Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Výchovné nedělá problémy jen v hokeji, ale i v házené

Bohumín - Otázka výchovného není aktuální jen v ledním hokeji. Házenkářské kluby v Bohumíně a Karviné se přou o nezaplacené výchovné. Mladé hráčky jednoho z klubů přešly ke konkurenci - původní klub jim ale po nezaplacení tzv. výchovného zrušil registrace.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářské kluby řeší otázku výchovného

Třináctiletá Natálie Hořčicová je jednou z devíti mladých házenkářek, které sice trénují, ale kvůli neschválenému přestupu mají ještě do konce roku červenou kartu pro nástup do utkání. Rodiče dívek se vloni rozhodli, že dívky přestoupí z Karviné do Bohumína. Kluby se ale posléze nedohodly na platbě za to, že se původní oddíl o děti staral, a házenkářský svaz nakonec vyčíslil výchovné za 9 dívek podle tabulek, a to na celkem 120 tisíc. To ale odmítl zaplatit jak klub, tak rodiče. Výsledkem je zrušená registrace, přičemž o novou mohou hráčky požádat až za půl roku.

"Bohumín je nový vznikající klub, který by tato částka zatížila, a jednak se nám to zdá nepřiměřené," říká jeden z rodičů. "Měl by tam vždycky zvítězit ten zdravý rozum a vždycky by to mělo skončit ku prospěchu těch dětí," dodává další z rodičů mladých házenkářek.

Rodiče a také bohumínský klub už poslali desítky žádostí o pomoc nebo prominutí trestu. Zatím ale bezúspěšně. "Český svaz házené a jeho orgány nemají možnost žádných výjimek a zkracování takových lhůt," říká manažer soutěžního úseku svazu Jiří Konečný.

Za přestupy dětí v nejoblíbenějších sportech platí jejich nové kluby nebo rodiče až desítky tisíc korun, nejvíce je to přitom v hokeji. Například v Jindřichově Hradci teď skončil spor mezi dvěma kluby o 31 malých hokejistů. Vykoupit je musí rodiče.

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta říká, že v případě zrušení výchovného by mezery ve financích musel hradit stát. "Klidně bych výchovné zrušil, ale musel by úbytek peněz doplatit stát," poznamenal. Případnou změnu přestupních řádů by musely schválit kluby. Anketa mezi více než padesáti hokejovými oddíly nedávno skončila jednoznačně: drtivá většina si za výchovným stojí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články