Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ukrajinské házenkářky našly během války azyl v Hodoníně. Český tým znají: Musíme hrát tvrdě v obraně

Česko proti Ukrajině, o první a velice důležité body v osmifinálové skupině mistrovství světa házenkářek budou proti sobě hrát celky, které se velmi dobře znají. Ať už jako protihráčky z MOL ligy, ale Ukrajinky také znají české prostředí, protože tým Galyčanka Lvov a reprezentace se připravovaly po ruské invazi na Ukrajinu v Hodoníně. Přímý přenos utkání sledujte od 15:20 na ČT sport a ČT sport Plus, zápas bude spolukomentovat Kamila Kordovská, která musela český tým předčasně na turnaji opustit kvůli zranění.

"Hodně hráček z českého týmu hraje v MOL lize. Skoro víc než půlka družstva. Bude to pro mě zajímavý zápas, protože znám většinu hráček a jejich silné stránky. Vím, co od nich můžu očekávat v útoku. Nevím proč, ale proti českému a slovenskému týmu je to pro mě vždy výzva," říká Irina Kompanietsová, která působí v Michalovcích, vedoucím celku MOL ligy.

Kompanietsová se zaměřuje na ofenzivní kvality Češek z toho důvodu, že je spíše specialistkou na obranu. Na turnaji vystřelila pouze třikrát a jednou skórovala.

"Český tým má velmi kvalitní hráčky, šikovná křídla a spojky, které umí vystřelit z dálky. Hrají velmi rychlou házenou. Vidíme to na každém zápase, že mají hodně protiútoků. Mají i silné brankářky," popisuje levá ukrajinská spojka.

Ukrajinky postoupily ze 3. místa skupiny E. Brazilkám podlehly 20:35, dalšímu kvalitnímu týmu Španělkám 20:32 a na závěr skupiny přehrály Kazachstán 37:24. Ten ovšem nepostoupil, takže si Ukrajinky do další fáze nepřenesly žádný bod.

Recept na úspěch proti favorizované české reprezentaci vede podle Kompanietsové přes agresivní obranu. "Musíme proti nim hrát tvrdě a dát soupeřkám, jak se říká v házené, trochu pocítit bolesti. Můžeme i prohrát, ale když přitvrdíme svou obranu a rozpoznáme silné a slabé stránky Češek v obraně, tak si myslím, že to bude velmi zajímavý a skoro vyrovnaný zápas," předpovídá devětadvacetiletá házenkářka.

Prostor na trénink v Hodoníně během války

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu nabídl Hodonín jako jeden z prvních pomoc ukrajinským házenkářkám. V jejich hale trénoval celek Galyčanka Lvov a poté i ukrajinská ženská reprezentace.

"Zažili jsme velmi těžké časy. Když začala válka na Ukrajině, házená samozřejmě skončila. Naštěstí týmy jako Karpaty Užhorod nebo Galyčanka Lvov našly peníze na možnost trénovat a hrát venku. Lvov doteď hraje v polské lize, která je kvalitnější než ukrajinská. Děvčata tam získávají více zkušeností, než by získaly na Ukrajině. Byly jsme hrdé, jak Hodonín a Česko přijaly toto družstvo. Holky neztratily svou práci a život, protože házená je v podstatě jejich život," zamýšlí se Kompanietsová.

Poděkování přidala i Taťána Poliaková, i když trochu střídmější. "Nebyla jsem tehdy v týmu Galyčanky. Když ale přišly do Hodonína, hodně jim slíbili, ale nakonec to nebylo, jak to bylo slíbené. Za všechno platila Galyčanka sama. Patří ale velké díky za to, že týmu dali alespoň šanci trénovat v hale. Důležitá věc je, že Galyčanka měla kde hrát evropský pohár," dodává čtyřiadvacetiletá spojka Poliaková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články