Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švédové zase v poslední vteřině přišli o výhru. Francouzi udrželi na MS neporazitelnost

Podobně jako s Bělorusy také se Slovinci ztratili v poslední sekundě Švédové šanci na vítězství. V dramatickém duelu osmifinálové skupiny IV remizovali Tre kronor 28:28. Další těžký test zvládli francouzští házenkáři. Les Bleus ve druhém poločasu utkání s Islandem dokonce prohrávali, ale nakonec vyválčili výhru 28:26, která je přibližuje čtvrtfinále. Švýcarsko se o další senzaci nepostaralo. Portugalci po výhře 33:29 stále živí šanci na postup z osmifinálové skupiny III na mistrovství světa v házené. Na body nestačilo ani jedenáct branek hvězdného Andyho Schmida. Domácí Egypťané jasně přestříleli Bělorusko 35:26.

Francie jako první na turnaji přidala čtvrté vítězství a ještě nepoznala pocit porážky. S Islandem ale měla těžkou práci. Mladý severský tým ve druhé půli vedl 22:20, přesto nakonec z utkání odchází bez bodového zisku. 

Házenkářům ze země galského kohouta vytrhl trn z paty brankář Yann Genty, který chytil Islanďanům několik tutovek v klíčových momentech. Důležité branky pak vsítil Dika Mem, celkově jich nastřádal sedm. Na druhé straně exceloval devítigólový Bjarki Már Elísson.

V závěrečném nedělním duelu osmifinálové skupiny s Portugalskem, které bojuje o druhé postupové místo s Norskem, si obhájci bronzových medailí mohou dovolit i porážku o šest gólů. Vicemistři světa Norové, kteří deklasovali Alžírsko 36:23, uzavřou druhou fázi turnaje zápasem s Islandem.

Ve druhém zápase skupiny III zářil zase Andy Schmid, jenž zapsal jedenáct tref. Portugalci si ale překvapení turnaje Švýcarsko udrželi na distanc a po vítězství 33:29 mají dobré vyhlídky pro boj o čtvrtfinále.

Egypťané rozebrali Bělorusko 

Utkání dvou házenkářských velmocí nabídlo ve svém závěru překvapivě mnoho ztrát z nervozity a vyloučení. I klíčová slovinská spojka Dean Bombač v posledních minutách chyboval. Vše ale bohatě nahradil hráč Szegedu v poslední akci. Umně krátkým lobem přes obranu vyzval ke skórování pivota Mateje Gabera, který se nemýlil.

Švédové jsou stále blíž k postupu do čtvrtfinále než Slovinsko, i přestože v "main round" už podruhé v závěru poslední akcí ztratili vítězství. To samé se jim stalo s Běloruskem. Na prvním místě tabulky skupiny IV mají stejně jako Egypt šest bodů.

Domácí házenkáři v prvním poločase duelu s Bělorusy zakončovali s úspěšností 81 procent. Proměnili z 25 hned 21 střel. A tedy už v první třicetiminutovce položili základ vítězství po dílčím výsledku 21:14. Bělorusové přišli po prohře 26:35 o šanci na postup do čtvrtfinále. 

Severní Makedonci dál působí na turnaji v roli sparingpartnera. Jasně nestačili ani na výběr Ruské házenkářské federace 20:32. Rusy nemuselo mrzet ani vyloučení Sergeje Marka Kosorotova za střelu při sedmičce do obličeje gólmana Nikoly Mitrevskiho.

Mistrovství světa házenkářů - osmifinálové skupiny:

Skupina III (Gíza):

Švýcarsko - Portugalsko 29:33 (15:17), Island - Francie 26:28 (14:16), Norsko - Alžírsko 36:23 (17:11).

Skupina IV (Káhira):

Severní Makedonie - Rusko 20:32 (9:19), Egypt - Bělorusko 35:26 (21:14), Slovinsko - Švédsko 28:28 (14:15).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články