Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Zase proti nejlepší hráčce světa. Na Neaguové hra stojí, ale také s ní padá, tvrdí Češky

Rumunská zbraň, kterou je těžké vyřadit. Zřejmě to ani nejde, soupeřky spíš musí doufat, že Cristina Neaguová, považovaná za současnou nejlepší hráčku světa, nebude mít den. České házenkářky se pokusí rumunské hvězdě znepříjemnit život v jejich dnešním úvodním duelu evropského šampionátu ve francouzském Brestu od šesti hodin večer.   

Cristina Neaguová naskakuje proti české obraně na MS
zdroj: ČTK/AP autor: Hendrik Schmidt

Když zazněla otázka, na co si dát pozor proti Rumunkám, česká pravá spojka Helena Ryšánková měla jasno. Ustrážit pro změnu levou spojku soupeřek. "Samozřejmě největší hrozba je od Neaguové, nejlepší hráčky světa, a její souhry s pivotkou Pinteovou. Musíme zabránit jejich spolupráci," nabádá Ryšánková. 

Před rokem na mistrovství světa Neaguová sice nasázela českému výběru 13 branek, ale nakonec postup do čtvrtfinále slavily svěřenkyně Jana Bašného po výhře 28:27 díky gólu v posledních sekundách. "Rumunky nám mají hodně co vracet a samy se tím i prezentují. Nechtějí, aby se opakoval loňský rok," má jasno pražská rodačka Ryšánková.  

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky se na ME chystají na Rumunky

Neaguová loni zápas táhla a občas se stává, že se k ní nikdo nepřidá. Hra Rumunek je pak takové vyčkávání, co udělá jejich hvězda. 

"Celá hra je založená na ní. S Neaguovou tým roste i padá. Jakmile se jí přestane dařit, tým nemá takovou vnitřní sílu, že by to na sebe vzal někdo jiný. Pokud ji dokážeme nějak eliminovat, tak vlastně celý tým ztratí sílu," uvědomuje si Ryšánková.

"Trenér nemůže říct, že je problém Neaguová, ale její problém ve spolupráci s tím týmem určitě nějaký je. To znamená, že se musí najít takový střed, aby Neaguová byla schopná těch svých patnáct nebo deset gólů dát a zároveň to na sebe vzaly ostatní ve chvíli, kdy jim ten balon zrovna dá. Není to jednoduché, protože další hráčky musí čekat na šanci a pak tu vedlejší roli zahrát," rozebírá český kouč Jan Bašný. 

Cristina Neaguová

Věk: 26. srpna 1988 (30 let)

Post: levá spojka

Současný klub: CSM Bukurešť

Individuální ocenění:

Nejlepší hráčka roku IHF v letech 2010, 2015, 2016 (jako jediná třikrát)

Evropská hráčka roku EHF 2017

Nejlepší pravá spojka Ligy mistryň čtyřikrát po sobě a nejlepší střelkyně LM v sezoně 2014/2015 a 2017/2018 a také MS v roce 2015

V čem je výjimečnost dosud jediné hráčky, která byla třikrát vyhlášena nejlepší házenkářkou světa? "Možná jediná hráčka na světě, která umí všechno a je schopná z jakékoliv situace vytěžit maximum. To není jen střelkyně, ale jde také o finální přihrávky a organizaci hry," vyjmenovává přednosti český trenér.

Neaguová se svou atletičností při výskoku přibližuje prvkům mužské házené. Její pravačka se pak stává těžko bránitelnou pro soupeřky. 

Krátká ukázka schopností Cristiny Neaguové z minulého roku:

Neaguová těží ze své slávy i mimo palubovku. Vrátila se do celku CSM Bukurešť, aby se s domácím týmem pokusila vyhrát Ligu mistryň. V Rumunsku platí téměř za modlu. 

"Má reklamy v televizi, i moje slovenská spoluhráčka (gólmanka Adriana Medveďová - pozn. red.) mi říkala, že když hrály minulý rok s Bukureští, tak se za ní seběhla hned po utkání celá hala a byla úplně v obklopení lidí a dětí," zmiňuje Ryšánková, která letos nastupuje za rumunský celek Baia Mare, kam přestoupila z francouzského klubu Dijon Bourgogne.

"Cristina si vytvořila i vlastní značku. Prodává svoje trička a šály. Určitě se snaží z popularity těžit. Věnuje se hodně také dětem. Určitě se v Rumunsku bere jako komplexní osobnost, nejen sportovkyně," dodává Ryšánková. Se spoluhráčkami se hvězdnou spojku pokusí na palubovce přibrzdit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články