Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Trenéři stojí za odvolanou dvojicí Kubeš – Filip. Zastaví se nadějná koncepce české házené, tvrdí

Česká házená stále trpí neúčastí na probíhajícím mistrovství světa, ze sportovního i marketingového hlediska. Důsledky rázných změn, které následovaly, však mohou být dalekosáhlejší. Před deseti dny svazová exekutiva odvolala realizační tým mužské reprezentace za pochybení v přípravě na šampionát, protože český tým skolil koronavirus. V osobě Jana Filipa to mimo jiné může ohrozit činnost šéftrenéra Tréninkových center mládeže. Situace není jedenácti mládežnickým trenérům lhostejná a pro web ctsport.cz k ní nabídli vyjádření.

Před čtyřmi lety se nastartovala koncepce, kterou se nyní otřáslo. Respektive neví se, jak bude pokračovat. Trenéři Daniel Kubeš a Jan Filip ze dne na den ve svých funkcích skončili. "Obávám se, že bez přímého vlivu a propojení trenérů mužských reprezentací s trenéry TCM i mimo TCM se nadějný vývoj z posledních let opět zastaví. Může to negativně ovlivnit celé házenkářské hnutí v České republice," říká Jiří Mika, trenér centra v Zubří, jehož mužský A-tým dovedl k mistrovskému titulu.

Práci reprezentačních koučů, kteří například s týmem získali 6. místo na mistrovství Evropy 2018 v Chorvatsku, jejich kolegové oceňují. "Poznal jsem je jako hráč i jako trenér a výborně reprezentovali Českou republiku. Do našeho povědomí přinesli smysluplnou herní koncepci a dokázali ji prosadit od mládežnických kategorií až po mužskou. Konečně tu bylo něco, o co se každý trenér a hráč, který měl zájem, mohl opřít," mluví v superlativech trenér juniorské reprezentace Pavel Pauza, jenž v kariéře nasbíral přes 100 startů za národní tým. 

"Jejich odbornost je na velmi vysoké úrovni a přál bych všem házenkářům s nimi alespoň chvíli spolupracovat. Jejich smysl pro detaily, důslednost, připravenost na tréninky či utkání je na špičkové úrovni. Stejně tak vystupování na hřišti i mimo něj," chválí reprezentační trenér dorostu Jiří Hynek.

Je nám líto, video expirovalo.
Realizační tým českých házenkářů byl odvolán, šéf svazu Chvalný rezignoval

Kubeš vede i bundesligový Nordhorn-Lingen, kde na jaře podepsal dvouletou smlouvu. Filip svou energii mimo reprezentační srazy věnoval práci šéftrenéra TCM. Objížděl házenkářské regiony a pomáhal s rozvojem talentů.

"Koncepci řídil reprezentační trenér mužů, který spolupracoval s trenéry TCM, pravidelně se podílel na tréninkových jednotkách v klubech TCM a na speciálních kempech pro talentované hráče. V minulém roce se projekt rozrostl až na osm center," připomíná zkušený kouč brankářek ženské reprezentace Mika.

Trenéři oceňují především přístup a komunikaci ze strany Filipa. "Setkal jsem se u něj s opravdovou profesionalitou na všech úrovních. Byl a doufám, že stále bude vůči naší práci shovívavý, trpělivý a kritický. Jeho výtky vycházely z házenkářské odbornosti a byly podávány tak korektně, jak to jen šlo," hlásí Martin Strnadel z centra ve Frýdku-Místku.

Trenér reprezentačních brankářek Jiří Mika
zdroj: Český svaz házené autor: Robert Grim

Bývalý vyhlášený střelec reprezentace Filip, který prošel v bohaté kariéře i německým velkoklubem Rhein-Neckar Löwen, vytvořil inspirativní šablonu. „Mám neustále možnost navštěvovat specializované kempy, s Honzou diskutovat a učit se. Škoda, že této možnosti využívá jen velmi málo trenérů u nás. Principy, které nastavil, jsem aplikoval pro koncepci v projektu Házenkářské akademie Olomouckého kraje," povídá hlavní trenér této akademie Radek Flajsar.

"Věřím, že budu mluvit i za spoustu dalších vzdělaných trenérů, když řeknu, že Honza Filip je mentorem nás všech. Na trénincích s ním jsem se vždy naučil něco nového a jsem za to vděčný. Tyto informace můžu předávat dál nejen na trénincích, ale také na akademické půdě," prohlašuje nejmladší trenér v systému TCM Jan Petružela z Dukly Praha.

Jaká byla náplň práce šéftrenéra TCM Jana Filipa? Navštěvoval centra ve dvoutýdenních cyklech, přičemž se aktivně zapojoval do tréninkového procesu. Pro talentované dorostence a juniory se pořádaly kempy většinou od neděle do úterý a byly spojené i s trenérskými poradami. "Zamlouvá se mi systém pyramidy, kdy jsou postupně hráči už od kategorie starších žáků seznamováni s koncepcí reprezentace. Tento systém doposud v české házené chyběl," sděluje Radek Bartošic z tréninkového centra ve Frýdku-Místku.

"Dostáváme graficky i textově zpracovanou metodiku, která je věcně vyargumentována. Vychází z herního systému mužské reprezentace a nabízí se nám konzultace v případě nejasností v obranné a útočné fázi hry. Práce trenérů TCM je digitalizovaná v systému XPS, kde se vyplňují docházky, tréninkové plány i hodnocení talentovaných hráčů po herní, kondiční i psychické stránce. Software Dartfish pak slouží k analýze tréninků a zápasů," přibližuje mládežnický kouč Nového Veselí Róbert Barta.

