Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Švédsko bere na MS páté místo, Španělé si zajistili kvalifikaci o olympiádu

Šlo sice zdánlivě pouze o sedmé místo na mistrovství světa, především ale pak o kvalifikaci na olympiádu v Tokiu. Španělští házenkáři nedopustili překvapení a v dánském Herningu přehráli Egypt 36:31, přestože ještě v 35. minutě prohrávali o dvě branky. Naopak píše o prestiž už se utkali Švédové a Chorvati. Seveřané v duelu o pátou příčku jasně přehráli soupeře 34:28. Zítra sledujte souboj o třetí místo Francie - Německo od 14:25 exkluzivně na webu ctsport.cz a finále mezi Dánskem a Norskem od 17:25 na programu ČT sport či webu.

Švédský házenkář Linus Andersson se prosazuje proti Chorvatsku
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Ludvig Thunman

Švédové vstoupili do utkání s vervou a bezkrevné Chorvaty trestali. Ve dvacáté minutě vedli už o pět branek 11:6. Do přestávky stihli Chorvaté snížit alespoň na rozdíl tří gólů.

Jenže Švédsko pokračovalo ve strojové hře i ve druhém poločasu. Útočné akce řídil Lukas Nilsson a výborně spolupracoval s urostlým pivotem Andreasem Nilssonem. Na straně Chorvatů, s jejichž výkonem byl nespokojený kouč Lino Červar, což dával často najevo, se výrazně prosadil pouze pětigólový Luka Stepančič.

Chorvaté tak oproti domácímu mistrovství Evropy v lednu minulého roku zápas o páté místo nezvládli a prohráli 28:34. Před rokem porazili českou reprezentaci 28:27.

Vítězstvím si zajistili sedmou příčku a tedy vstupenku do boje o letní olympijské hry v roce 2020. K této výhře výrazně dopomohl devítigólový Joan Canellas. Ze spojky dával ve druhém poločase důležité branky. 

Španělé totiž do utkání nevstoupili úplně koncentrovaní, a přestože po pár minutách srovnali stav, do kabin odcházeli s výsledkem 17:18. Ve druhém poločase zlepšili obranu, a když se dostali do vedení, Egypťané jim pomohli i neobvyklými technickými chybami. Africkému celku nepomohlo ani sedm tref Elhamara a šest gólů Shebiba.

Mistrovství světa házenkářů v Německu a Dánsku:

O 5. místo: Chorvatsko - Švédsko 28:34 (13:16)

O 7. místo: Španělsko - Egypt 36:31 (17:18)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články