trochu štěstí. Minimálně poslední dvě sedmičky jsem očekával úplně jinou střelu a oba zákroky jsem udělal víceméně reflexivně," řekl Šmíd. "Hodně jsme dnes chtěli vyhrát, protože jedeme do Karviné a tam nikdo nechce jet za stavu 0:1. Dostali jsme Karvinou trochu pod tlak, protože oni zase nebudou chtít jet do Plzně za stavu 0:2. Takže máme jistou psychologickou výhodu a doufám, že ji zúročíme," řekl jeden z hrdinů úvodního finále.

V úvodním zápase o bronz v extralize táhl Lovosice za vítězstvím Kupa, který nastřílel Kopřivnici deset gólů, ta prohrála 26:30.   

Finále play-off házenkářské extraligy mužů – 1. zápas:

Plzeň  Karviná 30:25 (18:15)

Nejvíce branek: Douda a Škvařil po 6, Šafránek 5  Patzel 9, Nantl 4, Široký 3.

O 3. místo - 1. zápas:

Lovosice - Kopřivnice 30:26 (18:14)

Nejvíce branek: Kupa 10/2, Horák 5, Chotěborský 4 - Polcar 5, Bukovský 4, Hanus a Lefan po 3, Ošmera 3/2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články