Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Ve čtyřiceti už nějaké ceny neprožívám. Chci jen pomoct, řekl muž zápasu Galia

Když ho český tým potřeboval, opět jej podržel. Brankář Martin Galia měl od výborného výkonu před dvěma lety proti Dánsku (28:27) další parádní zápas na Euru, tentokrát proti Severní Makedonii. Ke stěžejnímu vítězství 27:25, které udrželo české házenkáře v boji o postup ze skupiny B přispěl úctyhodnými 14 zákroky. 

Reprezentační brankář Martin Galia
zdroj: Český svaz házené autor: Ivo Dudek

Je velká úleva, jak jste zvládli zápas o bytí nebytí?
Kvůli tomu jsme sem jeli. Že si to zase musíme vybrat druhý zápas a musíme hrát o všechno, to je u nás asi typické. Asi musíme hrát o všechno, abychom se do toho zadku už opravdu nakopali. Bylo to úplně jiné než proti Rakušanům. Srdce bylo i v prvním zápase, ale hráčská kvalita teď daleko větší a obrana fungovala lépe. Víc jsme běhali, dávali jsme lehčí góly. Tak chceme hrát. 

V prvním se poločase se výsledek přeléval, ve druhém zase pomohlo několik střel. Stanislav Kašpárek se prosadil. Odkdy jste začal věřit, že Makedonce udoláte?
Možná až tu minutu a půl před koncem. V házené je totiž všechno možné. Klobouk dolů před Standou. První poločas nic, nebo se prosazoval málo. Proti Rakousku se taky moc neprosadil. Ale kvality má, potřebujeme to od něj. Nesmí se bát a musí hrát. To, že nedá gól se stane, ale my potřebujeme ostrou spojku.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři zvítězili v dramatickém utkání ME se Severní Makedonií

Měl jste hodně zákroků. Cítil jste od začátku, že to bude dobré?
Na tento zápas jsem se připravoval od začátku turnaje. Byli jsme domluvení, že já budu chytat proti Makedonii a Tomáš proti Rakousku. Že jsem musel proti Rakousku chytat, to se stane gólmanům. Na Makedonce jsem si věřil. Znám je, ale i oni znají mě. Víme, co od nich můžeme čekat. Pár balonů bylo možná i mých. U Lazarova jsem měl míč na rukách a vrazil si ho do branky. Ještě na tom nejsem stoprocentně tak, jak bych chtěl být.

Přesto jste muž zápasu...
Nemůžu říct, že bych to nějak prožíval. Mám čtyřicet let. Už chci jen pomoct a to se podařilo. Celý tým šlapal a byli jsme dobře připravení.

Co uděláte s plaketou pro nejlepšího hráče zápasu?
Asi si ji vystavím v garáži. (úsměv)

Je o to větší radost, že se zápas povedl proti neoblíbeným Makedoncům?
Neřekl bych oblíbení, neoblíbení. Máme na ně štěstí, nebo osud. Věřím, že se jim do budoucna vyhneme. Protože už to ani není štěstí, ale snad naschvál.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články