Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Trenér Filip: Švédové nám dali házenkářskou lekci

Dauhá – Zatímco v úvodním utkání na mistrovství světa proti Francii čeští házenkáři až do posledních sekund bojovali o velké překvapení, proti dalšímu favoritovi skupiny C Švédsku nestíhali. Seveřané je porazili rozdílem třídy 36:22 a i trenér Jan Filip po zápase uznal, že jeho svěřenci na finalisty olympiády v Londýně neměli. "Dostali jsme házenkářskou lekci od velmi kvalitního soupeře," řekl po zápase.

Trenér českých házenkářů Jan Filip
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Carl Sandin

"Švédové byli ve všech činnostech prakticky lepší, dominovali celý zápas. Ukázali nám ten rozdíl, který v současné době mezi oběma týmy panuje, a vyhráli naprosto zaslouženě," řekl Filip.

Češi dokázali se soupeřem držet krok jen na začátku druhé půle, kdy snížili ztrátu, ale pak už znovu udávalo tempo Švédsko. "My jsme pak neproměnili některé šance a oni pokračovali ve své hře. Hráli ji po celou dobu. Jsou dál než my, i jejich obrana s brankářem nás předčila," připustil Filip.

Zápas podle něj potvrdil, že Švédsko je momentálně v ještě lepším rozpoložení než úřadující olympijský šampion Francie, s nímž Češi na úvod turnaje prohráli jen o tři góly. "Ukázali, že řešení těch akcí vepředu mají vynikající. Skvělý Kim Andersson, hráli s razancí, náběhy, věděli, co chtějí hrát," prohlásil Filip.

Věří, že i debakl může mladé národní mužstvo posunout dál. "Já myslím, že musí. Tohle patří k nějakému procesu. Když se chceme někam dostat, musíme se učit od základů. Dneska nám soupeř ukázal, kde jsou ty rozdíly. Měli jednoznačný koncept, věděli, co chtějí hrát," dodal český trenér.

Mužstvo se podle něj musí co nejrychleji oklepat před zbylými zápasy ve skupině proti Egyptu, Islandu a Alžírsku, které rozhodnou o postupu. "Samozřejmě si to rozebereme. Musíme se poučit a zmobilizovat síly na Egypt. To je pro nás strašně důležitý zápas," řekl Filip. "V každém zápase se chceme posouvat dopředu. To se nám dneska nepodařilo, takže cíl je jasný, v dalším zápase se porvat o vítězství," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články