Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zdráhala: Nemohu sám rozhodnout o tom, zda trenér Sabaté zůstane, či nezůstane

Na to, co nastane po nepovedeném evropském šampionátu, je podle jeho slov ještě brzy, zvlášť když české házenkáře čeká poslední zápas na turnaji. Prezident házenkářského svazu Ondřej Zdráhala přesto uvedl, že je s předváděnou hrou a výsledky na mistrovství Evropy nespokojen. Nejvíc ho však mrzí, že česká reprezentace nedokázala potvrdit progres, který podle něj udělala od předloňského příchodu španělského trenéra Xaviera Sabatého. Přímý přenos utkání Česko – Řecko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 17:50.

Čeští házenkáři
zdroj: Česká házená autor: Hana Vrbková

Český celek nejprve ve čtvrtek utrpěl očekávanou porážku od mistrů světa z Dánska (14:23) a v sobotu v klíčovém utkání o postup podlehl Portugalcům 27:30. Už před závěrečným zápasem skupiny s Řeckem přišel o šanci na postup.

"Po zápase s Portugalskem jsme měli opravdu dlouhý mítink, nejen s trenérem Sabatém. Až do jedné hodiny do noci jsme rozebírali veškeré varianty. Teď nás ještě čeká utkání s Řeckem, které bude důležité z hlediska nasazení do kvalifikace mistrovství světa. Celkovou situaci okolo národního týmu budeme řešit ihned po posledním zápase," řekl Zdráhala pro Českou televizi.

Sabaté převzal tým předloni v únoru po Rastislavu Trtíkovi, který skončil po předchozím Euru, kde mužstvo pouze o gól nepostoupilo ze základní skupiny v konkurenci pozdějších finalistů Švédska a Španělska. Nový zahraniční kouč s Čechy na úvod neuspěl v play-off kvalifikace mistrovství světa proti Severní Makedonii, následně s nimi prošel na evropský šampionát, kde mužstvo nenaplnilo postupové ambice.

"Vidím to ze dvou úhlů pohledu. Určitě je vidět z dlouhodobého hlediska progres. Trenér Sabaté je trenérem, který do toho dává opravdu 120 procent. Ale výsledek na vrcholném šampionátu se nedostavil, což mě obrovsky mrzí. Výsledek je ve sportu to nejdůležitější," podotkl Zdráhala.

Připustil, že se v něm mísí pocity. "Samozřejmě o tom přemýšlím, po Portugalsku jsem toho moc nenaspal. Vidím změnu v nastavení celkové práce svazu i to, že jsme podobný styl dokázali přenést i do mládežnických týmů. My jsme 20 let nebyli na nejvyšších šampionátech a teď tam máme všechny kategorie. Systém, který Sabaté přinesl, obrovsky pomáhá ostatním trenérům. O naše hráče je zájem z opravdu velkých evropských klubů," uvedl Zdráhala.

"Na druhou stranu vše převažuje neúspěch na šampionátu. Na klubové úrovni jednu prohru můžete za pár dní napravit, v reprezentaci to tak nefunguje. Máte maximálně dva vrcholy za rok a v nich musíte ukázat, co ve vás je. Ten tým to neukázal a vždy je za to odpovědný ten, kdo ho vede," doplnil nejlepší střelec Eura 2018.

Zatím nedokázal odhadnout, zda Sabaté zůstane, nebo předčasně skončí. "Nerad dělám rozhodnutí v emocích. Navíc nemohu rozhodnout sám o tom, zda trenér Sabaté zůstane, či nezůstane. To je věcí výkonného výboru," poznamenal.

"Všichni, kteří o tom budou rozhodovat, už nad tím určitě uvažují. Je špatně, kdy nemáte plán A, B a C. Je jasné, že jakýkoliv trenér, který by případně po trenéru Sabatém přišel, by měl velmi krátký čas na přípravu s mančaftem před kvalifikací na mistrovství světa. Na konkrétní varianty je ale zatím brzy," doplnila bývalá reprezentační spojka.

Vedle vyřazení už po základní skupině ho mrzel nepříliš dobrý herní projev mužstva. "Byli jsme schopni hrát poločas kvalitně (s Dánskem) a pak se tým složil. To je třeba rozdíl oproti roku 2022. Je možné, že očekávání byla až moc vysoká, protože Portugalci jsou kvalitní tým. Ale na rovinu, my nepředvedli výkon na hranici možností. Byl opravdu výrazně pod touto hranicí. Bereme to jako neúspěch," řekl Zdráhala.

"Pro fanouška jsou důležité bojovnost, nasazení. To nebylo v některých fázích vidět. Kluci si to uvědomují, s některými jsme mluvili. Zodpovědnost musíme přijmout všichni. Trenér Sabaté, hráči na hřišti, my jako vedení svazu. Já se nebudu schovávat. Fanoušky chápu. Musíme z toho vyvodit důsledky a uděláme vše pro to, aby se tým zase posunul o kousek dál," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Radiožurnál Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články