Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Švédští mladíci vymazali Francii. Tre kronor jsou po 20 letech ve finále MS a vyzvou Dány

Severské finále nabídne mistrovství házenkářů. Jako první zvládl postoupit v Egyptě mladý švédský tým. Zaskočil suverénním výkonem Francii 32:26. Švédové se opřeli o režiséra hry Jima Gottfridssona a skvělého brankáře Andrease Palicku. Postaví se v neděli úřadujícím světovým šampionům Dánům, kterým sice v koncovce utkání Španělé zatopili, ale parta kolem Mikkela Hansena už vedení udržela s výsledkem 35:33. 

Radost švédských házenkářů po postupu do finále MS
zdroj: Reuters autor: MOHAMED ABD EL GHANY

Před turnajem se nevědělo, co od tohoto výběru tre kronor čekat. Covidem-19 a zraněními oslabená házenkářská země ale naplno ukázala, že má kde brát. "Byl to z naší strany úžasný zápas. Náš výkon byl perfektní od začátku až do poslední sekundy duelu," chrlil ze sebe superlativy norský kouč Švédů Glenn Solberg.

Zkušené Francouze pustili pouze na jeden moment v prvním poločase do vedení, a to o gól na 7:6. Poté bylo na hřišti pouze jedno mužstvo. Oba poločasy Švédové ovládli se skóre 16:13.

Předvedli precizní defenzivu podpořenou gymnastickými kousky a zákroky Andrease Palicky. Výkony brankářů se staly pro osud zápasu stěžejními. Palicka si připsal 11 chycených střel, Francouzi Vincent Gerard a Yann Genty měli dohromady pouze 4 zákroky. "Nemůžeme tomu uvěřit, ale jsme ve finále díky naší tvrdé práci," řekl Palicka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih semifinále Francie - Švédsko

Nejlepším střelcem byl jako už tradičně křídelník Hampus Wanne s jedenácti přesnými zásahy. Seveřané i díky režisérské taktovce hvězdné spojky Jima Gottfridssona, jenž vede i některé timeouty, postoupili do finále mistrovství světa po dvaceti letech.  

"Náš soupeř odehrál výborné utkání, bylo to pro nás těžké a Švédové si vybojovali finále. Počítali jsme absence už před šampionátem a bohužel i v jeho průběhu," naznačil francouzský kouč Guillame Gille ztráty Timothey N´Guessana a defenzivního specialisty Luky Karabatice po čtvrtfinále.

Naposledy v roce 2001 na šampionátu právě ve Francii Švédové s domácím celkem padli až v prodloužení 25:28. O dva roky dříve na předchozím šampionátu v Egyptě získali svůj dosud poslední čtvrtý titul. Ve vyřazovacím zápase vrcholného turnaje pak Švédsko porazilo les bleus po více než 21 letech, tedy od olympiády v Sydney v roce 2000. 

"Už teď můžeme říct, že jsme odehráli skvělý turnaj, ale měli trochu smůlu s některými absencemi. Naším cílem je teď zlatá medaile," prohlásil Solberg.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih semifinále Španělsko - Dánsko

Dánům vítězství zachránilo břevno

Dánové, kteří ve čtvrtfinále zdolali domácí Egypt až po sedmimetrových hodech, sehráli další dramatickou koncovku. Do utkání měli skvělý nástup a vedli až o čtyři branky, nakonec bylo poločasové skóre 18:16. 

Ve druhém poločase Španělé zabrali v obranné činnosti a Dánové dostali i některé laciné góly do odkryté branky. Navíc v obraně v posledních deseti minutách chyběl specialista Henrik Mollgaard, který po třech vyloučeních dostal červenou kartu. 

Půl minuty před koncem pak mohli mistři Evropy Španělé vyrovnat, ale nastřelili jen konstrukci branky Niklase Landina, nešťastným střelcem byl Doviche Dujshebaev. Dánové v závěrečných sekundách přidali pojistku zásluhou Lasse Svana. Úřadující šampiony táhl dvanácti góly hvězdný Mikkel Hansen.

Druhé semifinále nabídlo i českou stopu, protože jej pískali čeští rozhodčí. Jihomoravská zkušená dvojice Václav Horáček - Jiří Novotný. 

Je nám líto, video expirovalo.
Francie - Švédsko

MS házenkářů v Egyptě - semifinále:

Francie - Švédsko 26:32 (13:16)

Nejvíce branek: Descat 5, Remili 4, Mem a Fabregas po 3 - Wanne 11/4, Pettersson 6, Carlsbogard 4.

Španělsko - Dánsko 33:35 (16:18)

Nejvíce branek: D. Dujshebaev 7, Figueras 6, Maqueda 5 - Hansen 12/2, M. Jensen 7, Olsen a Gidsel 4.

Zdroj
ČT sport, ihf.info

Hlavní zprávy

Nejčtenější články