Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Startuje házenkářské mistrovství světa, Češi chtějí postup ze skupiny

Dauhá – Startuje českými fanoušky mocně očekávané mistrovství světa v házené. Po dlouhých osmi letech se mezi světovou elitou znovu představí i čeští reprezentanti. V těžké skupině s oběma olympijskými finalisty Francií a Švédskem, Islandem, Egyptem a Alžírskem budou Češi outsidery, přesto by se chtěli probojovat mezi čtyři postupující celky. Přímé přenosy všech utkání českého mužstva můžete sledovat na ČT sport a našem webu. První duel s Francií je na programu v pátek v 18:45.

Zatímco na evropském šampionátu startovali Češi čtyřikrát za sebou, na mistrovství světa třikrát po sobě chyběli. Naposledy hráli v roce 2007 v Německu, kde obsadili 12. místo. V současném kádru figuruje z tehdejšího týmu jen pět hráčů, jinak jede do Kataru mladý a nepříliš zkušený celek.

"Pro nás je zlatá medaile už to, že jsme na MS postoupili, za to buďme extrémně rádi. Ale chceme víc. Chceme se těm házenkářsky silnějším zemím postavit a vzepřít se sportovnímu osudu a roli outsidera," řekl kapitán Filip Jícha, který se v prosinci vrátil na hřiště po operaci nohy.

Program českého týmu ve skupině / přímé přenosy na ČT sport

Pátek 16. ledna: 19:00 ČR - Francie
Neděle 18. ledna: 19:00 ČR - Švédsko
Úterý 20. ledna: 17:00 ČR - Egypt
Čtvrtek 22. ledna: 19:00 ČR - Island
Sobota 24. ledna: 19:00 ČR - Alžírsko

"Naším cílem je, abychom nechali na hřišti vše a snažili se dostat na limit svých možností. Pak můžeme některé zápasy vyhrát. Postup ze skupiny by měl být náš cíl, ale bude to velmi těžké," dodal jeden z koučů Jan Filip, jehož s Danielem Kubešem čeká trenérská premiéra na vrcholné akci.

Češi mají roli o to těžší, že do jejich skupiny přibyl silný Island, který nahradil kontroverzně vyřazené Spojené arabské emiráty. "Z hlediska postupu je to těžší soupeř a nevýhoda, ale z hlediska vývoje týmu je to výhoda. Každý zápas na šampionátu s takhle silným soupeřem posune náš tým dál," podotkl druhý z trenérů Daniel Kubeš, který ještě v červnu jako hráč pomohl vybojovat postup do Kataru v play-off přes Srbsko.

Na úvod čeká národní tým nejtěžší možný soupeř

Český celek vstoupí do šampionátu pátečním zápasem s olympijskými šampiony a největšími favority turnaje Francouzi, s nimiž na podzim v evropské kvalifikaci prohrál 25:41. "Dá se říct, že Francie často mívá pomalejší rozjezdy než závěry šampionátů. Ale je to soupeř, který se pohybuje kvalitativně na jiné úrovni než my. Když uhrajeme lepší utkání než ve Francii, budeme rádi," uvedl Kubeš.

Národní tým bude hrát zápasy ve skupině vždy obden. Po duelu s Francií změří síly i s druhým finalistou z poslední olympiády Švédskem, následuje možná klíčový souboj s Egyptem, zápas s Islandem a na závěr s Alžírskem.

Češi, kterým se příliš nedařilo ani v přípravě, musí spoléhat na týmové pojetí a poctivou obranu. "Máme dva velmi dobré gólmany, musíme postavit náš úspěch na obraně. Pokud nejsme tak dobří házenkáři pospolu, musíme ukázat, že máme mnohem větší odhodlání než oni," dodal Jícha, jenž v Kataru působil v začátcích zahraniční klubové kariéry.

Největším favoritem je Francie 

Šampionát, který v exotické destinaci hostí tři moderní haly, odstartuje zápasem Kataru s Brazílií. Titul obhajuje Španělsko, ale favoritem bookmakerů je Francie, která před rokem ovládla evropský šampionát. "Pokaždé máme vysoká očekávání a jedeme pro trofej. Chceme hrát stejně jako na Euru," řekl francouzský kouč Claude Onesta.

První čtyři týmy ze čtyř šestičlenných skupin postoupí do vyřazovacích bojů, dva nejhorší celky si zahrají o umístění. Šampion bude korunován v Dauhá po finále 1. února a zajistí si účast na olympijských hrách. 

Složení základních skupin:

Skupina A: Španělsko, Slovinsko, Katar, Bělorusko, Brazílie, Chile

Skupina B: Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Rakousko, Tunisko, Írán

Skupina C: Francie, Švédsko, Alžírsko, ČR, Egypt, Island

Skupina D: Dánsko, Polsko, Rusko, Argentina, Saúdská Arábie, Německo

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články