Nejde jen o reportování trenérů TCM směrem k šéftrenérovi. Kubeš s Filipem na oplátku mládežnickým koučům předávali poznatky například z Eura. "Dostávali jsme výstupy z vrcholných akcí od nejlepších týmů a hráčů, poté nám Honza na kempech ukazoval, jak tyto věci trénovat a následně přidával zpětnou vazbu z našich tréninků, kde jsme na zmíněných věcech pracovali. Jako trenéři jsme za ním a jeho koncepcí šli," popisuje asistent trenéra dorostenecké reprezentace Jan Běloch.

A výsledky této čtyřleté práce? Dají se už vyjádřit v zapojení mladých hráčů do seniorského národního týmu. "Naším cílem je v horizontu několika let vychovat hráče, kteří budou schopní konkurovat těm v nejvyspělejších házenkářských zemích. Díky koncepční práci se nám daří postupný přechod a zabudování nejtalentovanějších kluků do reprezentačního A-týmu. Příkladem jsou Matěj Klíma, bratři Vojtěch a Jonáš Patzelové či brankář Šimon Mizera," jmenuje Mika, který se téměř celou kariéru věnuje trénování mládeže.

Zapojení mladíků - EURO 2018:

Spojka Stanislav Kašpárek (v době Eura 21 let)
Spojka Dieudonné Mubenzem (v době Eura 21 let)
Pivot Štěpán Zeman (v době Eura 20 let)
Spojka Dominik Solák (v době Eura 20 let)

Příkladů je víc. Už před třemi lety na mistrovství Evropy Kubeš s Filipem zařadili úspěšné juniory Stanislava Kašpárka a Dieudonné Mubenzema na posty spojek do ofenzivy. Do obrany se postavil po boku zkušených hráčů Pavla Horáka a Jana Landy například Dominik Solák. Na postu pivota, který dlouhodobě trápí českou házenou, sbíral zkušenosti Štěpán Zeman.

Všichni zmínění se na vrcholné akce dostávali zhruba ve 20 letech. "Celý systém dával smysl. Adekvátně nahradit odvolané trenéry, aby vše fungovalo jako doposud, bude velmi složité," myslí si bývalý reprezentant s dlouholetými zkušenostmi z Rakouska Pavel Hrachovec.

Zapojení mladíků - EURO 2020:

Spojka Vojtěch Patzel (v době Eura 21 let)
Spojka Matěj Klíma (v nominaci, ale kvůli zranění si nezahrál – v době Eura 20 let)

Kubeš a Filip vedli národní tým od léta 2014. Nestalo se jim osudné dění na palubovce a výsledky, nýbrž dle Exekutivy Českého svazu házené organizační chyba při kempu před mistrovstvím světa. "Oba trenéři jsou profesionálové na svých místech a pevně věřím, že ještě budou moct pokračovat ve své práci," doufá jičínský trenér a bývalý reprezentační pivot Petr Hejtmánek. 

Nákaza covidem-19 se před mistrovstvím světa rozšířila mezi 12 hráčů a oba trenéry. Další pětice házenkářů měla jiné zdravotní problémy. Kubeš s Filipem už poté nesestavili náhradní tým, který by do Egypta odcestoval. Za tyto manažerské nedostatky oba u týmu skončili.

"Důvod ze strany pěti členů exekutivy, kteří hlasovali pro odvolání realizačního týmu, vidím jako slabý a alibistický. Někdo schvaluje plány přípravy reprezentačního družstva a rovněž rozhodnutí neodcestovat na šampionát muselo odsouhlasit více lidí. Potrestán byl posléze pouze realizační tým. Rozhodnutí exekutivy je tímto pro mě unáhlené. Zasáhne to nejen do chodu reprezentace, ale i do celé koncepce české házené," je přesvědčený Hrachovec, jenž nyní trénuje v Zubří.

Hráči v širší nominaci na MS z mládežnických programů:

Šimon Mizera, David Poloz, Vojtěch Patzel, Jonáš Patzel, Matěj Klíma, Daniel Křístek, Stanislav Kašpárek, Dieudonné Mubenzem, Tomáš Piroch, Štěpán Zeman, Adam Ptáčník, Jaroslav Trkovský, Dominik Solák.

*Mládežnické programy TCM (Tréninková centra mládeže), RHC (Regionální házenkárská centra), SPEK (Specializované kempy)

Bývalý reprezentační trenér Pauza, který nyní řídí juniorskou reprezentaci, se ještě snažil za nemocné kouče zaskočit při kvalifikačním utkání s Faerskými ostrovy na Euro 2022. Koronavirus ho však také dostihl a s rozhodnutím exekutivy nesouhlasí.

"Vím, že frustraci ze současné situace ve společnosti si někteří potřebovali 'vybít'. Neměli bychom ale mířit do vlastních řad. Vážně máme tolik opravdových profesionálů, že místo trenérských kvalit posuzujeme znalosti z epidemiologie? Vím, že historie docení přínos těchto trenérů, jen aby nebylo pozdě," dodává devítinásobný mistr extraligy jako hráč, který desátý titul přidal jako trenér s Duklou Praha.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články