Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Všichni chtějí na mistrovství, nikdo neřekl ne, těší trenéra covidem rozložené reprezentace Filipa

Jeden z dvojice trenérů Jan Filip vyzdvihl, jakým způsobem se čeští házenkáři vyrovnávají s koronavirovou nákazou, která je potkala těsně před mistrovstvím světa v Egyptě. Přestože v mužstvu je aktuálně devět pozitivních případů, kouč je přesvědčen, že národní tým bude moci příští týden na šampionát odcestovat. Nakažený je i Filip, který už skoro týden tráví v izolaci na hotelovém pokoji v Plzni a s týmem může komunikovat pouze přes videokonferenci.

Reprezentanti kvůli koronaviru přišli o lednový úvodní dvojzápas v evropské kvalifikaci proti Faerským ostrovům, vedení týmu ale dělá vše pro to, aby na šampionát mohli odcestovat. "Ten tým prostě chce za každou cenu jet. Tohle budeme podporovat. Jsme rádi, že kluci i přes tu složitou situaci jsou odhodlaní jet," řekl při on-line tiskové konferenci Filip.

Vzhledem k pozitivním případům tým začínají doplňovat další hráči, kteří původně na šampionát odletět neměli. "Ani jeden hráč neřekl, že by nechtěl jet. Naopak hráči, s kterými mluvíme a kteří na tom třeba zdravotně nejsou tak, že by tohle za normálních okolností byli schopni absolvovat, ukázali svoji připravenost a chuť do toho jít. Vidím z hráčů velké odhodlání, vidí to i jako šanci. Tým se s tím vypořádává velmi dobře," uvedl Filip.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři počítají už devět nakažených hráčů

"Musím pochválit i hráče, kteří jsou sami pozitivní. Řada z nich třeba nepojede, přesto se snaží dodat sílu a podporu těm mladším. Chtěl bych vyzdvihnout i práci realizačního týmu. Vypadli nám i dva fyzioterapeuti, realizák pracuje na nějakém limitu," dodal Filip. V izolaci je i druhý z hlavních trenérů Daniel Kubeš a mužstvo připravují kouč brankářů Petr Štochl a Pavel Pauza, který vede juniorskou reprezentaci.

Z původní nominace 21 hráčů na Faerské ostrovy trénuje pouze osmička. Další čtveřice, která je negativní, ale covid-19 ještě neprodělala, je z preventivních důvodů v karanténě. Tým postupně doplňují náhradníci. Kdo nakonec odletí na šampionát, není jasné.

"Ode dneška přijíždějí noví hráči. Kromě dvou už všichni covid prodělali, a je tedy pravděpodobnost, že by neměli být pozitivní. Mluvit teď o nominaci, to by byly spekulace. Samozřejmě je pravděpodobné, že řada hráčů neodletí. Je to otázka toho, jaký budou mít průběh, jak dlouho budou pozitivní, zda budou moci třeba přicestovat později," přemítal Filip.

"Klidně vám teď nějaká jména můžu říct, ale za hodinu už to nemusí platit. Na šampionát nakonec odletí ti, kteří budou v den odletu sedět v letadle směr Egypt. Do poslední chvíle se může cokoliv změnit," dodal Filip s tím, že v nominaci by mělo být 18 až 20 hráčů.

Český celek do turnaje vstoupí ve čtvrtek proti Švédsku, dalšími dvěma soupeři v základní skupině jsou domácí Egypt a Chile. Podle Filipa je nyní zbytečné řešit ambice. "Primární je zdraví hráčů, to je absolutní základ," uvedl. "Samozřejmě je to narušení přípravy. Týden bez tréninku se dá nějak přežít, nic jiného nám nezbývá. Nějaký vliv to mít bude. Řada těch pozitivních hráčů měla nějakou klíčovou roli. Přijedou hráči, kteří toho tolik v nároďáku neodehráli. Zase to pro ně ale bude šance dostat se na vrcholný šampionát, kam by se teď normálně nedostali," dodal Filip.

I když je pozitivní, příznaky nepociťuje. Izolace mu má skončit v úterý a teoreticky by tak mohl odletět. "Musím říct, že nemám prakticky žádné problémy. Ale dokud budu pozitivní, z pokoje se nehnu. Naučil jsem se pracovat se zoomem, takhle komunikujeme a vedeme veškeré porady. Absolutně se nenudím, včera jsme skončili někdy ve 12 hodin večer. Je to trochu jiná práce a už se těším, až budu moci být s kluky na hřišti," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články