Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Talent Švédů jistí vzadu "poločech". Takovou šanci už mít nebudu, říká Palicka před finále

V bitvu o zlato před mistrovstvím světa on ani jeho parťáci nedoufali. Nyní Andreas Palicka cítí, že není daleko k lesku zlata. Hecuje se, předvádí akrobatické kousky v brance a dodává týmu jistotu. Švédští házenkáři se mohou na šampionátu v Egyptě opřít o gólmana, jehož otec pochází z České republiky. Teď potřebuje Palicka předvést ještě jeden fenomenální výkon, proti úřadujícím světovým šampionům Dánům. 

Brankář švédských házenkářů Andreas Palicka
zdroj: Reuters autor: Mohamed Abd EL Ghany

V semifinále proti Francouzům předvedl 11 zákroků, z nichž několik efektních. V závěru první půle s nohou nad hlavou vykopl pokus křídelníka Valentina Porteho. Div se nezranil, třísla či kotník asi dostaly zabrat. Výrazně pomohl Tre kronor do finále MS, po 20 letech.

"Asi jsme úplně neplánovali, že budeme hrát finále mistrovství světa. Nemůžeme tomu uvěřit, ale o zlato si zahrajeme díky naší tvrdé práci," usmívá se gólman bundesligového velkoklubu Rhein-Neckar Löwen.

Jeho celé jméno je Andreas Miroslav Palička. Syn českého otce a švédské matky má s národním týmem ve sbírce stříbro z mistrovství Evropy 2018 v Chorvatsku. Teď si může ve dvaatřiceti letech sáhnout na kov nejcennější. "Stárnu a už nebudu mít na vrcholných turnajích tolik šancí na podobný úspěch s těmito kluky," uvědomuje si Palicka.

V Egyptě chytá za mladým týmem, jemuž se tolik nevěřilo, protože Švédům chybí osm opor. Účast kvůli riziku, které v dnešní době hrozí, odřekli Niclas Ekberg, Jesper Nielsen, Andreas Nilsson, Lukas Nilsson a Simon Jeppsson. Poraněné rameno nepustilo do akce Palickova kolegu v brankovišti Mikaela Appelgrena a otřes mozku utrpěl na turnaji Linus Persson.

Slušný výčet. Co jméno to pojem. "Jenže mladí kluci absentující hráče skvěle zastoupili a je to neuvěřitelný úspěch pro švédskou házenou. Pořád tomu nemůžu uvěřit," rozplýval se Palicka.

Ve statistikách gólmanů mu patří 6. místo s 35 procenty úspěšnosti zákroků. V brance se rozhodně nenudí, když pochytal 66 střel, což je druhé nejvyšší číslo, trochu překvapivě po marockému brankáři Yassine Idrissimu.

Na cenu pro nejlepšího strážce branky v Egyptě ale Palicka nemyslí. "Na turnaji předvedlo několik gólmanů několik výborných výkonů, Španělům se extrémně daří a samozřejmě musím zmínit i Niklase Landina," přidala švédská opora jméno dánského protivníka pro finálový střet.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články