Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Francie pomohla Norům, kteří prošli mezi top osmičku MS. Egypt vydřel postupovou remízu

Jeden z největších favoritů mistrovství světa v házené odvrátil neúspěch. Norsko odrazilo nápor severského rivala Islandu po vítězství 35:33 a díky jasné výhře Francie s Portugalskem 32:23, postupuje společně s "Les Bleus" do čtvrtfinále. Domácí Egypt v klíčovém utkání dlouho nemohl najít recept na slovinskou obranu a prohrával až o pět branek, nakonec vybojoval postupovou remízu 25:25. Z osmifinálové skupiny IV s nimi jdou dál i Švédové, kteří rozebrali ruský výběr.

Norský střelec Sander Sagosen pálí přes blok Andrese Gudmundssona
zdroj: Reuters autor: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Jedni z největších favoritů turnaje splnili svůj dílčí cíl - postup do čtvrtfinále. Severské derby vyhráli nad Islandem v těžké bitvě 35:33. Sander Sagosen zaznamenal osm branek, jen třikrát minul. Nory podržel brankář Kristian Saeveras deseti úspěšnými zákroky.

Norové potřebovali bodový zisk Francie, což se naplnilo. Házenkáři ze země galského kohouta nezaváhali ani v šestém utkání na turnaji, v rozhodujícím zápase přehráli Portugalsko 32:23 a postoupili z prvního místa v osmifinálové skupině III. Švýcaři na už z jejich pohledu tak úspěšném turnaji porazili i Alžírsko 27:24.

Faraoni se vrátili do zápasu a uzmuli postup

Egypťanům stačil k postupu ze skupiny IV jakýkoliv bodový zisk. Jenže v prvním poločase měli po právu dost nervózní výraz. Nedařilo se jejich nejlepšímu střelci pivotovi Mohamedu Mamdouhovi, jenž se v zápase nakonec ani jednou neprosadil. V útoku hráli Egypťané pomalé kombinace. Skvěle chytal slovinský brankář Klemen Ferlin.

Faraoni prohrávali v prvním poločase až o pět branek. A i díky sedmi trefám Mohammada Sanada otočili vývoj utkání. Napínavý zápas skončil remízou 25:25, která posílá domácí do čtvrtfinále. Celkově zapsali šestou účast mezi nejlepší osmičkou v historii. 

Jistí postupující do čtvrtfinále MS:

Maďarsko, Španělsko, Dánsko, Norsko, Francie, Švédsko a Egypt. O poslední postupové místo budodu ve skupině II Argentina, Chorvatsko a Katar.

Švédové si pojistili postup do čtvrtfinále s noblesou. Mladý výběr Ruské házenkářské federace deklasovali 34:20. Střelecky stoprocentní byla křídla Hampus Wanne (6) a Lucas Pellas (8). Už v závěru první půle byl stav o jedenáct branek v prospěch Tre kronor. Severní Makedonie bodový zisk v "main round" nezapsala ani proti Bělorusku, padla 26:30. 

MS házenkářů v Egyptě - osmifinálové skupiny:

Skupina III (Gíza):

Alžírsko - Švýcarsko 24:27 (13:15), Island - Norsko 33:35 (18:18), Portugalsko - Francie 23:32 (12:16).

Skupina IV (Káhira):

Bělorusko - Severní Makedonie 30:26 (14:14), Slovinsko - Egypt 25:25 (12:8), Rusko - Švédsko 20:34 (8:17).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články